Dzisiaj mam dla Was propozycję
na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w
liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi. Można
podać na ciepło i na zimno.
Składniki:
700 g schabu wieprzowego
mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści
200 ml wytrawnego wina białego
3 łyżki oleju
gałązki oregano
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
3 ząbki czosnku
sól
Składniki na sos z białej rzodkwi:
mały korzeń białej rzodkwi
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka octu winnego
2 żółtka ugotowane na
twardo
4 łyżki gęstej śmietany (min. 12%)
½ łyżeczki cukru
sól
Wykonanie:
Kapustę opłukałam. Liście włożyłam
do osolonego wrzątku na 5 minut. Wodę odcedziłam i zalałam zimną wodą.
Ponownie odcedziłam a liście osuszyłam na papierowym ręczniku. Jeszcze tylko ostrym nożem ścięłam twarde żyłki i odłożyłam na bok.
Na patelni rozgrzałam olej.
Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu.
Schab umyłam, osuszyłam
papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną
patelnię.
Obsmażyłam z każdej strony,
żeby się przyrumienił.
Wlałam wino. Gotowałam pod przykryciem około 2-3 minuty.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Liście kapusty rozłożyłam na desce.
Położyłam na nich podsmażony schab. Liśćmi obwinęłam cały schab i przełożyłam do
naczynia do zapiekania.
Sos z patelni przecedziłam i
wlałam do naczynia ze schabem.
Wstawiłam do piekarnika na
około 30 minut.
W tym czasie przygotowałam
sos wg tego przepisu ...
i podałam go do mojego schabu
Schab pokroiłam w plastry.
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Schab jest bardzo delikatny. Dzięki temu, że został upieczony w kapuście stał się wilgotny i soczysty.
Polecam tak upieczony schab i ten
smaczny sos, który podnosi smak całej potrawy. Życzę SMACZNEGO! Krys
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Bardzo ciekawy sposób na przyrządzenie schabu:)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim smacznie wyszło :)
UsuńBardzo fajny przepis, ciekawi mnie ten sos z rzodkwi:)
OdpowiedzUsuńSchab polecam. Sos również. Musisz spróbować, żeby się przekonać czy warto zrobić :)
UsuńPiekłem schab w porach, który wypatrzyłem na blogu. Był znakomity. Nawet kilka razy go podawałem. Tym bardziej skorzystam z tego przepisu, bo już na zdjęciach smacznie wygląda, a co dopiero na talerzu. Wyborne danie. Pozdrawiam, Max
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje. A schabik polecam i jeden i drugi :)
Usuńfajnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKrysiu świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńmięsko musi być bardzo smaczne i soczyste- jak dla mnie rewelacja:)
pozdrawiam cieplutko
Dokładnie tak jest :)
UsuńKrysiu ale świetny pomysł. Tak jeszcze nigdy nie robiłam. Z chęcią spróbuję twojego pomysłu :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nie pożałujesz. Jest smaczny i soczysty :)
UsuńSchab bardzo apetyczny, mnie zaciekawił przepis na sos, muszę zrobić...buziaki Krysiu...
OdpowiedzUsuńPolecam Basiu i schab i sos :)
UsuńZrobiłam, pyszne było...
UsuńPodobno Polacy jedzą za dużo wieprzowiny, która ma za dużo tłuszczu. Ale taki schabik dlaczego by nie. Ciekawy ten sos do mięs z rzodkwi.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, taki schabik wcale nie jest tłusty. Dlaczego by nie.... zjeść?
UsuńA gdyby tak Gościom, na Barbarę, taki schabik...
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli zrobisz. A gościom powinien zasmakować :)
UsuńTak przygotowany schab musi być przepyszny. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńjeszcze tak przygotowanego schabu nie jadłam, bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł Krysiu. Jak zwykle zaskakujesz pomysłowością :))
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie pyszności, masz talent Krysiu do łączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńWow jaki super pomysł :) Wygląda ten schab bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na to mięso, pycha :)
OdpowiedzUsuńInaczej i jak smacznie! :) Tak schabu jeszcze nie przyrządzałam, jak nadejdzie okazja koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmmm..musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńO proszę, takie jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńNa kapuście już piekłam ,ale w kapuście jeszcze nie,super.
OdpowiedzUsuńo takim sposobie pieczenia schabu w kapuście jeszcze nie słyszałam, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńŁał, bardzo szlachetny ten przepis. :) Chyba wykorzystam go na święta.
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu za pomysł.
Krysiu, a ten schab wychodzi soczysty? Czy mniej?
OdpowiedzUsuńWitam. Oczywiście, że jest bardziej soczysty niż upieczony bez kapusty. To ona właśnie chroni mięso przed wysuszeniem podczas pieczenia. Pozdrawiam :)
Usuń