Czerwone wino jest wspaniałym dodatkiem
do potraw, jeśli chcemy wydobyć z nich niepowtarzalny smak. Trudno doszukać się w tym daniu smaku wina, trudno odgadnąć co
jest powodem, że smak tego dania jest taki wyjątkowy. A jednak jest wyjątkowy.
Spróbujcie zrobić takie danie,
jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni a chcecie zaskoczyć nowym smakiem
Waszych gości
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez
kości
200 ml czerwonego, wytrawnego
wina *
1 łyżka smalcu
2 łyżki oleju
400 g pieczarek
4 łyżki śmietany
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz świeżo zmielony
* Podpowiedź jakie wino dodać do
przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj
Wykonanie:
Mięso umyłam i pokroiłam na 4
kotlety.
Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam
z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i
wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzałam smalec z olejem. Włożyłam kotlety i smażyłam je z obu
stron, do zrumienienia.
Piekarnik nagrzałam do
temperatury 180 ° C.
Kotlety wyjęłam z patelni i
przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Na patelnię, na pozostały
tłuszcz wsypałam pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Podsmażyłam. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Po 5 minutach wyjęłam pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach.
Po 5 minutach wyjęłam pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach.
Podlałam 2 łyżkami wody.
Przykryłam i wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
Rozgrzałam patelnię, na której
smażyły się pieczarki i wlałam wino, dodałam roztarty w dłoniach majeranek i
odparowałam płyn do 1/3 objętości.
W tym czasie śmietanę wymieszałam
z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Mięso z pieczarkami ułożyłam
na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam
makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni.
Lubię takie połączenia smaków. Na pewno skorzystam z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło. Pozdrawiam :)
UsuńMój mąż lubi dosmaczać winem potrawy z mięsa. Myślę, że ten przepis trafi w jego gust. Pokażę jemu. Mam nadzieję, że skorzysta z tej podpowiedzi. Pozdrawiam noworocznie, Magda:)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny sos do mięsa:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, sos jest smaczny. Pozdrawiam :)
UsuńKrysiu wspaniała propozycja na pyszny i aromatyczny schabik :-) pozdrawiam w Nowym Roczku kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńZgadzam się, wino świetnie podnosi smak mięsa i sprawia, że jest bardziej soczyste:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio przeszłam na samażenie na samym smalcu, zniechęciły mnie skutecznie oleje trans...
Krysiu, same pyszności. To taka elegancka kuchnia ze smakiem. Ściskam cię serdecznie w Nowym Roku i życzę samych wspaniałości.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. A serwetki dobrałaś świetnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. A serwetki, rzeczywiście wpasowały się kolorystycznie :)
UsuńOj! Krysiu! Ty to masz pomysły. Pychotka...buziaki...
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu :)
Usuńbardzo oryginalny pomysł z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Tak poprzez poszukiwanie nowych smaków, można zrobić coś oryginalnego. Tak jak ten sos :)
UsuńAleż fajny kolor ma ten sosik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam w Nowym Roku :)
No właśnie, taki kolor osiągnęłam dzięki dodaniu wina. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńDanie prezentuje się fantastycznie! Smakować też musi wybornie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńKrysiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńa schabik wygląda świetnie
pozdrawiam cieplutko
Ekskluzywnie Krysiu:-)
OdpowiedzUsuńMmm smakowicie wygląda to danie :) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPyszotka,mniam.
OdpowiedzUsuńNa taki obiad na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak pyszna polska kuchnia! tej mi brakuje w moim miescie :(
OdpowiedzUsuńFajne połączenie :))
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńŁał. Brak słów. :)
OdpowiedzUsuń