niedziela, 6 marca 2016

Zupa z batatów z kminkiem, z dodatkiem jogurtu i fety

Bataty to... po prostu słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Środkowej. Jest ich wiele odmian.  Blisko 400. To dużo. Różnią się kolorem skórki, kolorem miąższu ... Jedno mają wspólne, są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo witamin, związków mineralnych a także likopen, luteinę i przeciwutleniacze. Co to wszystko znaczy? Otóż ... samo zdrowie. Np. luteina wpływa na wzrok, likopen chroni nasze serce i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Do zrobienia  mojej dzisiejszej zupy wybrałam bataty o pomarańczowej barwie miąższu. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się ze słonymi serami. Wybrałam grecki ser feta a do tego pomidory suszone o ostrym wyczuwalnym smaku. Całość zredukowałam delikatnym greckim jogurtem. Jednym słowem... pysznie i... zdrowo
 

Składniki:
1 kg  słodkich batatów z pomarańczowym miąższem
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
1 pełna łyżeczka mielonego kminku
po ¼ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
1,2 l bulionu drobiowego
750 g greckiej fety
150 g jogurtu greckiego
sól morska
suszone pomidory do podania

 
 
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekałam.
Bataty obrałam i pokroiłam w grube plastry.
 

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła i zmiękła, dodałam czosnek, kminek i obie papryki. Wymieszałam i po chwili włożyłam bataty.  Wymieszałam tak, żeby plasterki batatów dokładnie pokryły się tłuszczem z patelni. Wlałam gorący bulion, posoliłam do smaku, przykryłam i zostawiłam na średnim gazie na 20 minut.
 

Bataty podczas gotowania tak zmiękły że rozpadały się. Przekładałam je porcjami do garnka i zmiksowałam blenderem.
 
 
Teraz jeszcze zagrzałam, doprawiłam do smaku solą i nałożyłam do miseczek. Na wierzchu położyłam porcję sera fety rozkruszonego i wymieszanego z gęstym jogurtem greckim. Dla zaakcentowania smaku położyłam odrobinę pomidorów suszonych...
 
 
... a całość delikatnie oprószyłam mielonym kminkiem
 

Jedliście kiedyś zupę ze słodkich batatów? Jeśli nie to zachęcam. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 
 

23 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, a wierzę, że pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wcześniej nie jadłam takiej zupy, ale skoro wyszła taka smaczna, więc postanowiłam ten przepis pokazać bo warto :)

      Usuń
  2. Lubię bataty, zupy z nich nie jadłam, ciekawa propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię bataty. Jest tyle możliwości na różne dania :)

      Usuń
  3. zupy z batatów jeszcze nie robiłam, a bardzo lubię te ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ musiała być pyszna:)
    świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tej porze roku takie smaki lubię najbardziej. Wspaniała zupa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Ta pora roku jest najlepsza na taka zupę :)

      Usuń
  6. Jak pierwszy raz jadłam u koleżanki "batatówkę" nie znałam jeszcze smaku batatów solo. Bardzo mi zasmakowała. Nie znam wersji z kminkiem, a ostatnio coraz bardziej się do niego przekonuję także jak tylko dorwę bataty to zrobię tę wersję, tym bardziej, że kremowe zupki często goszczę na moim stole :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci ten przepis, bo zupa jest naprawdę smakowita :)

      Usuń
  7. Ciekaw jestem tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię te słodkie ziemniaczki, zwłaszcza pieczone. Zupka też musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Krysiu ta zupa ma tak świetne składniki, że dosłownie czuję jej smak i aromat. Jeszcze takiej nie robiłam. Przepis sobie zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bataty są dla mnie za słodkie, ale może powinnam spróbować zrobić z nich Twoją zupę, Krysiu, może mnie do siebie przekonają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna zupa chętnie bym zjadła miseczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam batatów, ale czas to zmienić, przy najbliższej okazji zakupię i wypróbuję, pozdrawiam Babooshka Marzena

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nie gotowałam takiej zupy, ale przyznaję, że nabrałam wielkiej ochoty na spróbowanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam bataty i właśnie nie bardzo wiedziałam, co z nimi zrobić. Teraz już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj tę zupę zrobiłam na obiad. Wspaniała, mocno kremowa i smaczna zupa. Ja takie uwielbiam. Przyznam się że z batatów zrobiłam po raz pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Słodycz batatów jest świetna, i na prawdę dobrze komponuje się w obiedzie. Ja robiłam jak na razie tylko batatowe talarki z piekarnika, ale jestem fanką zup krem, więc pewnie i ta wyląduje u mnie w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń