wtorek, 7 maja 2013

Pierogi jabłkowo-cynamonowe

Pierogi są bardzo popularne i niezwykle smaczne. Dzięki różnym farszom, jakimi są nadziewane mogą zupełnie inaczej smakować. I tak w zależności od tego czym je wypełniamy mogą być pikantne lub słodkie. Ale jedno je łączy: są łatwe do wykonania. Dziś polecam pierogi na słodko: jabłkowo-cynamonowe
 

Składniki:
(na 4 porcje)
3 szklanki mąki pszennej
jajko
½ szklanki wody
po 2 łyżki masła  i bułki  tartej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka oleju
sól
1 łyżka cukru
 
 
Farsz:
3 jabłka
cukier
sok z cytryny
 
 
Wykonanie:
Jabłka obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach, posypałam cukrem i skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na chwilę, aby puściły  sok.

 
Przesiałam mąkę na stolnicę,
  
 
wyrobiłam z jajkiem, wodą, szczyptą soli i olejem. Ciasto owinęłam w czystą ściereczkę, odstawiłam na około 1,5 godziny do  lodówki.
Z rozwałkowanego ciasta wycięłam szklanką kółka, nadziewałam jabłkami i zlepiłam pierożki.  
 

Wrzuciłam na wrzątek i gotowałam około 3 minuty od wypłynięcia.
Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam bułkę tartą,  cukier i cynamon. Podgrzewa łam do momentu, aż cukier się zkarmelizuje i  polałam pierogi.  Podałam na stół i .....już nie musiałam nikogo namawiać.
 
 
Polecam, są wspaniałe. Przekonajcie się.  SMACZNEGO! Krys
 

13 komentarzy:

  1. Pomysł na utarcie jabłek do pierogów zawsze wydawał mi się nietrafiony. Myślałam, że ciasto nie będzie się chciało skleić ze względu na sok, który mógłby wypłynąć ze startych owoców. Ale widzę, że to jednak jest możliwe. Pierożki ze startym jabłkiem z pewnością będą mi smakować. I jeszcze do tego kaloryczna bułka tarta...
    Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi smaka narobiłaś tymi pierożkami. Jutro ulepię dla moich brzdąców (i dla siebie :))Anka

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji pierogów nie miałam jeszcze okazji kosztować ale sam zapach jabłek z cynamonem już jest dla mnie zachętą:) Coś mi się wydaje, ten przepis mi wybitnie podejdzie pod gust.

    Tylko dlaczego znowu po obejrzeniu zdjęć, muszę lecieć do lodówki :D haha
    Pozdrawiam Serdecznie i ...postaram się sprawdzić przepis w weekend (oczywiście zdam relację)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znów wodzisz na pokuszenie. Robiłam pierogi z jabłkami, ale wkładałam całe kawałki. I jeszcze ten cynamon...Niebo w g... Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  5. ~obżartuszka~ Nie można sie oprzeć patrząc na te zdjęcia. Zachęciłam sie ogromnie. Dzisiaj zrobię. W końcu pierożki szybko sie lepi. Mam wprawę. Ale z takim farszem nie jadłam :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Cieszę się, że trafiam w Wasze apetyty. Dziękuję za komentarze. Są dla mnie inspiracją, bo sugerując się nimi wiem, co mogę zaproponować następnym razem. Myślę, że w ten właśnie sposób tworzymy kolejne przepisy. Pozdrawiam wszystkich, Krys

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój Syn pierogowy jest. Liczę na dostawę w niedzielę. Tym razem bez wykrętów! Wysyłam kurierów!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie smakowite, to ja też poproszę o jedną porcję. Anka

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pierogi, najczęściej robię ze serem. Teraz zrobię według Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Ci smakowały, więc życzę smacznego. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  10. Ależ te pierożki smaczne. Zrobiłam kilka na próbę i musiałam dorabiać. Całe szczęście, że szybko się je wyrabia, Halina

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak jak obiecałam, w weekend, pierogi wg Pani pomysłu zostały przygotowane i ....skonsumowane :)
    po prędkości znikania ich z talerza, wnioskuję, że wszystkim smakowały
    mi oczywiście również :)

    Ps. ze śmietaną są jeszcze lepsze !

    Pozdrawiam
    KS

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłka połączone z cynamonem - pycha ,i to jeszcze w domowych pierogach - :)) muszą smakować rewelacyjnie . Trzeba spróbować samemu je zrobić. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń