Pierogi są bardzo popularne i niezwykle
smaczne. Dzięki różnym farszom, jakimi są nadziewane mogą zupełnie inaczej smakować. I tak w
zależności od tego czym je wypełniamy mogą być pikantne lub słodkie. Ale jedno
je łączy: są łatwe do wykonania. Dziś polecam pierogi na słodko: jabłkowo-cynamonowe
Składniki:
(na 4 porcje)
3 szklanki mąki pszennej
jajko
½ szklanki wody
po 2 łyżki masła i bułki tartej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka oleju
sól
1 łyżka cukru
Farsz:
3 jabłka
cukier
sok z cytryny
Wykonanie:
Jabłka obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach, posypałam cukrem i skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam na chwilę, aby puściły sok.
Przesiałam mąkę na stolnicę,
wyrobiłam z jajkiem, wodą, szczyptą
soli i olejem. Ciasto owinęłam w czystą ściereczkę, odstawiłam na około 1,5
godziny do lodówki.
Z rozwałkowanego ciasta wycięłam
szklanką kółka, nadziewałam jabłkami i zlepiłam pierożki.
Wrzuciłam na wrzątek i gotowałam
około 3 minuty od wypłynięcia.
Masło rozpuściłam w rondelku,
dodałam bułkę tartą, cukier i cynamon. Podgrzewa
łam do momentu, aż cukier się zkarmelizuje i
polałam pierogi. Podałam na stół
i .....już nie musiałam nikogo namawiać.
Polecam, są wspaniałe.
Przekonajcie się. SMACZNEGO! Krys
Pomysł na utarcie jabłek do pierogów zawsze wydawał mi się nietrafiony. Myślałam, że ciasto nie będzie się chciało skleić ze względu na sok, który mógłby wypłynąć ze startych owoców. Ale widzę, że to jednak jest możliwe. Pierożki ze startym jabłkiem z pewnością będą mi smakować. I jeszcze do tego kaloryczna bułka tarta...
OdpowiedzUsuńMniam :)
Ależ mi smaka narobiłaś tymi pierożkami. Jutro ulepię dla moich brzdąców (i dla siebie :))Anka
OdpowiedzUsuńTakiej wersji pierogów nie miałam jeszcze okazji kosztować ale sam zapach jabłek z cynamonem już jest dla mnie zachętą:) Coś mi się wydaje, ten przepis mi wybitnie podejdzie pod gust.
OdpowiedzUsuńTylko dlaczego znowu po obejrzeniu zdjęć, muszę lecieć do lodówki :D haha
Pozdrawiam Serdecznie i ...postaram się sprawdzić przepis w weekend (oczywiście zdam relację)
I znów wodzisz na pokuszenie. Robiłam pierogi z jabłkami, ale wkładałam całe kawałki. I jeszcze ten cynamon...Niebo w g... Pozdrawiam, Iza
OdpowiedzUsuń~obżartuszka~ Nie można sie oprzeć patrząc na te zdjęcia. Zachęciłam sie ogromnie. Dzisiaj zrobię. W końcu pierożki szybko sie lepi. Mam wprawę. Ale z takim farszem nie jadłam :)))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Cieszę się, że trafiam w Wasze apetyty. Dziękuję za komentarze. Są dla mnie inspiracją, bo sugerując się nimi wiem, co mogę zaproponować następnym razem. Myślę, że w ten właśnie sposób tworzymy kolejne przepisy. Pozdrawiam wszystkich, Krys
OdpowiedzUsuńMój Syn pierogowy jest. Liczę na dostawę w niedzielę. Tym razem bez wykrętów! Wysyłam kurierów!
OdpowiedzUsuńTakie smakowite, to ja też poproszę o jedną porcję. Anka
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, najczęściej robię ze serem. Teraz zrobię według Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą Ci smakowały, więc życzę smacznego. Pozdrawiam, Krys
UsuńAleż te pierożki smaczne. Zrobiłam kilka na próbę i musiałam dorabiać. Całe szczęście, że szybko się je wyrabia, Halina
OdpowiedzUsuńTak jak obiecałam, w weekend, pierogi wg Pani pomysłu zostały przygotowane i ....skonsumowane :)
OdpowiedzUsuńpo prędkości znikania ich z talerza, wnioskuję, że wszystkim smakowały
mi oczywiście również :)
Ps. ze śmietaną są jeszcze lepsze !
Pozdrawiam
KS
Jabłka połączone z cynamonem - pycha ,i to jeszcze w domowych pierogach - :)) muszą smakować rewelacyjnie . Trzeba spróbować samemu je zrobić. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń