środa, 27 marca 2013

Lekkie ciasto cappuccino

To lekkie i delikatne ciasto jest odpowiednie jako deser po obfitym obiedzie. Możecie się nim delektować w każdej chwili, kiedy będziecie mieli na nie ochotę. Serdecznie  polecam to ciasto....cappuccino
  
 
Składniki:
130 g kawy Mokate Cappuccino
1 opakowanie długich biszkoptów
2 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane
1 margaryna Kasia (ewentualnie masło, do wyboru)
½ szklanki cukru pudru
1 jajko (żółtko)
 
Składniki na biszkopt:
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
   


Wykonanie biszkoptu:
Białka ubiłam na sztywna pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po jednym żółtku.
    




Na koniec przesiałam obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszałam delikatnie łyżką, wówczas po upieczeniu biszkopt jest lekki i delikatny.



 

Piekarnik nastawiłam na temp. 180 °C. Formę  do pieczenia (30x40 cm) wyłożyłam papierem i wysmarowałam tłuszczem. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na  około 20 minut.

 




Wykonanie masy:
Margarynę utarłam z cukrem pudrem i żółtkiem, dodałam serki homogenizowane a na koniec mleko w proszku.





 
Kawę (100 g) rozpuściłam  w 1 ½  szklanki gorącej wody. Pozostawiłam  do wystudzenia.
Biszkopt po przestudzeniu przekroiłam wzdłuż na pół. Spód nasączyłam kawą  nałożyłam ½ masy.  Na masie rozłożyłam biszkopty....
 

 
.... i nasączyłam kawą. Na wierzch wyłożyłam pozostałą masę (zostawiłam 3 łyżki masy do posmarowania wierzchu).  Na masę położyłam wierzchem do góry nasączony od spodu drugi biszkopt. Wierzch posmarowałam  odłożoną masą (3 łyżki). Posypałam pozostałą kawą (30 g) cappuccino tworząc wzorek w paski.

 

Ja  miałam taki pomysł  :)   A Wy  udekorujcie wg własnego pomysłu. Podzielcie na porcje i podajcie gościom :)
 
 
Ciasto jest tak delikatne i smaczne, że chętnie piekę go na życzenie mojej rodziny. Teraz pozostaje mi tylko... życzyć udanego wypieku i .... SMACZNEGO! Krys

22 komentarze:

  1. Nie znam takiego ciasta. Wygląda ładnie. Mam pytanie, czy można zamiast tego pieczonego biszkoptu dać tylko biszkopty gotowe? Moja kuchenka przypala. Więc mam obawy, Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anka. Jeżeli masz problem z upieczeniem biszkpotu, to oczywiście, że możesz zastąpić go biszkopcikami gotowymi. W końcu każdy z nas modyfikuje różne przepisy. Więc i Ty też próbuj. W ten sposób stworzysz własny. Pozdrawiam i życzę udanego ciasta, Krys

      Usuń
  2. Pysznie wyglada. Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Na po...Świętach jak znalazł. Chyba zrobię. Ale dopiero po Świętch. Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam podobne ciasto, z tą różnicą że zamiast biszkoptów piecze się dodatkowo ciasto kokosowe (wiórki kokosowe, białka i cukier). Ale mogę zrobić teraz Twój wariant. Mniej pracy, bo nie piecze sie dwóch placków, Gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczko jak z cukierni :)do kawy w sam raz. Ja jednak zastąpiłabym margarynę masłem i zmniejszyłabym ilość o połowę. Jako dziecko bardzo nie lubiłam tłustych masłowych mas do tortów i stąd ta redukcja...
    Ale dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście każdy modyfikuje przepisy wg własnego smaku. Przepis mam od wielu lat. W tym czasie zmieniły się też i gusta nasze i doszły nowe, lżejsze produkty. W tym przypadku ja również próbowałam zastąpić niektóre składniki innymi. Np. włączyłam serek mascarpone na rzecz margaryny, ale, niestety nie przypadło mi to do gustu. Tak więc podaję ten przepis w oryginalnym składzie jaki posiadam od lat. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Bardzo ładnie wygląda to ciasto, Ma-rze-na

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie ser homogenizowany sprzedają np. w kilogramowych opakowaniach. Mało precyzyjny ten Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam: "serki..." a nie ser, mając na myśli małe 250 - 300 g serki homogenizowane. Następnym razem będę ściślejsza w opisie, Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  8. Zrobiłam to pyszne ciasto. Ja zaliczyłabym je nawet do tortów. Jest fanstaycznie lekkie, smaczne i nie za słodkie. Dziękuję za wspaniały przepis. Wpisuję do moich ulubionych deserów, "łasuszka"

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo polubiliśmy to ciasto odkąd zaczęłam go piec (dzięki Tobie). Jest tak dobre, tak lekkie, tak...:)))) Renia

    OdpowiedzUsuń
  10. To jedno z moich ulubionych ciast! Moja mama cudnie je piecze, ale nie na biszkoptach tylko piecze dwa ciemne spody - też fajnie smakuje :). Jak znajdę chwilkę to wypróbuję Pani przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dołączę swoje "trzy grosze": ciasto "Cappucino" jest PYSZNE!!!. Nie da się ukryć. Delikatne, smaczne i nadaje się na eleganki stół (że tak powiem). Robiłam już kilka razy. Maja

    OdpowiedzUsuń
  12. Krys dziękuję za przepis. Dzisiaj jedliśmy ciasto cappucino, które zrobiłam na moje imieniny. Wszyscy sie zajadali tym delikatnym ciastem. Ależ smaczne. Polecam na takie okazje. Szybko się wykonuje. Masa jest doskonała. Tylko jeść. Jolka

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto godne polecenia. Pasuje na tort. Jest delikatne, puszyste. Po prostu pyszne. Na pewno często go będę robić.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wygląda!! Uwielbiam takie smaki.Ciasto wygląda na miękkie i rozpływające się w ustach.Zakochałam się w tym cieście:)) Przepis do wypróbowania. Pozdrawiam miłą blogerkę.

    OdpowiedzUsuń
  15. A jak Pani zrobiła takie równe paski na wierzchu ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wycięłam z papieru paski i delikatnie rozłożyłam na wierzchu ciasta. tworząc pasiasty wzór. Kawę do posypania wsypałam do sitka i przesiałam nad wolnymi miejscami między paskami. Potem delikatnie odkleiłam paski, uważając, żeby się kawa nie rozsypywała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. a jakiej wielkości forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To jest duża foremka, 30x40 cm. Już uzupełniłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Ciasto jest super, zaryzykowałam i wyszło! Masa idealna. Zrobiłam tylko biszkopt "rzucany", ponieważ lubię ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Będę dalej kopiowała Pani kuchnię, już bez ryzyka.
    Ewa.

    OdpowiedzUsuń