sobota, 4 listopada 2017

Sos pieczarkowy

Lubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów.  Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych


Składniki:
250 g pieczarek  pokrojonych w cienkie plasterki
2 cebula drobno posiekana
150 ml słodkiej śmietanki (18 %)
natka pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku)
1 łyżka mąki pszennej (brak na zdjęciu)
1 łyka masła klarowanego
sól, świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny (brak na zdjęciu)



Wykonanie:
Na patelni rozgrzałam masło i na gorące wrzuciłam cebulę. Kiedy się lekko zeszkliła dodałam pieczarki. Wymieszałam i zostawiłam na małym ogniu jeszcze około 3 - 5 minut.
Zagotowałam bulion warzywny i przełożyłam do niego pieczarki z patelni.
Zagotowałam na małym ogniu około 10 minut.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszałam z mąką, żeby nie było grudek i wlałam do garnka. Wymieszałam. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem. Na koniec dodawałam stopniowo sok z cytryny, około 1 do 2  łyżeczek. Koniecznie trzeba próbować, żeby nie popsuć smaku.
Teraz już tylko wystarczyło obsypać natką pietruszki i koperkiem. Wymieszałam i... sos gotowy.


Sos udał się znakomicie. Pyszny....




Mam nadzieję, że ten sos również Wam zasmakuje.
Życzę SMACZNEGO! Krys


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...




18 komentarzy:

  1. Krysiu bardzo często robię sos pieczarkowy i wykorzystuje go do wielu dań :-) miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych sosów. Ale robię trochę inaczej. Raczej szłam na skróty. Spróbuje zrobić wg pani przepisu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach taki sos do kopytek, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wybieram przeważnie ten sos do moich dań obiadowych, bo najbardziej smakuje mojemu mężowi. Ja nie podsmażam cebuli tylko zalewam gorącym rosołem. Jutro też będzie na obiad taki sos z kopytkami z przepisu z tego bloga. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu, właśnie wczoraj miałam taki sos, tylko ja nie dodaję soku z cytryny, muszę spróbować...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu jak zwykle pysznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pieczarki i sosy pieczarkowe :) Pyszne są i świetnie komponują się z dużą ilością dań :) Bardzo apetyczny sosik Krysiu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, jak widzę super smaki u Ciebie!
    Trzeba przyznać - ten sosik pieczarkowy jest imponujący.
    Bardzo jestem ciekawa jego smaku, bo uwielbiam wręcz pieczarkowe różności.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie domowe sosy. Zawsze mówię dzieciom, że to proste i wcale nie trzeba kupować gotowych. Pozdrawiam Cię Krysiu serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Do kopytek to rzeczywiście poezja 🙂

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za pieczarkowym, ale Twój wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super jest taki sosik! Pasuje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Często robię. Uwielbiam go Krysiu z kluchami i makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam sosu pieczarkowego z koperkiem, ale mam zamiar ten pomysł wykorzystać, bo koperek uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeden z moich ulubionych. Najbardziej lubię z makaronem :)Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny sosik :) też ostatnio robiłam pieczarkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam, ale z prawdziwych grzybków - bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały sos. Zrobiłam. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń