Dzisiaj mam dla Was przepis na
ciasto, które piecze się bez mąki z odrobiną masła i cukru. W składnikach jest ryż i
biały ser. Na ten przepis natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego
przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało? Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem
smaczne, dietetyczne ciasto do kawy
(Foremka 16x23 cm)
Składniki:
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
300 g twarogu półtłustego
2 jajka
2 łyżki cukru
Dodałam jeszcze 3 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu)
Wykonanie:
Ryż opłukałam, zalałam mlekiem, dodałam masło
i wstawiłam do gotowania na około 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonął
mleko. Garnek z ryżem zawinęłam w koc i
odstawiłam na około 30 minut.
Do ryżu wkruszyłam ser i
zmieliłam razem w maszynce.
Jajka wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam
żółtka od białek.
Żółtka utarłam z cukrem,
dodałam do ryżu i wymieszałam. Z białek ubiłam pianę i również dodałam do ryżu.
Na koniec wsypałam żurawinę.
Masę wymieszałam łopatką i przełożyłam
do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Foremkę wstawiłam do
piekarnika na około 30 minut.
Po wystudzeniu można ciasto
oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Ja właśnie wybrałam ten drugi
wariant, ponieważ chciałam, żeby je dodatkowo udekorować.
Bardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńGo prawda. Ciekawy przepis :)
UsuńKoniecznie zrobię,bo wygląda szalenie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się pochwalisz jak Ci smakowało :)
UsuńTak właśnie sobie uzmysłowiłam, że nigdy nie robiłam ciasta z dodatkiem ryżu. Koniecznie muszę to zmienić. Ciekawa propozycja. Na pewno smakuje wspaniale. A jeszcze ta żurawina w środku sprawia, że w przekroju bardzo ładnie się prezentuje. Muszę popróbować zrobić go w domu, lubię eksperymenty jeśli chodzi o pieczenie :) Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest wilgotne, bo nie piekłam z mąki ryżowej tylko z ryżu no i ten dodatek sera... Wyszło smacznie. Mam nadzieję, że napiszesz czy Ci smakowało :)
UsuńWspaniały przepis. Robiłam kiedyś włoskie ciasto ryżowe z cytrynową nutą, połączenie ryżu i twarogu mocno mnie intryguje. Upiekę! :-)
OdpowiedzUsuńO właśnie... intryguje ten przepis. Ciekawa jestem Twojej opinii po upieczeniu :)
UsuńWygląda jak sernik:) Fajny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda jak sernik, a smakuje inaczej :)
UsuńIntrygujące ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie... Intryguje od początku do końca :)
UsuńMuszę kiedyś spróbować. Ja piekłam z samej mąki ryżowej i mnie nie urzekło nie wrzuciłam go na bloga, klucha konkretna. Ale ser może dużo zmienić, aż jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńNo, a tutaj nie ma kluchy. Jak spróbujesz to podziel się swoją opinią na temat tego ciasta :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTak. Masz rację. Ciekawy przepis. Mnie też zaintrygował :)
UsuńCiekawe połączenie:)))
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie... To wyszło na dobre, bo i ciasta się udało :)
UsuńWygląda wspaniale, bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńTak jak wygląda tak smakuje :) I ciekawie i smacznie :)
UsuńAleż mnie nim zaciekawiłaś:)
OdpowiedzUsuńNooo... staram się :)
UsuńIntrygujący przepis. Dla mnie nowość Krysiu:)
OdpowiedzUsuńDla mnie też była to nowość. Ale już odkryłam tę tajemnicę. Jest po prostu inne mniej słodkie, wilgotne i... smaczne :)
UsuńBrzmi smakowicie, ser lubi mleko, więc i pewnie ryż. Przypomniał mi się przepis na sypaną szarlotkę z kaszy manny. Fajne są takie przepisy. Jako, że ja prawie nie jadam ciast i słodyczy, to wypróbuje ten przepis na święta wielkanocne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się Marzenko, że skorzystasz z tego przepisu. Pochwal się potem jak smakowało :)
Usuńnie znam tego ciasta, ale przepis zaintrygował mnie bardzo; zapisuję sobie, może wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis :)
Usuńświetny pomysł na ciacho :) zapisuję do zrobienia, bo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że skorzystasz z tego przepisu :)
UsuńFajne ciasto, jeszcze się z takim nie spotkałam, pychota!
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, bo ciasto jest naprawdę smaczne :)
Usuńja nie miele nadzienia bo ladnie wyglada struktura ryzu po przekrojeniu,pieke na ciescie drozdzowym albo daje na spod ciastka kruche
UsuńCiasto warte popełnienia, pychotka :)
OdpowiedzUsuńTak, warte żeby go zrobić. Ma ciekawy smak :)
UsuńNigdy takiego nie robiłam, muszę spróbować, bo wygląda smakowicie...pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńBasiu, ja też jak robiłam pierwszy raz to dla mnie było wielkie niewiadome. Ale wyszło znakomicie :)
UsuńCudowne ciasto, z pewnością na jednym kawałku by się nie skończyło ;-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że zjadłabyś więcej, bo ciasto wcale nie jest za słodkie, ani "zapychające" :)
UsuńOd rana zabrałam się za to ciasto. Niedawno wyjęłam z piekarnika. Przyznam się, że zrobiłam to ciasto na próbę. Oznajmiam, że próba przeszła test rewelacyjnie!!! Ciasto jest naprawdę jak piszesz wilgotne. Nie jest za słodkie. Dla mnie akurat. Polecam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto przeszło pomyślnie test i że smakowało :)
UsuńIntrygujące i smakowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne! Będę piec:)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Ciekawa jestem czy będzie Tobie smakować :)
UsuńKrysiu fajny przepis, ciasto wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Danusiu :)
UsuńKrysiu sernik z ryżem jest genialny, miałam w swoim życiu okres że tylko takie połączenie piekłam. Niestety się przyjadło i poszłam po nowe :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) ja piekę sernik z ryżem :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące :-)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś podobne ciasto jadłam, więc be wahania skorzystałam wczoraj z tego przepisu i upiekłam. Wyszło świetnie. Tego oczekiwałam. Ciasto dla tych co lubią zjeść coś słodkiego a jednak nie jest kaloryczne. Dzisiaj zabrałam kawałek do Pracy i poczęstowałam koleżanki. Mówimy chórem: JEST FANTASTYCZNE!!!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Częstochowy :)
No nie wytrzymam, muszę zrobić, bardzo mnie zaciekawiłaś :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Zrobiłam na próbę i polecam zwłaszcza po świętach, takich obfitych. To ciasto dietetyczne i bardzo smaczne. Pozdrawiam:) Teresa
OdpowiedzUsuńwitam, spróbowałem go zrobić gdyż do tej pory wszystko mi wychodziło wg. przepisów P. Krysi, jednak tym razem coś poszło nie tak :( . Masa mi wyszła ciut za twarda, nawet po zmieleniu nie szło w żaden sposób rozprowadzić białka z tą masą a po upieczeniu ryż trochę strzela w zębach :( . W smaku placek jest bardzo smaczny, ale dla gości się raczej nie nadaje. Nie jestem kucharzem tylko się uczę. A może to wina złego ryżu ? (kupiłem 1 kg w torebce).
OdpowiedzUsuńWitam. Fakt, trochę ciężko miesza się masę z białkami. Ale pomalutku i wszystko się połączy. Ciasto po upieczeniu nie jest takie gładziutkie jak z samym serem, bo ryż ma drobinki i nie zmieli się w maszynce na puch nawet mieląc z serem. Ciasto po upieczeniu ma mieć zwartą, ale wilgotną i miękką strukturę.
UsuńCo poszło nie tak? Może ryż był za twardy po ugotowaniu?
Pozdrawiam :)
Właśnie ciasto jest w piekarniku, ale wyszło jak ciasto drożdżowe (chodzi mi o konsystencję). Użyłam 250 ml szklanki, trzymałam się gramatury. I nie wiem czy dobrze. Narazie czekam. Przepis a ciasto wydają się super mam nadzieje że wyjdzie .pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję, że wszystko się uda. Czekam na opinię po degustacji. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda rewelacyjnie i pewnie tak też smakuje. Na pewno za jakiś czas zrobię.
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój raczkujący blog wszystko-smaczne.blogspot.com