poniedziałek, 18 stycznia 2016

Śledzie z jajkiem w śmietanie

Śledzie należą do moich ulubionych przysmaków. Mam kilka sprawdzonych przepisów, które często powtarzam przygotowując je w domu dla nas. Ale poszukuję też nowych smaków w ciekawych przepisach, które mnie zainspirują. I tak właśnie szukając, znalazłam ciekawy przepis na smaczne śledzie u Agnieszki. Oczywiście, nie czekając nie wiadomo na co, szybko te śledzie zrobiłam. I nie żałuję, bo faktycznie okazały się bardzo smaczne. Dzisiaj tym przepisem się pochwalę i myślę, że jak sztafeta pójdzie dalej. Polecam....
 



 
 
Składniki:
10  filetów śledziowych matiasów (ok.1000 g)
2-3  cebule
4 jajka
pieprz świeżo zmielony
ok. 1000  g śmietany kremowej (min. 12 %)

 
 
 
 
 
Składniki zalewy:
150 ml wody
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżeczki cukru
4 łyżki octu 10%




 
Wykonanie:
Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia na 3 godziny. W tym czasie dwukrotnie zmieniłam wodę. Wszystko zależy od tego jak bardzo są słone śledzie.
Jajka ugotowałam na twardo. Po wystudzeniu rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka przetarłam przez sitko, a białka pokroiłam w pierścienie i krążki.
Cebulę pokroiłam w piórka , przelałam wrzątkiem na sitku i odstawiłam.
 

Zrobiłam zalewę:
W rondelku zagotowałam wodę i dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem octu, który wlałam po przestudzeniu.  Zalewę zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
 
Śmietanę przelałam do dużego naczynia, dodałam przetarte żółtka i partiami prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam.
 

Płaty śledziowe odsączyłam z wody i każdy  pokroiłam na 6-8 kawałków.
Do miski przełożyłam  śledzie, cebulę i białko jajka. Oprószyłam pieprzem.
 

Śmietanę wymieszaną z żółtkami zalałam śledzie  i wszystko delikatnie wymieszałam.
 
 
Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem...
Gotowe śledzie przełożyłam do słoja i wstawiłam na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się sobą połączyły
 

Do rana wszystko się przegryzło, smaki wymieszały i można było już spróbować tych pysznych śledzi
 
 

Wspaniały kolejny przepis na  śledzie, który polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
 
Na inne, również smaczne śledzie zapraszam do MENU: RYBY,ŚLEDZIE...

 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...  
 

43 komentarze:

  1. Lubie śledzie i często robię, w śmietanie są mniam...pozdrawiam Krysiu...miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie na myśl o takich śledzikach, ja też jestem ich miłośniczką!

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi smakowicie
    po świętach trochę miałam przesyt śledzi, ale teraz, czytając Twój przepis, nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest ze śledziami. Apetyt na nie zawsze jest :)

      Usuń
    2. Śledzie kupione, będę robić na piatek

      Usuń
  4. Super przystawka, a jaka piękna prezentacja! Mniam! Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu bardzo ciekawie zrobione te śledziki. Muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie skończyliśmy duze wiadro śledzi, ale następnym razem jak najdzie nas apetyt na śledzie skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno by mi smakowały, moje smaki|:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że byłabyś usatysfakcjonowana ich smakiem :)

      Usuń
  8. Krysiu bardzo ciekawy przepis, a że śledzie są bardzo zdrowe to warto wypróbować kolejny przepis:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, dlatego że są zdrowe i smaczne to często je kupuje i robię na różne sposoby :)

      Usuń
  9. Krysiu, mam u Ciebie mega zaległości...
    Śledzie uwielbia mój M. Ja tez, ale mam zgagę.:(
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie. Częstuj się. Właśnie planuje zrobić kolejną porcję:)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. W moim też. W końcu smak śledzi poznałam w moim rodzinnym domu. Teraz wiem co to znaczy dobry śledź :)

      Usuń
  12. Fajna przekąska na karnawałowe weekendy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Na takie śledzie w karnawale są amatorzy :)

      Usuń
  13. Lubię śledzie, ale mój przewód pokarmowy ma inne zdanie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż. Trzeba słuchać głosu z wewnątrz nas. Pozdrawiam, Basiu :)

      Usuń
  14. Ja wczoraj robiłam " śledzie pod pierzynką" z jabłkiem i słodką cebulą.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślinka cieknie na sam widok :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszły Ci baaardzo apetycznie! Aż znów nabrałam na nie ochoty :) Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał! Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie rybki to ja lubię. Prosto, szybko i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Krysiu, śledzie wyszły bardzo dobre, tyle że dużo za dużo śmietany było, ale to akurat pozwoliło mi zrobić drugi wkład śledzi do tej samej śmietany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze mogłaś tę śmietanę akurat wykorzystać. Cieszę się, że Ci śledzie smakowały :)

      Usuń