Dzisiaj mam dla Was coś
nadzwyczaj smacznego. Tym razem coś, bez
czego nikt z nas nie wyobraża sobie czerwca - truskawki!!! Uwielbiane przez nas, smaczne, zdrowe. Można z nich przygotować naprawdę wiele smacznych deserów. Dzisiaj proponuję pyszne ciasto z masą serową, z truskawkami i galaretką
Składniki:
biszkopty
250 g serka śmietankowego
400 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremowej (30%)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki (płaskie) żelatyny
1 kg truskawek
2 galaretki o smaku
truskawkowym
Wykonanie:
Zmiksowałam serki. Ubiłam śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania
wsypałam cukier i dodawałam stopniowo wymieszane serki . W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuściłam
żelatynę i po wymieszaniu i wystudzeniu wlałam do masy serowej. Szybko
zmiksowałam do połączenia składników.
Galaretki rozpuściłam gorącej
wodzie wg przepisu na opakowaniu i odstawiłam.
Truskawki opłukałam, osaczyłam
z wody i pozbyłam ich szypułek. Przekroiłam wzdłuż na połówki.
Tortownicę owinęłam szczelnie
srebrną folią spożywczą, żeby ją uszczelnić. Na dno tortownicy wyłożyłam
biszkopty. Na ich powierzchni rozsmarowałam cienką warstwę masy serowej, następnie
poukładałam mniej więcej połowę
truskawek. Wyłożyłam resztę masy, wygładziłam powierzchnię i wstawiłam do
lodówki.
Delikatnie zdjęłam obręcz z
tortownicy, uważając, żeby galaretka nie „popękała".
Ciasto takie akurat na gorące dni. Polecam. Jest wiele przepisów na podobne ciasta z galaretką i owocami. Ja sugerowałam się przepisem pani Doroty z blogu moje wypieki. Cieszmy się
truskawkami. Życzę SMACZNEGO! Krys
Wygląda przepysznie. Zastanawiam się, czy mogłabym tą masę trochę odtłuścić i nie dodawać śmietanki? Gosia
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz „odchudzić” masę to zamiast serka mascarpone dodaj waniliowy serek homogenizowany. Śmietankę zostawiłabym, jak jest w przepisie. Pozdrawiam, Krys
UsuńKiedyś robiłam podobną masę ale bez śmietanki. Bez rewelacji. Wyszła zwykła masa serowa. Myślę, że śmietanka dodaje kremowego smaku do całości dlatego dzisiaj takie ciasto będę robić dokładnie jak w przepisie, "łasuszka"
UsuńUwielbiam takie serniczki. Szkoda że są tak kaloryczne, bo sama bym zjadła połowę:)
OdpowiedzUsuńA ja sobie odpuszczam postanowienia kiedy widzę takie smakołyki. Nie mam silnej woli. Potem chyba bedę skakać na skakance :))) No i jak tu nie zrobić czegoś takiego pysznego??? Sylwia
UsuńSerek śmietankowy to jaki ma być???
OdpowiedzUsuńWitam. Kupuję serek śmiatankowy naturalny w opakowaniu 250 g w przezroczystej folii. Serek jest już takiej konsystencji akurat do deserów i serników. Pozdrawiam, Krys
UsuńŚwietny pomysł na zimne ciasto z lodówki na taką pogodę. Nie trzeba piec. Wygląda tak kusząco, że postanowiłam go dzisiaj zrobić. Właśnie galaretka się ścina i już nie mogę się doczekać
OdpowiedzUsuńI już mam gotowe ciasto. Jeszcze trochę poczekam na całkowite stężenie galaretki. Moje ciasto też pysznie wygląda. Ciesze się, że zrobiłam ciasto bez pieczenia. Dana
OdpowiedzUsuńPani Krysiu, serniczek jest tak smaczny, że jeszcze chwila i już go nie będzie. Znika z talerza :) Więcej takich przepisów na upały. Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńMniam ,mniam !!! Biszkopt,truskawki,galaretka ,śmietana =jedno z moich ulubionych połączeń =Zrobione i zjedzone.Pyszne:))) Jesteś moim kulinarnym guru.Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPrzepis godny uwagi. Nie ma w kremie surowych jajek do których podchodzę jednak z rezerwą. Szczególnie w upały. W najbliższym czasie wykorzystam przepis w dodatku, że truskawki są już w bardzo przystępnej cenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze. Cieszę się, że przepis przypadł Wam do smaku. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńAleż rozpusta, ależ pychota. Gabi
OdpowiedzUsuńa mi jak dodałam żelatyny to bita śmietana się zważała :(
OdpowiedzUsuńŻelatyna przed połączeniem ze śmietaną musi być wystudzona. Pozdrawiam :)
Usuńile łyżek cukru pudru????
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam. Pozdrawiam :)
Usuńdziekuje barrrrrdzo.......
OdpowiedzUsuńA ten serek śmietankowy to jaki ma być?
OdpowiedzUsuńNie podałam nazwy serka, ponieważ jest wiele śmietankowych. Często używam "Serka śmietankowego" z Rawicza (opakowanie 250 g), lub Mój ulubiony (oba sprawdzone). Jeśli nie dodaję serka śmietankowego, to kupuję dobry twaróg i mielę 2x w maszynce. Pozdrawiam :)
Usuń