Jak już wiecie nie kupuję
gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby.
Dzisiaj mam dla Was kolejny
przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym
mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną
mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku.
Powiem krótko... palce lizać.
Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście...
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego bez
kości
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki rozmarynu
Wykonanie:
Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem
papierowym i nakłułam nakłuwaczem do mięsa.
Czosnek drobno posiekałam i
wymieszałam wszystkie przyprawy.
Schab natarłam ziołami i obłożyłam
czosnkiem.
Przygotowałam rękaw do
pieczenia i włożyłam do niego mięso. Spięłam z obu końców i włożyłam do lodówki
na 1 godzinę.
Piekarnik ustawiłam na200 °C.
Mięso włożyłam do zimnego
piekarnika. Kiedy piekarnik nagrzał się do ustawionej temperatury piekłam schab
1 godzinę.
Po przestudzeniu włożyłam do
lodówki na kilka godzin.
Dopiero teraz wyjęłam z rękawa
i pokroiłam w plasterki.
Taką wędlinę to aż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuńRobię taki schab, jest pyszny...pozdrawiam Krysiu serdecznie...
OdpowiedzUsuńChyba zacznę wpadać na te domowe rarytasy :>
OdpowiedzUsuńKrysiu, ja robię ten gotowany jest wspaniały i dla zapracowanych:-)
OdpowiedzUsuńJa również nie jadam już wędlin ze sklepu. Wolę przygotowywać je sama.Najczęściej piekę w rękawie, bo wtedy rzeczywiście mięsko jest bardziej soczyste. Smacznego Krysiu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Krysiu wspaniała wędlinka na kanapki :-) uwielbiam takie domowe wyroby. Miłego dnia kochana :-)
OdpowiedzUsuńProste, smaczne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, wypróbuje ;]
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego niż takie domowe mięsko:)
pozdrawiam cieplutko
Mniam! Uwielbiam schabik, a taki z rękawa musi być obłędny!! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsko, na ciepło i na zimno:)
OdpowiedzUsuńPycha schabik. Na kanapki jak znalazł
OdpowiedzUsuńtakim schabem to się można zajadać :)
OdpowiedzUsuńTeż robię schab z majerankiem i czosnkiem. Uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja Krysiu :)
To było jedno z moich pierwszych mies upieczonych, które wyszły wyśmienicie :) To komentarz dla początkujących w kuchni - nie bać się robić. Wychodzi super jak widać u Krysi:)
OdpowiedzUsuńŚwięta racja. Masz rację, to bardzo łatwe i smaczne danie :) Pozdrawiam :)
Usuńtaaak! Domowe szynki czy to wędzone, czy pieczone- najlepsze! 100% mięsa w szynce :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle pyszne, soczyste mięsko :)
OdpowiedzUsuńSchab wygląda naprawdę smakowicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki pieczony w domu!!!
Ja sobie te Twoje wędliny drukuję i przyrządzam od czasu do czasu. Ten przepis też już leci na drukarkę :) Mam przynajmniej poczucie, że nie daję juniorowi sklepowych świństw :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. W końcu skoro można zrobić w domu coś co będzie smaczne, to po co kupować towar wątpliwej jakości :)
UsuńZdecydowanie jestem ZA schabikiem domowej roboty!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten schabik. Wyszedł wspaniały. Mimo, że schab należy do chudych, suchych mięs, to ten po upieczeniu jest jednak soczysty. Polecam:)
OdpowiedzUsuń