sobota, 19 marca 2016

Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Pytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE, DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC.
Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję,  że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole
 
  

 
 
 
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1 kulka mozzarelli
suszone pomidory (w oleju słonecznikowym)
po 1 łyżeczce ziół: prowansalskich i suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
 
 
 
 
  
Wykonanie:
Polędwicę umyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża (np. do filetowania) nacięłam ją wewnątrz na całej długości. Ale trzeba uważać, żeby nie przeciąć do końca. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki delikatnie poszerzyłam otwór w polędwicy.
Czosnek obrałam i posiekałam, kulkę sera pokroiłam w talarki  a pomidory w paseczki.
Do otworu, który zrobiłam w polędwicy wkładałam na przemian pomidory i ser mozzarella.  I tak do wyczerpania składników.
Zioła i czosnek wymieszałam z 2 łyżeczkami oleju (którym były pomidory), dodałam czosnek, przyprawiłam solą i pieprzem.
Polędwicę posoliłam, oprószyłam pieprzem i rozsmarowałam na niej ziołową mieszankę.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju. Przełożyłam polędwicę i obsmażyłam szybko z każdej strony.
 

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C.
Polędwicę rozłożyłam  na arkuszu srebrnej folii i ciasno zawinęłam.
Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika na 45 minut. Do naczynia wlałam 3 łyżki wody. Uzupełniałam, podczas pieczenia kiedy tylko odparowała.
 

Po upieczeniu, po chwili odwinęłam folię i wyjęłam polędwicę. Pokroiłam w plastry i podałam na półmisku.
Taka polędwica doskonale smakuje na elegancki obiad, podana na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami.
Świetnie sprawdzi się podana na zimno. Ale wówczas po wyjęciu z piekarnika i po wystudzeniu, nie należy wyjmować jej z folii. Najlepiej włożyć ją do lodówki i po całkowitym wystudzeniu można pokroić ją w cienkie plasterki.
 
 
  
 

Czy trafiłam w Wasze gusta smakowe? Czy podoba się Wam taka propozycja na świąteczny Obiad? Jeśli tak, życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

43 komentarze:

  1. Poproszę jutro na obiad ;-) Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu polędwica wygląda wyśmienicie i jest idealna na świąteczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie jest jej przeznaczenie :)

      Usuń
  3. Konkretna propozycja na wspaniały obiad. Ja skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się ten przepis podoba :)

      Usuń
  4. Fajny sposób faszerowania mięsa. Bez rozcinania całego płata. Aż szkoda byłoby nie skorzystać z tego przepisu. Na święta idealna propozycja :) Pozdrawiam, Halina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wygodniej, bo nie trzeba potem zawijać polędwicy znureczkiem :)

      Usuń
  5. Oj, moje gusta zdecydowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust :)

      Usuń
  6. Idealna na świąteczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie myślałam, że na świąteczny obiad będzie doskonała :)

      Usuń
  7. Prosta i smaczna :-) Widzę moje ulubione ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moje ulubione ziemniaczki pieczone z ziołami :)

      Usuń
  8. Rolada prezentuje się idealnie. Aż by się taką zjadło. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł i idealne połączenie, bardzo lubię suszone pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te pomidory nadają smaku całej potrawie :)

      Usuń
  10. Mozzarella i suszone pomidory to według mnie połączenie idealne. Uwielbiam go :) Jeszcze do tego taka pyszne polędwiczka - nie może być lepszej propozycji. Zdecydowanie taka opcja wyglądałaby wyśmienicie na świątecznym stole, a i z pewnością dogadzałaby smakom gości i domowników :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to właśnie chodzi Madziu, żeby dogadzać gościom tak żeby wszystkim smakowało. Wtedy jest wspaniała atmosfera przy stole i gospodyni szczęśliwa :)

      Usuń
  11. Dziękuję za tę propozycję na świąteczny obiad. To ja się pytałam o jakiś elegancki zestaw obiadowy. Przyznaję, że u Pani można znaleźć to czego się szuka, ale chciałam coś nowego, żeby zachwycić rodzinę. Z wielu Pani przepisów już korzystałam. Pozdrawiam Panią, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Natalio, cieszę się że ten przepis przypadł Pani do gustu. Mam nadzieję, że gościom taki obiad też będzie smakować :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Fajna, ciekawa propozycja. Taka polędwica na ciepło i na zimno to świetny pomysł. I nie trzeba zaszywać nitką. I tyle kolorów na półmisku. Żal byłoby nie zrobić takiego zestawu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje tylko zrobić. A święta niebawem, więc jest okazja, żeby zadowolić gości smacznym obiadem:)

      Usuń
  13. Fantastyczny pomysł, wygląda bardzo elegancko, już zapisuję i na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie nadziana polędwiczka, lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje. Po prostu pysznie :)

      Usuń
  15. Ale bym zjadła :) pyszniutka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze zasmakowałaby Ci taka polędwica :)

      Usuń
  16. Tak faszerowane mięsko uwielbiam. Polędwiczka idealna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację takie danie to idealna propozycja na świąteczny stół :)

      Usuń
  17. Wygląda pysznie, mniam, mniam, żeby mi to jeszcze ktoś zrobił. Pozdrawiam Babooshka Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, to jest łatwe do zrobienia, a ile radości przy jedzeniu :)

      Usuń
  18. Krysiu wspaniała ta roladka. Wygląda pysznie. Super propozycja na obiad i na świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pysznie wygląda! Uwielbiam mozarellę i suszone pomidory :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba podsunę ten przepis mamie ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobię, wygląda przepięknie i pewnie też tak smakuje, ewentualnie jakich innych ziół mogę użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jeśli takie zioła nie pasują, to najlepiej użyć takich, jakie się lubi. Będzie smakować :)

      Usuń
  22. Wygląda na pracochłonne ale widać, że warto :)
    Trzeba znaleźć więcej wolnego czasu i przygotować :):)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie :) i tak podane że szkoda ruszać

    OdpowiedzUsuń