środa, 2 marca 2016

Vichyssoise

Na tę zupę miałam ochotę już dawno.
Vichyssoise (wym. wiszi-sauz)  pochodzi z Nowego Jorku (powstała w 1917 r) a często jest podawana we Francji przeważnie jako chłodnik. Można z powodzeniem podać ją również na ciepło np. o tej porze roku. Nadaje się nawet na eleganckie przyjęcie jeśli dodatkiem do niej będzie np. wędzony łosoś lub kilka  krewetek.
Co to jest Vichyssoise? Jest to aksamitna zupa w stylu francuskim, w której wyraźnie czuje się delikatny smak śmietany. Zupa jest robiona na bazie odtłuszczonego bulionu z drobiu z dodatkiem porów, dymki i ziemniaków. Ja do mojej zamiast cebuli dodałam seler naciowy. Jako dodatek zrobiłam grzanki z bułki.
Rozkoszujcie się widokiem a potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim


 
 
Składniki:
400 g ziemniaków
50 g masła (niesolonego)
280 g pora (biała część)
2 łodygi selera naciowego
150 g białego wina
sól morska
biały pieprz
300 ml śmietany 18% (do zup)
szczypiorek do podania
 
 
 
 
Wykonanie:
Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam.
Por oczyściłam  i pokroiłam w krążki.
Łodygi selera pokroiłam w plasterki.


W garnku roztopiłam masło,  wrzuciłam por i seler.  Smażyłam na małym gazie około 15 minut często mieszając, żeby się nie przypaliło.
 

Do garnka wlałam wino i chwilę gotowałam, żeby odparowało. Wlałam bulion. Zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i pozostawiłam na małym gazie na około 20 minut.
 

Ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
Zupę zmiksowałam blenderem, dodałam ziemniaki. Wymieszałam. Przetarłam przez sito.
Do zupy wlałam śmietanę.  Można jeszcze doprawić  do smaku.
Zupę podgrzałam  (nie gotować). Podałam w ogrzanych miseczkach posypaną posiekanym szczypiorkiem
 

 
 
Lubicie zupy kremy? Koniecznie wpiszcie  tę właśnie na listę do zrobienia. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 


45 komentarzy:

  1. Jadłam ją na rocznicy ślubu rodziców,całkiem niedawno w fajnej knajpce. Teraz wiem jak ją zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wyśmienita i wyszukana w smaku zupa. Bardzo smaczna. Można przyrównać ją do zupy cebulowej ale nie smak tu chodzi a raczej o jej prostotę czyli o coś wyjątkowego. Polecam również, bo jadłam ją właśnie we Francji z grzankami z pastą z krabów. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tej zupie i przymierzałam się do niej. Dzięki za ten przepis. Idealna na wykwintny obiad, bo moi goście preferują zupy kremy. Pozdrawiam, EWA:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy o niej nie słyszałem, dlatego jeszcze bardziej mnie zaintrygowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Zawsze nas intryguje smak do czasu aż sami spróbujemy :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie. Idealna na proszony obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Grażynko. Na wyjątkowy obiad się nadaje :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Oj, tak. Na pewno tą zupą podbijesz serca swoich gości :)

      Usuń
  7. Można u Ciebie znaleźć wspaniałe przepisy na znane i nieznane potrawy. Zaglądam tutaj często i często korzystam z Twoich podpowiedzi. Dzisiejszy przepis na zupę zapiszę i zrobię, żeby zaskoczyć gości na imieninach. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda, bo łatwa w przyrządzaniu i smaczny efekt :)

      Usuń
  8. Takie zupki uwielbiam i dlatego wdzieczna jestem za kolejny swietny przepis Krysiu.

    Serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie kremowe zupy, ostatnio miałam brokułową, Twoja propozycja Krysiu podoba mi się, zapewne pyszna...pozdrawiam, buziaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi miło, kiedy czytam taki komentarz. Że smakuje, że się coś udało... Pozdrawiam Cię Basiu :)

      Usuń
  10. bardzo ciekawa zupa :) nigdy o niej nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam taką zupę. Mam nadzieję że spróbujesz :)

      Usuń
  11. Krysiu ja też miałam na nią ochotę juz jakiś czas temu, ale za bardzo przypomina mi moja zupę z pora, tyle że u mnie bez wina i selera, a ziemniaki kroję w kostkę:)
    I masz całkowitą racje zupka jest przepyszna i kiedyś wypróbuję Twój przepis:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubie i preferuje na cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to wiesz Olu o czym mówię. O smacznej zupie.... :)

      Usuń
  13. Ja zupy kremy bardzo, ale to bardzo lubię. Zwłaszcza takie ze śmietaną, gdyż doskonale podbija smak. Na co dzień jem takie lekkie zupki - wywary mięsno - jarzynowe, ale od czasu do czasu pozwalam sobie właśnie na taką treściwszą zupę. A ta musi być fenomenalna w smaku coś tak czuję, widząc po składnikach. Kusisz też tym wędzonym łososiem jako dodatkiem :) mmm! mniam :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu, zupa fenomenalna. A śmietana rzeczywiście wydobywa z zupy taką delikatność smakową. Zwłaszcza w zupach kremach :)

      Usuń
  14. dobrze, że napisałaś wymowę bo ja bym się głowiła i głowiła :D
    Wygląda super, a i składniki jak na lepsze danie- musze się pokusić o taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj. Myślę, że Ci zasmakuje :)

      Usuń
  15. Nie znam zupy, ale musi pięknie pachnieć. Składniki ma bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna zupka, nigdy takiej nie jadłam, pora chyba spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Wypróbuj. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje :)

      Usuń
  17. Nie słyszałam dotąd o tej zupie ale wygląda fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz, kiedy już wiesz, że taka zupa jest, koniecznie przekonaj się jak smakuje :)

      Usuń
  18. Bardzo ciekawa ta zupka Krysiu, jeszcze nigdy takiej nie jadłam :-) z chęcią wypróbuję jak smakuje :-) miłego wieczorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Krysiu narobiłaś mi smaka ja uwielbiam zupy, a dziś był problem co ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji ją zrobisz :)

      Usuń
  20. Od wczoraj kusiłaś mnie tym kremem. Dzisiaj uległam i zrobiłam. Całkiem smaczna zupa-krem. Nawet się nie spodziewałam takiego aksamitnego (jak słusznie określiłaś) smaku. Polecam tym którzy nie znają tej zupy. Tak jak ja, Viola :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam niestety, ale wyobrażam sobie jak pysznie i delikatnie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Smaczna kremowa zupa. Wczoraj ją zrobiłam i polecam. Dzisiaj będę robić polędwice z konfiturą z cebuli. Napiszę jak smakowała. Pozdrawiam z Katowic, Elżbieta:)

    OdpowiedzUsuń