To lekkie i delikatne ciasto
jest odpowiednie jako deser po obfitym obiedzie. Możecie się nim delektować w każdej chwili, kiedy będziecie mieli na nie ochotę.
Serdecznie polecam to ciasto....cappuccino
Składniki:
130 g kawy Mokate Cappuccino
1 opakowanie długich
biszkoptów
2 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane
1 margaryna Kasia (ewentualnie masło, do wyboru)
½ szklanki cukru pudru
1 jajko (żółtko)
Składniki na biszkopt:
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubiłam na sztywna pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po jednym żółtku.
Białka ubiłam na sztywna pianę. Następnie partiami dodawałam cukier i po jednym żółtku.
Na koniec przesiałam obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszałam delikatnie łyżką, wówczas po upieczeniu biszkopt jest lekki i delikatny.
Piekarnik nastawiłam na temp. 180 °C. Formę do pieczenia (30x40 cm) wyłożyłam papierem i wysmarowałam tłuszczem. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut.
Wykonanie masy:
Margarynę utarłam z cukrem pudrem i żółtkiem, dodałam serki homogenizowane a na koniec mleko w proszku.
Kawę (100 g) rozpuściłam w 1 ½
szklanki gorącej wody. Pozostawiłam do wystudzenia.
Biszkopt po przestudzeniu
przekroiłam wzdłuż na pół. Spód nasączyłam kawą
nałożyłam ½ masy. Na masie
rozłożyłam biszkopty....
.... i nasączyłam kawą. Na wierzch
wyłożyłam pozostałą masę (zostawiłam 3 łyżki masy do posmarowania
wierzchu). Na masę położyłam wierzchem
do góry nasączony od spodu drugi biszkopt. Wierzch posmarowałam odłożoną masą (3 łyżki). Posypałam pozostałą
kawą (30 g) cappuccino tworząc wzorek w paski.
Ciasto jest tak delikatne i smaczne,
że chętnie piekę go na życzenie mojej rodziny. Teraz pozostaje mi tylko...
życzyć udanego wypieku i .... SMACZNEGO! Krys
Nie znam takiego ciasta. Wygląda ładnie. Mam pytanie, czy można zamiast tego pieczonego biszkoptu dać tylko biszkopty gotowe? Moja kuchenka przypala. Więc mam obawy, Anka
OdpowiedzUsuńWitaj Anka. Jeżeli masz problem z upieczeniem biszkpotu, to oczywiście, że możesz zastąpić go biszkopcikami gotowymi. W końcu każdy z nas modyfikuje różne przepisy. Więc i Ty też próbuj. W ten sposób stworzysz własny. Pozdrawiam i życzę udanego ciasta, Krys
UsuńPysznie wyglada. Asia
OdpowiedzUsuńNa po...Świętach jak znalazł. Chyba zrobię. Ale dopiero po Świętch. Aga
OdpowiedzUsuńZnam podobne ciasto, z tą różnicą że zamiast biszkoptów piecze się dodatkowo ciasto kokosowe (wiórki kokosowe, białka i cukier). Ale mogę zrobić teraz Twój wariant. Mniej pracy, bo nie piecze sie dwóch placków, Gosia
OdpowiedzUsuńCiasteczko jak z cukierni :)do kawy w sam raz. Ja jednak zastąpiłabym margarynę masłem i zmniejszyłabym ilość o połowę. Jako dziecko bardzo nie lubiłam tłustych masłowych mas do tortów i stąd ta redukcja...
OdpowiedzUsuńAle dziękuję za przepis :)
Oczywiście każdy modyfikuje przepisy wg własnego smaku. Przepis mam od wielu lat. W tym czasie zmieniły się też i gusta nasze i doszły nowe, lżejsze produkty. W tym przypadku ja również próbowałam zastąpić niektóre składniki innymi. Np. włączyłam serek mascarpone na rzecz margaryny, ale, niestety nie przypadło mi to do gustu. Tak więc podaję ten przepis w oryginalnym składzie jaki posiadam od lat. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam, Krys
UsuńBardzo ładnie wygląda to ciasto, Ma-rze-na
OdpowiedzUsuńU mnie ser homogenizowany sprzedają np. w kilogramowych opakowaniach. Mało precyzyjny ten Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNapisałam: "serki..." a nie ser, mając na myśli małe 250 - 300 g serki homogenizowane. Następnym razem będę ściślejsza w opisie, Pozdrawiam, Krys
UsuńZrobiłam to pyszne ciasto. Ja zaliczyłabym je nawet do tortów. Jest fanstaycznie lekkie, smaczne i nie za słodkie. Dziękuję za wspaniały przepis. Wpisuję do moich ulubionych deserów, "łasuszka"
OdpowiedzUsuńBardzo polubiliśmy to ciasto odkąd zaczęłam go piec (dzięki Tobie). Jest tak dobre, tak lekkie, tak...:)))) Renia
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast! Moja mama cudnie je piecze, ale nie na biszkoptach tylko piecze dwa ciemne spody - też fajnie smakuje :). Jak znajdę chwilkę to wypróbuję Pani przepis :)
OdpowiedzUsuńDołączę swoje "trzy grosze": ciasto "Cappucino" jest PYSZNE!!!. Nie da się ukryć. Delikatne, smaczne i nadaje się na eleganki stół (że tak powiem). Robiłam już kilka razy. Maja
OdpowiedzUsuńKrys dziękuję za przepis. Dzisiaj jedliśmy ciasto cappucino, które zrobiłam na moje imieniny. Wszyscy sie zajadali tym delikatnym ciastem. Ależ smaczne. Polecam na takie okazje. Szybko się wykonuje. Masa jest doskonała. Tylko jeść. Jolka
OdpowiedzUsuńCiasto godne polecenia. Pasuje na tort. Jest delikatne, puszyste. Po prostu pyszne. Na pewno często go będę robić.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!! Uwielbiam takie smaki.Ciasto wygląda na miękkie i rozpływające się w ustach.Zakochałam się w tym cieście:)) Przepis do wypróbowania. Pozdrawiam miłą blogerkę.
OdpowiedzUsuńA jak Pani zrobiła takie równe paski na wierzchu ciasta? :)
OdpowiedzUsuńWycięłam z papieru paski i delikatnie rozłożyłam na wierzchu ciasta. tworząc pasiasty wzór. Kawę do posypania wsypałam do sitka i przesiałam nad wolnymi miejscami między paskami. Potem delikatnie odkleiłam paski, uważając, żeby się kawa nie rozsypywała. Pozdrawiam :)
Usuńa jakiej wielkości forma?
OdpowiedzUsuńWitam. To jest duża foremka, 30x40 cm. Już uzupełniłam. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto jest super, zaryzykowałam i wyszło! Masa idealna. Zrobiłam tylko biszkopt "rzucany", ponieważ lubię ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Będę dalej kopiowała Pani kuchnię, już bez ryzyka.
OdpowiedzUsuńEwa.