niedziela, 1 listopada 2015

Ciasto jabłkowo-serowe

Miałam upiec ciasto i stanęłam przed dylematem jakie zrobić. Moi domownicy chcieli szarlotkę a ja miałam ochotę na sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto,  które zadowoliło wszystkich
 

  (Blaszka 25x40 cm)
 
Składniki:
320 g mąki pszennej
170 g margaryny
2 żółtka
300 g cukru
4 łyżki mleka
2 kg jabłek
2 cytryny
6 jajek
kubeczek (200 g) kwaśnej śmietany
450 g śmietankowego serka
600 g serka homogenizowanego
 

 
 
Wykonanie:
Do miski wsypałam mąkę, dodałam margarynę, żółtka i 100 g cukru (z 300 g). Posiekałam siekaczem i szybko zagniotłam ciasto, ukształtowałam w kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
 
 
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Foremkę do ciasta wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia
Ciasto rozwałkowałam pomiędzy dwoma płatami folii kuchennej tworząc prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 minut, żeby się lekko zrumieniło.
 
 
Z obu cytryn starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok.
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki.
 

Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę.
Żółtka ubiłam  z cukrem (200 g) na puch. Dodałam śmietanę, serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam.
 

Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta.
Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę.
Po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto mogłam pokroić i ...
 

 ....poczęstować moich łasuchów czekali, czekali i się doczekali
 

 

 
Pyszne ciasto, które serdecznie polecam amatorom serników i tym którzy lubią szarlotki J Życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

33 komentarze:

  1. Hmm i sernik i jabłecznik, wpadam z wizytą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, do mnie takie ciasto też bardzo pozytywnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne polaczenia i na pewno wybornie smakuje! Przy najblizesj okazji wyprobuje:)

    Dziekuje za swietny pomysl i cieplo Cie pozdrawiam, Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu u mnie było wczoraj tak samo- każdy chciał coś innego, ale ja upiekłam dwa różne:D
    pyszny pomysł i przepis:)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Super połączenie, wspaniałe ciasto ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ser i jabłka, ale to musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ser i jabłka to najlepsze połączenie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jabłeczniki i serniki i jeszcze makowce:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jabłka i ser... <3 naaajlepiej! tylko ja tutaj widzę jeszcze cynamon :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam Mniam wygląda przepysznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Kombinacja zupełnie dla mnie. Uwielbiam zarówno serniki, jak i jabłeczniki :)
    Fajny pomysł, szczególnie to zmieszanie jabłek z masą serową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie dwa w jednym, wulkan smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł na ciasto. Też bym zjadła takie połączenie bo lubię i sernik i jabłecznik. Częstuje się kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobię to ciacho :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne połączenie! Mniam! Zapisuję pomysł i czekam na posiadanie piekarnika :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tym serem pomysł świetny :)) Ciasto obłędne :))

    OdpowiedzUsuń
  17. oceniac ,i komentować to powinno sie wtedy gdy ktoś upiecze,wyprobuje,a nie chwalic nieznajac smaku,tylko ze zdjecia oceniac ,a zdjecie mozna sobie wstawic jakie sie komu podoba,kilka razy sie nacielam ,i dla mnie takie komentarze sa nie wiarygodne

    OdpowiedzUsuń
  18. Na ten przepis zwróciłam uwagę mojej koleżanki z pracy. Upiekła i wczoraj nas poczęstowała. Rzeczywiście smaczne ciasto. Ser i jabłka tak się połączyły smakowo, że niebo w gębie wyszło. Ambrozja. Sama upiekę na weekend. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale świetny pomysł! I coś mi się wydaje, że to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziś upiekłam te ciacho i niestety nie wszystko poszło tak jak trzeba - czasami i tak bywa :D Spróbowałam masę z jabłkami przed upieczeniem i doszłam do wniosku że jest przepyszna - niestety po upieczeniu moje ciasto jest kwaskowate :D ( jak widać miałam za kwaśne jabłka ) . Druga sprawa - musiałam znacznie wydłużyć czas pieczenia bo jabłka nadal były twarde ( piekłam 90 minut ) i zwiazku z tym mimo dobrego wystudzenia ciasta mam problemy z krojeniem jego , na ładne i równe porcje - po prostu rozwarstwia mi się :) Ale ja z tych co się nie zniechęcają , więc przepis na bank jeszcze wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jabłka były za grubo pokrojone, że były twarde po upieczeniu? No i oczywiście zależy jaki gatunek jabłek użyłaś. Lepsze do tego ciasta są delikatne jabłka, np. "champion". Kawałek mojego ciasta nawet zamroziłam i po odmrożeniu świetnie się kroiło. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Krysiu ---- I zrobiłam po raz drugi :D Kupiłam odmianę jabłek kótrą Ty zaproponowałaś.Pycha - ciasto smaczne , szybkie,proste :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Krysiu u mnie jabłka zostały pokrojone w malakserze,więc bardzo cieniutko. Pewnie to odmiana jabłek mi zaszkodziła :) Dlatego dziś idę na targ i .... próbuję raz jeszcze je upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam to ciasto i muszę przyznać, że się trochę obawiałam jakie wyjdzie, bo nie mam ręki do pieczenia. Ale okazało się, że ciasto wyszło świetne. Delikatne, mięciutkie i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  23. MAGDA ~ W sobotę upiekłyśmy z siostrą to ciasto. Nasze oczekiwania się potwierdziły, że takie dwa w jednym to trafiony pomysł. Ciasto jest wspaniałe i zostało po nim wspomnienie. Nawet okruszka nie ma. Dzięki za przepis, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Krysiu, czy chcesz czy nie - kiedyś przyjadę do Ciebie na takie ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Basiu, zapraszam Cię na to i na każde inne ciasto :)

      Usuń