Co zrobić, żeby urozmaicić smak kotleta schabowego różnymi dodatkami, nie zawijając go w roladę? W dodatku musi ładnie wyglądać na półmisku. Bo
to ma być kotlet schabowy na niedzielę i na co dzień...
Mam rozwiązanie, które powinno
zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania
kulinarne każdej pani domu
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez
kości
250 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku (brak na
zdjęciu)
2 jajka
bułka tarta
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki rozmarynu
sól i pieprz
serek topiony (włożyłam do
zamrażarki)
olej do smażenia (brak na
zdjęciu)
Wykonanie:
Schab po opłukaniu osuszyłam
papierowym ręcznikiem i ukroiłam z niego 4 kotlety.
Każdy włożyłam do woreczka
foliowego. To pozwoliło mi zabezpieczyć przed rozpryskiwaniem podczas
rozbijania tłuczkiem.
Rozbite tłuczkiem kotlety doprawiłam solą i
oprószyłam pieprzem z obu stron. Przełożyłam
na talerz, przykryłam folią i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Przygotowałam panierkę:
Do miseczki wbiłam jajka.
Rozkłóciłam widelcem.
Na talerz wysypałam bułkę
tartą.
Kotlety wyjęłam z lodówki.
Na rozgrzaną patelnię wlałam
tyle oleju, żeby jego poziom sięgał do połowy smażonych kotletów.
Kotlety panierowałam najpierw
w jajku a potem w bułce tartej.
Trzeba pamiętać, żeby kotlety
dokładnie zanurzyć w jajkach a potem dokładnie obtoczyć w bułce. Nie należy
dociskać ręką kotletów do panierki.
Wszystko powinno samo przylgnąć do kotleta.
Kotlety smażyłam od razu na
rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu
przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cebulę pokroiłam w kosteczkę,
pieczarki w plasterki a czosnek
bardzo drobno posiekałam.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszkliłam
cebulę, wrzuciłam czosnek a za chwilę dodałam pieczarki. Wymieszałam,
podsmażyłam około 5 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wsypałam oregano,
tymianek i rozmaryn.
Wymieszałam i po chwili
zdjęłam patelnię z gazu.
Piekarnik nagrzałam do
temperatury 180 °C.
Na każdym kotlecie ułożyłam
porcję pieczarek z przyprawami.
Z zamrażarki wyjęłam serek
topiony i starłam na tarce bezpośrednio na kotlety.
Foremkę z kotletami włożyłam do piekarnika
na 15 minut.
Sycący i pyszny kotlet;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszny. Trzeba sobie dogadzać :)
UsuńRobię takie tylko z piersi kurczaka i dodaję majonez:)Pycha:)
OdpowiedzUsuńKażdy szuka swoich smaków. Najważniejsze żeby smakowało :)
UsuńJa jeszcze cebulę dodaję.
OdpowiedzUsuńNo właśnie. Można dodać cebulę :)
UsuńCoś dla mnie- fantastyczne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńUwielbiam takie kotlety :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńAkurat wczoraj, musiałam zamówić obiad do pracy, i jadłam taki właśnie kotlet z pieczarkami i serem. Powiem szczerze dobry, aż strach pomyśleć ile to ma kalorii, domowy, na pewno smaczniejszy. Także kradnę ten pomysł na obiad. Pozdrawiam Babooshka Marzena
OdpowiedzUsuńFakt, w domu zawsze odtłuszczamy potrawy. Są smaczniejsze :) A przepis polecam :)
UsuńSchab kupiłam, pieczarki też i właśnie takie kotlety będą u mnie na obiad. Dzięki za inspirację, EWA :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńSmacznie i ładnie to jest dla żołądka i dla oka :)
OdpowiedzUsuńDokładnie o to chodzi :)
UsuńKrysiu uwielbiam takie kotleciki. Czasami takie robię bo moje chłopaki bardzo lubią :-)
OdpowiedzUsuńTo tak ja u mnie. Moja rodzinka je uwielbia :)
Usuńmój brat takie w domu robi, uważany za mistrza ;)
OdpowiedzUsuńNo proszę. Grunt to mieć mistrza i pyszne jedzenie zapewnione :)
UsuńKrysiu schabik palce lizać:D
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu :)
Usuńbardzo smakowicie wyglądają te kotlety :) na obiad super :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNa sobotę będą w sam raz!
OdpowiedzUsuńNa pewno. Polecam, bo są pyszne :)
UsuńMoja teściowa często je robi ;]
OdpowiedzUsuńRobię takie, ale drobiowe :)
OdpowiedzUsuńtaki kotlecik to bym zjadła, chociaż schabowych to nie jadam ;) ale uwielbiam stopiony ser z nim wszystko mi smakuje:) oj, ale mi zaburczało na widok kotlecika, muszę coś przekąsić ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz Krysiu, że też czasami takie robię, pychotka...pozdrawiam.,..buziaki...
OdpowiedzUsuńAż slinka leci na myśl o takim obiadku, pysznie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tak przygotowane kotlety :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze jakiś pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńKotlety bardzo fajne. Bardzo lubię dodatek pieczarek i sera do kotletów. Spróbuję tego dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie wypasione schabowe :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda, jak i pewnie smakuje wybornie, mam już pomysł na jutrzejszy obiad ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło fantastycznie smaczne danie. Polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie..
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko.Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuń