„Rozkosz dla wszystkich
zmysłów” to motto książki „Czekolada” którą pożyczyłam od mojej córki i z
której zaczerpnęłam inspirację do upieczenia dzisiejszych rogalików czekoladowo-waniliowych
Składniki:
75 g ciemnej czekolady (70 % kakao)
cukier waniliowy
75 g masła
100 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
mąka do posypania blatu
Wykonanie:
Czekoladę stopiłam w ciepłej kąpieli
wodnej i pozostawiłam do ostudzenia. Następnie
wymieszałam z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i dodałam migdały.
Wstawiłam do lodówki do
schłodzenia.
Piekarnik nagrzałam do
temperatury 140 °C z termoobiegiem. Na
blacie posypanym mąką uformowałam z ciasta wałki o średnicy ok. 2 cm i długości około 6 cm. Z
tych kawałków utworzyłam rożki. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piekłam około 15 minut.
Rogaliki można polać roztopioną czekoladą, lub posypać cukrem pudrem.
Takie rogaliki smakują wybornie. Są tak bardzo czekoladowe, takie delikatne i chrupiące... SMACZNEGO! Krys
Znów słodkości, więc znów coś dla mnie. Przepis nie jest skomplikowany a do formowania rogalików można zaprosić dzieciaki. Może być niezła czekoladowa zabawa. Pozdrawiam Nina :)
OdpowiedzUsuńMotto książki jest prawdziwe i zapraszające wręcz do rozkoszowania się czekoladowymi wyrobami. Nie potrafię przejść obojętnie obok....Dzisiaj zaserwuję na deser te cudeńka. Dziękuję za propozycję.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, żeby zachęcić dzieci do pomocy w kuchni. Ja też moją córcię poproszę o wsparcie. Dzięki niej takie rogaliki będą tacie smakowały. Anka
OdpowiedzUsuńA ja już własnie zrobiłam te rogaliki. Zrobiłam trochę mniejsze, takie "na ząb". Szybko się je robi. Rzeczywiście są bardzo chrupiące. Polecam. Iga
OdpowiedzUsuńOdnoszę wrażenie, że jadłam podobne ciasteczka, właśnie z czekolady a nie z kakao. Bardzo mi smakowały. Jednak co czekolada, to czekolada. H.R.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem za bardzo czekoladowe. W "miękkim cieście czekoladowym", które upiekłam mniej się to wyczuwało. Są chrupiące i ładne. Aga
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z takimi rogalikami , koniecznie muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !! Na pewno będą pyszne , bo właśnie się pieką...Cudowny zapach...Mogę poczęstować....Będą takie dobre jak u Pani...:)) Wszystkiego dobrego i dalszych tak dobrych przepisów. Miłośnik tego bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Życzę smacznego i pozdrawiam, Krys
Usuń