Składniki (dla 6 osób):
1 mały melon
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,25 szklanki syropu imbirowego (lub wina imbirowego)*
butleka ulubionego szampana
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kg bezpestkowych winogron
Wykonanie:
Szampana schłodziłam w lodówce.
Winogrona podzieliłam na 6 małych kiści z końcówką łodyżki, aby można je było potem zawiesić na krawędzi
kieliszka. Jajko przelałam wrzątkiem. Oddzieliłam żółtko od białka. Białko ubiłam na sztywną pianę. Cukier puder wsypałam na talerzyk i zanurzałam kiście winogron kolejno w białkowej pianie a potem w cukrze. Odstawiłam na około 2 godziny do schłodzenia.
Melona przekroiłam na pół i wykroiłam kulki specjalną łyżeczką, przykryłam i wstawiłam do lodówki.
Wodę, syrop imbirowy* i cukier zagrzałam w rondelku. Gotowałam około 5 minut mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zdjęłam z ognia. Po ostudzeniu wstawiłam do lodówki.
* syrop imbirowy można zastąpić winem imbirowym
Kulki melona włożyłam do
kieliszków, polałam wytworzonym syropem z wody, cukru i syropu imbirowego (po około 3 łyżki).
Teraz pozostało tylko napełnić
kieliszki schłodzonym szampanem, winogrona zawiesić na brzegach kieliszków i ..... można już składać
życzenia.
Życzenia złożone przy takim szampanie na pewno się spełnią. Nasze właśnie się spełniają. A Wasze? Spróbujcie. Powodzenia! Krys
Witam!Nie było mnie tydzień na stronie,zaglądam ,a tu takie cudeńka ,takie smakołyki i do jedzenia i do picia.Ten szampan to istne arcydzieło - nic tylko pić,pić,pić. Jesteś bardzo zdolna,na sam widok tych zdjęć ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia.Chciałabym,żeby mi ktoś to zrobił,myślę,ze mnie się to nie uda .Napisz ile czasu poświęciłaś na to cudeńko:)))Pozdrawiam
Dziękuję za miły komentarz. Na wykonanie takiego szampana potrzeba niewiele czasu, nie licząc chłodzenia, około pół godziny. Pozdrawiam, Krys
UsuńAleż doskonały pomysł z tym szampanem. Chapebau bas. I STO LAT!!! Max
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie i miły komentarz. Pozdrawiam, Krys
UsuńDobry pomysł na rocznicowe przyjęcie. Mnie się podoba. Aga
OdpowiedzUsuńWitam. Przyłączam się do życzeń i czuję się zaproszona na tą lampkę szampana. Pozdrawiam, Zola
OdpowiedzUsuńSzampan zazwyczaj podawany jest na szczególne okazje, ale w takim wydaniu tym bardziej. Pomysłowo
OdpowiedzUsuńCzuję się zaproszona (jak we wstępie). Chętnie napiłabym sie takiego szampana z melonem. Bardzo lubię imbir. Kupiłam ostatnio syrop imbirowy i dodaję do wody i do piwa. Pycha.
OdpowiedzUsuńHappy Brithday to You. Ina
Fenomenalny ten szampan z dodatkami Przyjmijcie najlepsze życzenia i niech dalej się marzenia spełniają:)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że szampan Ci się spodobał i dziękuję za życzenia. Pozdrawiam, Krys
UsuńSzampan fantastyczny. Bardzo lubię napić się szamapna z jakiejś okazji.Dziękuję za ten przepis. Dzisiaj wypiliśmy również za Pani zdrowie. A okazją do wypicia była nasza (trzecia) rocznica poznania. Jak ten czAs leci. Pozdrawiamy Ewa i Artur
OdpowiedzUsuńSzampan EXTRA. Świetny pomysł. Napiłabym się takiego nawet bez okazji. Schłodzony, akurat na taką pogodę.
OdpowiedzUsuńREWELACJA!! GRATULUJE efektownego, wspanialego pomyslu! Nie probowalm ale przy najblizszej okazji zobacze czy tez tak umiem;):)Pozdrawiam i wszelkiej pomyslnosci oraz strzelajacych szampanow zycze:)
OdpowiedzUsuń