Niekiedy miseczka zupy może
zastąpić cały obiad. Wystarczy dodać odpowiednio pożywnych składników: fasoli,
mięsa czy soczewicy. Ja dzisiaj zrobiłam zupę bardziej wiosenną z młodą kapustą w roli głównej. Zupa jest aromatyczna, pachnąca warzywami, szczypiorkiem.....
Składniki:
2 marchewki
pietruszka
seler
½ główki młodej kapusty
1 ziemniak
1 cebula
½ pęczka szczypiorku
10 dag surowego boczku
sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler
obrałam, opłukałam i zalałam około 1 l wody i wstawiłam do gotowania na około
10 minut.
Ziemniak obrałam i po
opłukaniu pokroiłam w kostkę. Kapustę
posiekałam i razem z ziemniakiem przełożyłam do wywaru z warzyw i gotowałam około 20 minut.
Boczek pokroiłam w kosteczkę i
usmażyłam na rumiano. Skwarki przełożyłam do gotującej się kapusty, a na
wytopionym tłuszczu zeszkliłam posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zarumieniła,
przełożyłam ją do zupy. Gotowałam jeszcze około
5 minut. Doprawiłam solą i pieprzem.
Szczypiorek umyłam, kilka
łodyżek zostawiłam do dekoracji a resztę posiekałam.
Zupę przelałam do miseczek,
posypałam szczypiorkiem.
Możecie stworzyć inną wersję dodając
np. pomidory a szczypiorek zastąpić
koperkiem. Jakie by nie były dodatki
zupa jest bardzo smaczna. Dlatego zapraszam do skosztowania tej wiosennej, pysznej zupy. W sam raz na letnie
dni. Smacznego! Krys
Uwielbiam zupę z młodej kapusty. Ale ja jeszcze dodałabym kminek. Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo smakowicie. Przepis super. Więcej takich ciekawych propozycji. Często korzystam z Twoich przepisów. Pozdrawiam, HANIA
OdpowiedzUsuńTaka zupka to super rozwiązanie na lato. Ugotowałam ją i wcinam właśnie. Lekka, smaczna, co chcieć więcej? ANA
OdpowiedzUsuńW upalnie dni sprawdza się znakomicie, z młodych warzyw smakuje wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam zupy z młodą kapustą. Ale ładnie i zachęcająco ją przedstawiłaś, więc dzisiaj ją sama zrobiłam.Jest fantastyczna. Że ja do tej pory takiej nie jadłam???? Iwa
OdpowiedzUsuńWitam Ciebie bardzo serdecznie,U Ciebie jak zawsze -pięknie,kolorowo i pomysłowo.Zapraszam do Dobrych Czasów.Jola
OdpowiedzUsuńZwyczajnie,nadzwyczajnie! Uwielbiam kapustę pod każdą postacią. Łatwy i dobry przepis - dzięki :)Pyszny talerz....:))))
OdpowiedzUsuńDzisiaj przymierzyłam się do tej wiosennej zupy. Lubię kapustę, ale nie chciałam, żeby to był kapuśniak. I właśnie wyszła fantastyczna delikatna zupa. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńUgotowałam "kapuścianą zupę". Smaczna, delikatna. Szybko się gotuje. A w ogóle to smacznie i ładnie tutaj na blogu. Elżbieta
OdpowiedzUsuńBlog jest super !!! Wszystko ładnie przejrzyście opisane i pokazane, dzięki czemu mogę spokojnie uczyć się gotować :D :D :D
OdpowiedzUsuń