środa, 20 stycznia 2016

Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Zieloną zupę można zjeść nie tylko wiosną albo latem.  Można zjeść w zimie. Wystarczy się rozejrzeć za zielonymi warzywami i już jest. A doprawienie odpowiednimi składnikami to już taka wisienka na torcie.
Zapraszam Was na smaczną zupę - krem z brokułów z serem pleśniowym.... no, nie przesadzę jeśli stwierdzę, że jest nie tylko smaczna. Jest pyszna
 

 

 
Składniki:
3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
115 g sera pleśniowego
200 ml białego wina
50 ml gęstej śmietany (18%)
sól
pieprz świeżo zmielony
 
 
 
 
    


 

 
  
  
Wykonanie:
W mikrofalówce rozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście możecie użyć bulionu świeżego) 

 
  
 
 
 
  

Brokuła  oczyściłam, umyłam  i oddzieliłam różyczki od łodyżek. Kilka różyczek odłożyłam do dekoracji zupy.  Obrane łodygi pokroiłam na cząstki.
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam  na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodałam pokrojone łodyżki brokuła.  Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam bulion i wino.
 

Zostawiłam na  małym gazie, na około 10 minut,  aż brokuł zmięknie.
Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił.
 

Wlałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzałam pozostałe masło, wrzuciłam odłożone różyczki brokułu , żeby się podsmażyły. Wlałam 4 łyżki wody i zostawiłam do gotowania około 5 minut.  Wyjęłam z rondelka.
Zupę nalałam do miseczek. Udekorowałam ją pokruszonym pozostałym serem i różyczkami brokuła.
 
 

Jeśli taka forma podania zupy przypadnie Wam do gustu, to zachęcam do zrobienia i życzę SMACZNEGO! Krys
   
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 
 

19 komentarzy:

  1. Często robię taką zupę,ale bez sera. Muszę dodać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie połączone smaki, tak bardzo, że chyba zaraz zrobię sobie taką zupę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuł wybitnie lubi sie ze serami to i ta zupka musi być pyszna:)
    świetny przepis Krysiu
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna zupa. Lubię brokułową, ale dodanie tego sera chyba jeszcze lepiej wpływa na smak zupy. Muszę tak zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam składniki do zupy (nawet ser pleśniowy), tylko rosołek ugotuje i będzie dzisiaj na obiad brokułowa z serem. Super:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię tę zupę, następnym razem dodam sera pleśniowego, doda zupie wyrazu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię brokuła w każdej postaci. Bardzo fajna zupa. Z winkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  8. robię bardzo podobną zupę :) ser pleśniowy znakomicie wpływa na jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Krysiu brokułową, zwykle robię w formie kremu z groszkiem ptysiowym albo grzankami ale z serem pleśniowym jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie pamiętam już kiedy robiłam zupę brokułową, podpowiedziałaś mi co na obiad niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam jeszcze zupy brokułowej :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna, musi smakować wyjątkowo pysznie dzięki dodatkowi sera pleśniowego

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała zupka, bardzo lubię takie smaki. Ciekawy pomysł na dodanie serka pleśniowego. Pozdrawiam Krysiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię podobną z dodatkiem sera pleśniowego, jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie smaków, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna zupka, choć ja staram się unikać sera w zupach, sosach itp. Rok temu zjadłem zupę serową i makaron w sosie serowym, to cały tydzień bardzo źle się czułem. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń