czwartek, 2 maja 2013

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki przed nami. W sklepach i na targu  pojawiły się piękne , dorodne truskawki. Nie mogłam się oprzeć i postanowiłam upiec jedno z moich ulubionych ciast z owocami i  właśnie dziś upiekłam pyszne, lekkie i niezbyt słodkie  ciasto z truskawkami
  

Składniki:
Na foremkę (20x20 cm)
20 dag masła
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
20 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½  kg truskawek świeżych (lub mrożonych)

 
 Wykonanie:
Truskawki opłukałam, osaczyłam na sitku i oderwałam z nich szypułki.
 
 

Foremkę do pieczenia wysmarowałam tłuszczem.  
Zmiksowałam masło z cukrem,  cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijałam po jednym jajku. Połączyłam obie mąki i proszek do pieczenia.  Przesiałam do masy i mieszałam do czasu otrzymania gładkiego ciasta.
 
 
 Ciastem napełniłam  foremkę, na wierzchu ułożyłam truskawki.
 
 
 
Wstawiłam do piekarnika  na 45 minut w temperaturze 170 °C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące posypałam cukrem pudrem.
 
 
 


 
Nie zdążyło dobrze wystygnąć i już zostało zdegustowane przez... J  SMACZNEGO!  Krys
 

14 komentarzy:

  1. Niestety pogoda na majówkę nie dopisała. Natomiast Ty jak zwykle nie zawiodłaś. Co prawda sezon truskawkowy jeszcze porzed nami, ale tyle tych truskawek w marketach i targowiskach, że można już coś słodkiego zrobić. Życzę trochę słońca w ten pochmurny dzień. Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłaś mi ochotę na ciasto z owocami. Niestety dziś dzień wolny i tryskawek nie kupię. Ale mam brzoskwinie w puszce. Więc spróbuję takiej kombinacji. Dam znać jak wyszło...
    A tym czasem pozdrawiam
    Nina :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja własnie delektuję się podobnym ciastem. Tzn. ciasto jest wg Twojego przepisu a na wierzchu ułożyłam mandarynki z puszki.Ciasto jest bardzo dobre, bo delikatne, maślane. Mandarynki lekko winne. Całość jest OK.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odnośnie mojego eksperymentu: jak napisałam, tak zrobiłam. Czyli zastąpiłam truskawki brzoskwiniami. To ciasto jest fantastyczne!!!
    Można je chyba zrobić ze wszystkimi owocami. Mój mąż nie mógł się oprzeć by nie zjeść kilku kawałków od razu. Szczerze polecam bo wypróbowałam.
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również zastąpiłam truskawki, ale gruszkami. Ciasto jest bardzo smaczne, bardzo delikatne. Będzie moją bazą na ciasta z owocami. Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest tyle truskawek w sklepach, że żal nic z nimi nie robić. Moja dziewczyna upiekła ten wspaniały placuszek z truskawkami. I blaszka ciasta znika. Za takie deserki oddam wszystko (prawie), Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  7. ~Hala~ Kupiłam dzisiaj truskawki (krajowe) i upiekłam ciasto truskawkowe. Tak obłędnie pysznie wygląda na zdjęciach, że musiałam je upiec. Jeszcze ciepłe jedliśmy. Jest takie delikatnie maślane. Jednym słowem przepyszne. Będzie moim ulubionym do czasu, jak będą truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto piekłam kilka razy. Jest bardzo, bardzo....smaczne. Samo ciasto jest tak uniwesalne, że można wykorzystać również z innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nareszcie mogłam upiec ciasto z krajowymi truskawkami. Zawsze to z pola. Ciasto pyszszneeeeee. Ja polecam, bo sprawdziłam. Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  10. ja to ciasto tez pieke co roku jest przepyszne i szybko sie go robi

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam dzisiaj to ciasto. Połowę blaszki już zjedliśmy. Samo ciasto jest super pyszne. A do tego z truskawkami, jak to się mówi "niebo w gębie" bez przesady. Pola

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pyszne, ale ile kalorii...Czy można to ciasto zmodyfikować, aby było mniej kaloryczne?Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest na ciasto maślane, które niestety jest kaloryczne. Ale właśnie jego skład powoduje, że jest bardzo smaczne. Oczywiście można zmodyfikować, ale nie wiem jaki będzie efekt smakowy na zakończenie. Pozdrawiam :)

      Usuń