wtorek, 14 maja 2013

Botwinka

 






Często, zwłaszcza wiosną sięgamy po zupy nasycone smakiem warzyw, delikatnego mięsa, aromatycznych ziół.... takie,  jak np. botwinka








Składniki:
2 pęczki botwinki
marchewka, pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
pojedynczy filet z kurczaka
sok z cytryny
śmietana (200 g)
1 szklanka kwasu burakowego (zobacz: rady, porady)
cukier (odrobina)
2 jajka
 




Wykonanie:
Ugotowałam około 1 l wywaru z warzyw i mięsa. Przecedziłam, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Mięso rozdrobniłam na cząstki. 
Botwinkę umyłam, osączyłam, pokroiłam i ugotowałam pod przykryciem  w małej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
 


Po ugotowaniu przełożyłam do wywaru, dodałam mięso, wlałam kwas burakowy. Zagotowałam. Można jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem. 
Wlałam śmietanę, posypałam posiekaną natką i koperkiem.

 

Na talerz wyłożyłam pokrojone na ćwiartki jajko i zalałam gorącą botwinką.




Ależ zapach... koperku, botwinki. Nic, tylko jeść :) . Zapraszam do zrobienia tej aromatycznej zupy i życzę SMACZNEGO! Krys





10 komentarzy:

  1. Nie wpadłam na to, żeby zrobić kwas burakowy. Na pewno poprawiłby smak mojej botwinki, którą zrobiłam wczoraj. Uwielbiam botwinkę i młode ziemniaczki. Anita

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam botwinkę. Ja jem ją cały rok, bo wkładam do słoików:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł. Tak robiła kiedyś moja babcia. Kiedy jedliśmy w zimie botwinkę to pachniało w całym domu. Anka

      Usuń
    2. A ja mrożę pokrojoną botwinkę i też się dopieszczam zimową porą :)

      Usuń
  3. Czas botwinkowy już trwa. Mam swoją recepturę, ale muszę pochwalić że Twoja botwinka ładnie na talerzu się prezentuje. Nie ma to jak kontrast. Marlena

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wiem jaką zupę ugotuję jutro na obiad ;) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Choć nie jestem fanką zup, to zdjęcia przemawiają do wyobraźni :)
    Pięknie się prezentuje i jak sądzę, smakuje jeszcze lepiej.
    Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na kolejny przepis :)
    KS

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra zupa-wiosenna.Robię ją ze dwa razy wiosną,chociaż przyznam się,że wolę chłodnik-mimo że więcej pracy ale jaki smak......mniam ,mniam.Na upały najlepsza zupa .Twoja zupa wygląda pysznie,jaki kolorek - Super!!!
    Mam do Ciebie prośbę- może masz dobry przepis na jakąś smaczną zupę owocową ? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest czas właśnie na botwinkę, szczawiową, potem na chłodniki. Następne będą zupy owocowe. Mam nadzieję że znajdziesz tutaj zupę, która spełni Twoje oczekiwania (smakowe) :). Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  7. Wspaniała botwinka. Muszę teraz zrobić do słoiczków. W zimie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń