środa, 10 lutego 2016

Pikantny sos z mango

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejny smaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin.
 

 
 Składniki:
1-2 owoce mango
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy chili
1 łyżeczka imbiru
½  łyżeczki kolendry
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki octu winnego
½ otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru
 
 
Wykonanie:
Nasiona kolendry utarłam w moździerzu.
Czosnek oczyściłam i drobno posiekałam. Dodałam chili, imbir, kolendrę  i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
W rondelku rozgrzałam oliwę i dodałam wymieszana pastę.
Chwilę smażyłam na małym gazie.
Wsypałam cukier, wlałam ocet i dodałam skórkę z cytryny. Wymieszałam i zostawiłam do gotowania na małym gazie. Kiedy cukier już się rozpuścił gotowałam jeszcze około 2 minuty, żeby płyn się zredukował.
Mango odkroiłam od pestki i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do rondelka.
Gotowałam na małym gazie jeszcze około 5 minut, nie przerywając  mieszania.
 


Sos już gotowy. Po przestudzeniu można przełożyć go do słoiczka. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
Ale póki co, najlepiej podać go np. do pieczeni na gorąco
 

Ten sos sprawdził się w mojej kuchni a amatorów na niego i nie brak. Polecam również Wam i życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

 

18 komentarzy:

  1. Nie próbowałam takiego sosu z mango,koniecznie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu zapisuje sobie przepis. Lubię takie smaki a sos bardzo ciekawy. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o coś nowego :D
    fajny przepis tylko dla nas bez kolendry, ciekawe czy to zmieni smak?
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego typu sosy więc z chęcią wypróbuje ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mango :) Sos w takim wydaniu smakuje pewnie pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny ten sosik :) ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie miałam okazji spróbować takiego sosu, brzmi ciekawie:) Na pewno fajnie podkreśla smak mięs.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis Krysiu. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. taki sos musi byc pyszny, muszę go zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój mąż jest wielbicielem takich sosików :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis Krysiu, wypróbuję...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  12. Super sosik. Muszę wypróbować. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś nowego ! Podoba mi się Twoja propozycja Krysiu, postanawiam wypróbować

    OdpowiedzUsuń