sobota, 2 stycznia 2016

Schab w sosie z czerwonego wina

Czerwone wino jest wspaniałym dodatkiem do potraw, jeśli chcemy wydobyć z nich niepowtarzalny smak. Trudno  doszukać się  w tym daniu smaku wina, trudno odgadnąć co jest powodem, że smak tego dania jest taki wyjątkowy. A jednak jest wyjątkowy.
Spróbujcie zrobić takie danie, jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem Waszych gości
 

  
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez kości
200 ml czerwonego, wytrawnego wina *
1 łyżka smalcu
2 łyżki oleju
400 g pieczarek
4 łyżki śmietany
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz świeżo zmielony
 
 
* Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj

 
Wykonanie:
Mięso umyłam i pokroiłam na 4 kotlety.
Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzałam smalec  z olejem. Włożyłam kotlety i smażyłam je z obu stron, do zrumienienia.
 

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 ° C.
 
Kotlety wyjęłam z patelni i przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Na patelnię, na pozostały tłuszcz wsypałam pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.  Podsmażyłam. Przyprawiłam solą i pieprzem.


Po 5 minutach wyjęłam pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach.
Podlałam 2 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
 

Rozgrzałam patelnię, na której smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i odparowałam płyn do 1/3 objętości.
W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem.
 

Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni.
 

 

Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem. Tym razem  z sosem z czerwonego wina.
Doskonałe połączenie smaków, które serdecznie polecam i... życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

29 komentarzy:

  1. Lubię takie połączenia smaków. Na pewno skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż lubi dosmaczać winem potrawy z mięsa. Myślę, że ten przepis trafi w jego gust. Pokażę jemu. Mam nadzieję, że skorzysta z tej podpowiedzi. Pozdrawiam noworocznie, Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki apetyczny sos do mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, sos jest smaczny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Krysiu wspaniała propozycja na pyszny i aromatyczny schabik :-) pozdrawiam w Nowym Roczku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Zgadzam się, wino świetnie podnosi smak mięsa i sprawia, że jest bardziej soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie to wygląda.
    Ja ostatnio przeszłam na samażenie na samym smalcu, zniechęciły mnie skutecznie oleje trans...

    OdpowiedzUsuń
  7. Krysiu, same pyszności. To taka elegancka kuchnia ze smakiem. Ściskam cię serdecznie w Nowym Roku i życzę samych wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie. A serwetki dobrałaś świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A serwetki, rzeczywiście wpasowały się kolorystycznie :)

      Usuń
  10. Oj! Krysiu! Ty to masz pomysły. Pychotka...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo oryginalny pomysł z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Tak poprzez poszukiwanie nowych smaków, można zrobić coś oryginalnego. Tak jak ten sos :)

      Usuń
  12. Ależ fajny kolor ma ten sosik :)
    Pozdrawiam w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, taki kolor osiągnęłam dzięki dodaniu wina. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  13. Danie prezentuje się fantastycznie! Smakować też musi wybornie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krysiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
    a schabik wygląda świetnie
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm smakowicie wygląda to danie :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  16. nie ma to jak pyszna polska kuchnia! tej mi brakuje w moim miescie :(

    OdpowiedzUsuń