Mam ochotę na sernik. Cóż, idę
do kuchni i zabieram się za pieczenie sernika. Tylko teraz pytanie: Jaki
sernik upiec? Mam ochotę na szarlotkę i znów pytanie: jaką?
Czy to ma być jabłecznik, szarlotka czy zwykłe ciasto z jabłkami ..... no właśnie... A może
połączyć te najsłynniejsze wypieki i zrobić dwa w jednym? Otóż można. Z tym
zadaniem doskonale poradziła sobie Kasia u której wyparzyłam przepis i tak
bardzo przypadł mi do gustu, że i ja podjęłam się temu zadaniu i upiekłam
sernik szarlotkowy. A Wy?..... nie czekajcie, tylko bierzcie się do pracy,
upieczcie ten wspaniały sernik i oczekujcie pochwał za ten wypiek, bo jest
naprawdę pyszny
Składniki na biszkopt:
3 jajka
90 g cukru pudru
90 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Składniki na masę serową:
650 g sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
650 g sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
¾ szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
3 jajka
2 pełne łyżki gęstej śmietany
Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
(np. „golden”)
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka brzoskwiniowa (w
proszku)
1 łyżkę cukru do smaku
Dodatkowo:
250 ml kremówki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:
Zmiksowałam jajka z cukrem na puch.
Mąkę, proszek do pieczenia i
kakao przesiałam do masy jajecznej i
zmiksowałam przez chwilę do połączenia składników.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Dno tortownicy wyłożyłam
papierem do pieczenia.
Masę wylałam do tortownicy i
wstawiłam na 15 minut. Piekłam „do suchego patyczka”.
W czasie, kiedy biszkopt
się piekł zrobiłam msę serową:
Wszystkie składniki przełożyłam
do misy miksera i zmiksowałam do połączenia się składników.
Masę serową przelałam do
tortownicy na upieczony biszkopt.
Wstawiłam do piekarnika na 20
minut w temperaturze 160 °C.
Przykryłam wierzch sernika
srebrną folią i wstawiłam ponownie do piekarnika na ok. 25 minut włączając
tylko górną grzałkę.
Po upieczeniu wyjęłam i
odstawiłam do wystudzenia.
Przygotowałam masę
jabłkową:
Jabłka umyłam, obrałam i
starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Odcisnęłam sok i przełożyłam do
garnka z grubym dnem. Wstawiłam na gaz, wsypałam cynamon, cukier do smaku i prażyłam do momentu kiedy jabłka zmiękły
i masa zgęstniała. Zestawiłam z gazu i
do masy wsypałam galaretkę. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do
przestudzenia.
Zimną masę jabłkową wyłożyłam
na upieczony sernik i wstawiłam do lodówki (na noc).
Oj to była dłuuuga noc, bo
bardzo oczekiwałam jaki wyjdzie ten mój sernik. Jak będzie wyglądał po
przekrojeniu. No i oczywiście... jak będzie smakował?
Rano udekorowałam bitą śmietaną
Pięknie wygląda , ale smakuje pewnie rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega pysznie chętnie zjadłabym kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj własnie gotuję barszczyk ukraiński z Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Mam nadzieję że będzie smakował :)
UsuńŚwietnie się prezentuje! Aż nabrałam na niego ochoty!
OdpowiedzUsuńKrysiu i znowu mamy podobne pomysły, choć moje połączenie smakuje zupełnie inaczej :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twoje ciacho i bardzo intryguje połączenie sera z szarlotką.
Miłego weekendu życze i pozdrawiam cieplutko;)
Strzał w dziesiątkę, sernik i jabłecznik to moje ulubione ciasta:)
OdpowiedzUsuńSzarlotkowy sernik? Dwa genialne ciasta w jednym, bardzo smacznie wygląda, podkradam kawałek;)
OdpowiedzUsuńAle mega wyglada, już sobie wyobrażam jego smak, napewno obłędny
OdpowiedzUsuńdwa ulubione ciasta w jednym? superrr :-)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne i wspaniałe przebranie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie i niezwykle atrakcyjne :)
OdpowiedzUsuńJako wielkie fanki serników na pewno oszalałybyśmy na punkcie Twojego wypieku a już na pewno z jabłkami :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na niebanalne ciasto!!! Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ! I z pewnością tak smakuje ... Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://chwila-relaksu.blogspot.com/ Ania.
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik Krysiu, z chęcią taki zrobię na święta :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto ,u mnie też sernik ,ale jeszcze stygnie.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Krysiu, zamurowało mnie z wrażenia :) takie połączenie musi być niesamowicie smaczne!
OdpowiedzUsuńJakież pyszne 2 w 1!
OdpowiedzUsuńJuż się zakochałam w tym cieście :)
OdpowiedzUsuńTakie,, dwa w jednym,, ;) pyszne ciasto!!
OdpowiedzUsuńKrysiu sernik rewelacyjny :) przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada!
OdpowiedzUsuńJaki równiuteńki Ci wyszedł. Wyglada przepysznie! I to połączenie kolorów!
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie jadłam, próbuję sobie wyobrazić czy by mi smakowało...
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie !
OdpowiedzUsuńAle cudowny! Podoba mi się takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis Krysiu, pycha!
OdpowiedzUsuńIle szczęścia na raz - i sernik, i szarlotka... Samo połączenie sera i jabłek już jest dla mnie dość intrygujące.
OdpowiedzUsuńojej ale bym to wcinała do herbatki porannej!
OdpowiedzUsuńmniam! Połączenie tego, co kocham najbardziej!
OdpowiedzUsuńA to ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie i super ciasto :))
OdpowiedzUsuńPoezja smaków :)
OdpowiedzUsuńDwa moje ulubione ciasta w jednym ;) Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńmoze w takiej wersji przekonam sie do sernika? bo szarlotke kocham :)
OdpowiedzUsuńMoje dwa ulubione ciasta połączone w jedno, świetnie! :) To wypróbowania będzie przy najbliżej okazji :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis przez to połączenie szarlotki z sernikiem. Szkoda, że już nie jadam ciast. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Połączenie dwóch najlepszych ciast :D
OdpowiedzUsuńWow!!! Ale widok. Niesamowite ciacho. Zapisuję przepis. Na Wielkanoc jak znalazł. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobny i naprawdę bardzo fajne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
Po prostu cudo, jeszcze takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny - to widać :)
OdpowiedzUsuńAle smakuje niebiańsko:)
OdpowiedzUsuńOjej jaki świetny przepis! Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne warstwy. Sernik musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuń