Zieloną zupę można zjeść nie
tylko wiosną albo latem. Można
zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A
doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie.
Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że
jest nie tylko smaczna. Jest pyszna
Składniki:
3 brokuły o łącznej wadze ok.
800 g
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
115 g sera pleśniowego
750 ml bulionu warzywnego
200 ml białego wina
50 ml gęstej śmietany (18%)
sól
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
W mikrofalówce rozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście możecie użyć bulionu świeżego)
Brokuła oczyściłam, umyłam i oddzieliłam różyczki od łodyżek. Kilka
różyczek odłożyłam do dekoracji zupy. Obrane łodygi pokroiłam na cząstki.
Cebulę drobno posiekałam i
zeszkliłam na 1 łyżce rozgrzanego masła.
Dodałam pokrojone łodyżki brokuła.
Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam
bulion i wino.
Zostawiłam na małym gazie, na około 10 minut, aż brokuł zmięknie.
Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g
sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił.
Wlałam śmietanę, doprawiłam do
smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzałam
pozostałe masło, wrzuciłam odłożone różyczki brokułu , żeby się podsmażyły.
Wlałam 4 łyżki wody i zostawiłam do gotowania około 5 minut. Wyjęłam z rondelka.
Zupę nalałam do miseczek.
Udekorowałam ją pokruszonym pozostałym serem i różyczkami brokuła.
Często robię taką zupę,ale bez sera. Muszę dodać:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie połączone smaki, tak bardzo, że chyba zaraz zrobię sobie taką zupę :D
OdpowiedzUsuńBrokuł wybitnie lubi sie ze serami to i ta zupka musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis Krysiu
Pozdrawiam cieplutko:)
Fajna zupa. Lubię brokułową, ale dodanie tego sera chyba jeszcze lepiej wpływa na smak zupy. Muszę tak zrobić:)
OdpowiedzUsuńMam składniki do zupy (nawet ser pleśniowy), tylko rosołek ugotuje i będzie dzisiaj na obiad brokułowa z serem. Super:))
OdpowiedzUsuńLubię tę zupę, następnym razem dodam sera pleśniowego, doda zupie wyrazu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brokuła w każdej postaci. Bardzo fajna zupa. Z winkiem :))
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobną zupę :) ser pleśniowy znakomicie wpływa na jej smak :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Krysiu brokułową, zwykle robię w formie kremu z groszkiem ptysiowym albo grzankami ale z serem pleśniowym jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację:)
OdpowiedzUsuńnie pamiętam już kiedy robiłam zupę brokułową, podpowiedziałaś mi co na obiad niebawem :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze zupy brokułowej :(
OdpowiedzUsuńŚwietna, musi smakować wyjątkowo pysznie dzięki dodatkowi sera pleśniowego
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, bardzo lubię takie smaki. Ciekawy pomysł na dodanie serka pleśniowego. Pozdrawiam Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńRobię podobną z dodatkiem sera pleśniowego, jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńMusi być doskonała!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPiękna zupka, choć ja staram się unikać sera w zupach, sosach itp. Rok temu zjadłem zupę serową i makaron w sosie serowym, to cały tydzień bardzo źle się czułem. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zupę brokułową :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń