Sezon na truskawki przed nami. W sklepach i na targu pojawiły się piękne , dorodne truskawki. Nie
mogłam się oprzeć i postanowiłam upiec jedno z moich ulubionych ciast z owocami
i właśnie dziś upiekłam pyszne, lekkie i
niezbyt słodkie ciasto z truskawkami
Składniki:
Na foremkę (20x20 cm)
20 dag masła
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
½ kg truskawek świeżych (lub mrożonych)
Wykonanie:
Truskawki opłukałam, osaczyłam
na sitku i oderwałam z nich szypułki.
Foremkę do pieczenia wysmarowałam
tłuszczem.
Zmiksowałam masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając
wbijałam po jednym jajku. Połączyłam obie mąki i proszek do pieczenia. Przesiałam do masy i mieszałam do czasu
otrzymania gładkiego ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na 45 minut w temperaturze 170 °C. Po wyjęciu
z piekarnika, jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem.
Niestety pogoda na majówkę nie dopisała. Natomiast Ty jak zwykle nie zawiodłaś. Co prawda sezon truskawkowy jeszcze porzed nami, ale tyle tych truskawek w marketach i targowiskach, że można już coś słodkiego zrobić. Życzę trochę słońca w ten pochmurny dzień. Renata
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi ochotę na ciasto z owocami. Niestety dziś dzień wolny i tryskawek nie kupię. Ale mam brzoskwinie w puszce. Więc spróbuję takiej kombinacji. Dam znać jak wyszło...
OdpowiedzUsuńA tym czasem pozdrawiam
Nina :)
A ja własnie delektuję się podobnym ciastem. Tzn. ciasto jest wg Twojego przepisu a na wierzchu ułożyłam mandarynki z puszki.Ciasto jest bardzo dobre, bo delikatne, maślane. Mandarynki lekko winne. Całość jest OK.
OdpowiedzUsuńOdnośnie mojego eksperymentu: jak napisałam, tak zrobiłam. Czyli zastąpiłam truskawki brzoskwiniami. To ciasto jest fantastyczne!!!
OdpowiedzUsuńMożna je chyba zrobić ze wszystkimi owocami. Mój mąż nie mógł się oprzeć by nie zjeść kilku kawałków od razu. Szczerze polecam bo wypróbowałam.
Nina
Ja również zastąpiłam truskawki, ale gruszkami. Ciasto jest bardzo smaczne, bardzo delikatne. Będzie moją bazą na ciasta z owocami. Monika
OdpowiedzUsuńJest tyle truskawek w sklepach, że żal nic z nimi nie robić. Moja dziewczyna upiekła ten wspaniały placuszek z truskawkami. I blaszka ciasta znika. Za takie deserki oddam wszystko (prawie), Jaśko
OdpowiedzUsuń~Hala~ Kupiłam dzisiaj truskawki (krajowe) i upiekłam ciasto truskawkowe. Tak obłędnie pysznie wygląda na zdjęciach, że musiałam je upiec. Jeszcze ciepłe jedliśmy. Jest takie delikatnie maślane. Jednym słowem przepyszne. Będzie moim ulubionym do czasu, jak będą truskawki.
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam kilka razy. Jest bardzo, bardzo....smaczne. Samo ciasto jest tak uniwesalne, że można wykorzystać również z innymi owocami :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńNareszcie mogłam upiec ciasto z krajowymi truskawkami. Zawsze to z pola. Ciasto pyszszneeeeee. Ja polecam, bo sprawdziłam. Kaśka
OdpowiedzUsuńja to ciasto tez pieke co roku jest przepyszne i szybko sie go robi
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj to ciasto. Połowę blaszki już zjedliśmy. Samo ciasto jest super pyszne. A do tego z truskawkami, jak to się mówi "niebo w gębie" bez przesady. Pola
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne, ale ile kalorii...Czy można to ciasto zmodyfikować, aby było mniej kaloryczne?Aga
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na ciasto maślane, które niestety jest kaloryczne. Ale właśnie jego skład powoduje, że jest bardzo smaczne. Oczywiście można zmodyfikować, ale nie wiem jaki będzie efekt smakowy na zakończenie. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam je z jagodami. Pyszne, rozeszło się na raz :)
OdpowiedzUsuń