niedziela, 4 sierpnia 2013

Sałatka z mango

Mango jest bogatym źródłem witaminy C  i witamin z grupy B, zawiera  również magnez, potas i sód. Można go spożywać  na surowo  lub po przetworzeniu np.  w galaretki, kisiele...
Ja proponuję na surowo w połączeniu z sałatami.  Dzisiaj ... sałatka   z mango
 
 
Składniki:
1 owoc mango
1 torebka mix sałat z rukolą
 ½ czerwonej papryki
 
Sos:
wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki  oliwy z oliwek
Wykonanie:
Obrałam mango. Nożykiem do obierania jarzyn wycinałam długie paseczki  miąższu, zwijałam fantazyjnie i układam na rozłożonych listkach sałat na półmisku. Całość polałam sosem. Na chwilę włożyłam do lodówki. Taką sałatkę można podać jako dodatek do dań mięsnych, lub jako przystawkę.
 
 
SMACZNEGO! Krys

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Fantastyczna do mięsa, ale chętnie zjadłabym jako przystawkę witaminową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach tą sałatkę zapiszę i będę chętnie przygotowywać, bo smaczna pewnie jest, jak zdjęcie mówi:) Alinka

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest przepis, taki jaki lubię - prosty i czasu dużo nie zajmuje :)) Trzeba tę sałatkę spróbować.... (Patrząc na zdjęcie Twojej sałatki już chce się jeść..) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Sałatki powinny być szybko zrobione i szybko zjedzone. Na zdrowie :) Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  4. No mango i paprykę już mam, trzeba lecieć po mix sałat, rukolę bardzo lubię, sałatka wygląda super, więc koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetne połączenie na lato! :) Sałatka z mango - aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, ale czy ta sałatka jest jeszcze czymś posypana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można posypać ulubionymi ziołami, nawet suszonymi. Pozdrawiam :)

      Usuń