Na tę zupę miałam ochotę już dawno.
Vichyssoise (wym. wiszi-sauz) pochodzi z Nowego Jorku (powstała w 1917 r) a często jest podawana we Francji przeważnie
jako chłodnik. Można z powodzeniem podać ją również na ciepło np. o tej porze roku.
Nadaje się nawet na eleganckie przyjęcie jeśli dodatkiem do niej będzie np. wędzony łosoś lub
kilka krewetek.
Co to jest Vichyssoise? Jest to aksamitna zupa w stylu francuskim, w której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany.
Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów,
dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy.
Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki.
Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ
polecam ją wszystkim
Składniki:
400 g ziemniaków
50 g masła (niesolonego)
280 g pora (biała część)
2 łodygi selera naciowego
150 g białego wina
850 ml bulionu z kurczaka
sól morska
biały pieprz
300 ml śmietany 18% (do zup)
szczypiorek do podania
Wykonanie:
Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej
wodzie. Odcedziłam.Por oczyściłam i pokroiłam w krążki.
Łodygi selera pokroiłam w plasterki.
W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam por i seler. Smażyłam na małym gazie około 15 minut często
mieszając, żeby się nie przypaliło.
Do garnka wlałam wino i chwilę gotowałam, żeby
odparowało. Wlałam bulion. Zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i
pozostawiłam na małym gazie na około 20 minut.
Ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
Zupę zmiksowałam blenderem, dodałam ziemniaki.
Wymieszałam. Przetarłam przez sito. Do zupy wlałam śmietanę. Można jeszcze doprawić do smaku.
Zupę podgrzałam (nie gotować). Podałam w ogrzanych miseczkach posypaną posiekanym szczypiorkiem
Lubicie zupy kremy? Koniecznie wpiszcie tę właśnie na listę do zrobienia. Życzę
SMACZNEGO! Krys
D
Jadłam ją na rocznicy ślubu rodziców,całkiem niedawno w fajnej knajpce. Teraz wiem jak ją zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńNo to teraz wiesz, że warto ją zrobić :)
UsuńTo wyśmienita i wyszukana w smaku zupa. Bardzo smaczna. Można przyrównać ją do zupy cebulowej ale nie smak tu chodzi a raczej o jej prostotę czyli o coś wyjątkowego. Polecam również, bo jadłam ją właśnie we Francji z grzankami z pastą z krabów. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDodatek pasty krabowej... pysznie i wybornie :)
UsuńSłyszałam o tej zupie i przymierzałam się do niej. Dzięki za ten przepis. Idealna na wykwintny obiad, bo moi goście preferują zupy kremy. Pozdrawiam, EWA:)
OdpowiedzUsuńWypada mi tylko życzyć smacznego :)
UsuńNigdy o niej nie słyszałem, dlatego jeszcze bardziej mnie zaintrygowała :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Zawsze nas intryguje smak do czasu aż sami spróbujemy :)
UsuńWygląda smakowicie. Idealna na proszony obiad :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie Grażynko. Na wyjątkowy obiad się nadaje :)
UsuńBędę mogła zabłysnąć!
OdpowiedzUsuńOj, tak. Na pewno tą zupą podbijesz serca swoich gości :)
UsuńMożna u Ciebie znaleźć wspaniałe przepisy na znane i nieznane potrawy. Zaglądam tutaj często i często korzystam z Twoich podpowiedzi. Dzisiejszy przepis na zupę zapiszę i zrobię, żeby zaskoczyć gości na imieninach. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda, bo łatwa w przyrządzaniu i smaczny efekt :)
UsuńTakie zupki uwielbiam i dlatego wdzieczna jestem za kolejny swietny przepis Krysiu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cie pozdrawiam:)
Cieszę się Elu, że Ci ta zupa się podoba :)
UsuńZapewne dobra.
OdpowiedzUsuńOczywiście. Jest pyszna :)
UsuńLubię takie kremowe zupy, ostatnio miałam brokułową, Twoja propozycja Krysiu podoba mi się, zapewne pyszna...pozdrawiam, buziaki...
OdpowiedzUsuńJest mi miło, kiedy czytam taki komentarz. Że smakuje, że się coś udało... Pozdrawiam Cię Basiu :)
Usuńbardzo ciekawa zupa :) nigdy o niej nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńPolecam taką zupę. Mam nadzieję że spróbujesz :)
UsuńKrysiu ja też miałam na nią ochotę juz jakiś czas temu, ale za bardzo przypomina mi moja zupę z pora, tyle że u mnie bez wina i selera, a ziemniaki kroję w kostkę:)
OdpowiedzUsuńI masz całkowitą racje zupka jest przepyszna i kiedyś wypróbuję Twój przepis:)
Pozdrawiam cieplutko
Będzie mi miło, jak wypróbujesz ten przepis :)
UsuńBardzo lubie i preferuje na cieplo
OdpowiedzUsuńNo to wiesz Olu o czym mówię. O smacznej zupie.... :)
UsuńJa zupy kremy bardzo, ale to bardzo lubię. Zwłaszcza takie ze śmietaną, gdyż doskonale podbija smak. Na co dzień jem takie lekkie zupki - wywary mięsno - jarzynowe, ale od czasu do czasu pozwalam sobie właśnie na taką treściwszą zupę. A ta musi być fenomenalna w smaku coś tak czuję, widząc po składnikach. Kusisz też tym wędzonym łososiem jako dodatkiem :) mmm! mniam :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTak Madziu, zupa fenomenalna. A śmietana rzeczywiście wydobywa z zupy taką delikatność smakową. Zwłaszcza w zupach kremach :)
Usuńdobrze, że napisałaś wymowę bo ja bym się głowiła i głowiła :D
OdpowiedzUsuńWygląda super, a i składniki jak na lepsze danie- musze się pokusić o taki krem :)
Koniecznie wypróbuj. Myślę, że Ci zasmakuje :)
UsuńNie znam zupy, ale musi pięknie pachnieć. Składniki ma bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńWarta zrobienia, bo jest naprawdę smaczna :)
UsuńFajna zupka, nigdy takiej nie jadłam, pora chyba spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam. Wypróbuj. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
UsuńNie słyszałam dotąd o tej zupie ale wygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńTo teraz, kiedy już wiesz, że taka zupa jest, koniecznie przekonaj się jak smakuje :)
UsuńBardzo ciekawa ta zupka Krysiu, jeszcze nigdy takiej nie jadłam :-) z chęcią wypróbuję jak smakuje :-) miłego wieczorku :-)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :)
UsuńApetyczna zupa.
OdpowiedzUsuńOj, tak. Apetyczna :)
UsuńKrysiu narobiłaś mi smaka ja uwielbiam zupy, a dziś był problem co ugotować?
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przy najbliższej okazji ją zrobisz :)
UsuńOd wczoraj kusiłaś mnie tym kremem. Dzisiaj uległam i zrobiłam. Całkiem smaczna zupa-krem. Nawet się nie spodziewałam takiego aksamitnego (jak słusznie określiłaś) smaku. Polecam tym którzy nie znają tej zupy. Tak jak ja, Viola :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam niestety, ale wyobrażam sobie jak pysznie i delikatnie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńSmaczna kremowa zupa. Wczoraj ją zrobiłam i polecam. Dzisiaj będę robić polędwice z konfiturą z cebuli. Napiszę jak smakowała. Pozdrawiam z Katowic, Elżbieta:)
OdpowiedzUsuń