Zrobiłam kolejną sałatkę do
słoiczków, która może być również porównana do buraczków z papryką. Właśnie
one cieszyły się u Was dużym zainteresowaniem. Te sałatki są świetne,
ponieważ można je robić przez cały rok. Zauważyłam, że ile się ich nie zrobi,
to „wyjdą” do ostatniego słoiczka
Składniki:
1 główka kapusty białej o
wadze 1 kg
1 kg buraków
200 g cebuli
Zalewa:
250 ml wody
50 ml octu (10%)
200 g cukru
1 łyżka soli
Wykonanie:
Buraki umyłam, zalałam zimną wodą i ugotowałam w ”mundurkach”
do miękkości (około 30 minut).
Po wystudzeniu obrałam i
poszatkowałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej.
Kapustę opłukałam i drobno
poszatkowałam.
Cebulę po obraniu posiekałam
na drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki przełożyłam
do garnka
Zalewa:
Składniki zalewy zagotowałam i
gorącą wlałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam na godzinę.
Sałatkę przełożyłam do
wyparzonych słoiczków i pasteryzowałam 20 minut.
Sałatka gotowa.
Kolejne słoiczki znalazły się
w mojej spiżarni.
Sałatka jest bardzo smaczna,
ponieważ delikatny słodkawy smak miękkich buraczków równoważy się z chrupiącą
kapustą. Jest ona drobno poszatkowana, ale to i tak wystarczy, żeby można było
ją wyczuć w sałatce.
Polecam taką sałatkę i życzę
SMACZNEGO! Krys
Połączenia kapusty i buraków nie próbowałam, ciekawie musi smakować:)
OdpowiedzUsuńFajna :-) robiłam już z papryką :-) ta wersja też mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńI to jest to co tygrysek, czyli ja lubi najbardziej :D
OdpowiedzUsuńmoje zapasy się kurczą w zastraszającym tempie, ale też i robi sie miejsce na nowe :)
Krysiu sałatka jest pyszna i przepis na pewno się przyda :)
buziaki
Bardzo lubię buraczki. Najlepiej z mięskiem i świeżymi ziemniaczkami...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sałatki :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za burakami ;]
OdpowiedzUsuńNie jadłem jeszcze takiej sałatki, ale musi smakować wybornie. Mniam! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńtakie zapasy uwielbiam, gdy nie mam czasu tylko otwieram słoiczek z gotową sałatką :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, jak zawsze :>
OdpowiedzUsuńFajna sałatka :) tę z papryką znam ale z kapuchą nie słyszałam...i nie jadłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dodatki do obiadu:)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie jadłam, ale możesz być Krysiu pewna, że spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpodobała mi się. Buraczki i kapustkę bardzo lubię :)
Krysiu, ta sałatka musi być świetna. Jestem wielką miłośniczką buraczków. Zapisuję przepis i z pewnością kiedyś wykorzystam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna kompozycja smaków ;)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka, świetny przepis
OdpowiedzUsuńBuraków z kapustą jeszcze nie łączyłam, ale wygląda ten zestaw ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że sałatka jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńAle z Ciebie pilna dziewczyna, od razu taki zapas wyprodukowałaś :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam przed samymi świętami. A w święta obdarowałam moją rodzinę po słoiczku. Zawsze to coś nowego :)
UsuńSuper pomysł na te sałatkę :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńHura! Zrobiłam tą sałatkę. Bo moje słoiki też pustoszeją. Sałatka smaczna. Ba, fantastyczna. Już ją jedliśmy. Polecam. Fajnie, że można ją robić o każdej potrze roku:)
OdpowiedzUsuńTez mi słoiki pustoszeją więc warto pomyśleć o takiej sałatce Krysiu...pozdrawiam Cię serdecznie...
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis! Buraczki lubie w roznej postaci, ale z kapusta jeszce nie jadlam. Obowiazkowo musze zrobic.
OdpowiedzUsuńPani Krysiu, w przepisie jest napisane 500 ml octu. Czy naprawde tak duzo? Czy to blad i musialoby byc 50 ml?
Pozdrowienia z Litwy!
Oczywiście, że ma być 50 ml. Brawo za spostrzegawczość. A sałatka jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFajne i na pewno pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńco za pyszności! u mnie pewnie by już połowę słoiczków nie było ;)
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę lubię. Bardzo!
OdpowiedzUsuńPozdrawionka!
Polecam taką sałatkę. Moje słoiki z buraczkami się skończyły i wykorzystałam Twój przepis. Mam nowy zapas. Genialny przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam zrobiłam sałatkę z Pani przepisu jest pyszna zrobiłam z podwójnej porcji dziękuję za przepis pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła podobną sałatkę. Pasuje do każdego obiadu z mięskiem i jakoś trudno żeby się znudziła... Teraz już sama kupuję przetwory w Eterno, najczęściej buraczki z papryką i chili ogóreczki.
OdpowiedzUsuń