poniedziałek, 4 marca 2013

Filet z kurczaka w miodowym sosie

Kurczak zawsze smakuje. Przygotowany na wiele sposobów z pewnością znajdzie zwolenników aby skosztowali te różnorodne dania. Wystarczy odrobina fantazji a danie może okazać  się niepowtarzalne, a co najważniejsze zadowoli  nawet wybrednych smakoszy.
 
  
Składniki:
4 filety z kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka pieprzu
½  łyżeczki soli
1 szklanka mleka
4 łyżki miodu (płynnego)
oliwa
4 ząbki czosnku
mąka do panierowania

 
Wykonanie:
Filety umyłam i wysuszyłam na papierowym ręczniku.

 
Wymieszałam paprykę, pieprz i sól   i taką mieszanką  natarłam   umyte i osuszone filety. Przełożyłam do miseczki, odstawiłam do lodówki na około 15 minut.
W międzyczasie do mleka dodałam miód i porządnie wymieszałam,  żeby się dobrze połączyło.
Filety po wyjęciu z lodówki   obsypałam  mąką.
Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam  czosnek,  który da fantastyczny zapach i smak.  Kiedy czosnek się  tylko zrumieni  należy go wyjąć i wyrzucić .
Teraz już na rozgrzaną i pachnącą czosnkiem patelnię kładziemy filety  i smażymy na rumiano z obu stron.

 
  
Zmniejszamy gaz  i zalewamy mlekiem z miodem.
 
 
Wstawiamy na gaz i dusimy pod przykryciem 20 minut.
Zapach i smak naszej potrawy  jest niesamowity a sos pyszny.... Ma  lekko pikantny smak z nutką słodyczy hmmm ;)
 
 
  
Gotowe danie podajemy np. z ryżem i ulubioną  surówką . Ja podaję z surówką z kapusty pekińskiej:
 

Surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska w naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań.
Ja często podaję ją do mięsa, albo jako lekką przekąskę zamiast.... Jest lekko strawna, niskokaloryczna, zawiera witaminy (A, B1, B2, C) i mikroelementy (cynk, wapń potas, magnez).
 
 


Składniki
½średniej kapusty
marchewka
jabłko
łyżka cukru
sól
sok z cytryny
łyżka oliwy
koperek do posypania







 
Wykonanie:
...bardzo proste
Kapustę drobno posiekałam, posoliłam, wymieszałam. Następnie starłam marchewkę na tarce o dużych oczkach, wlałam oliwę i wsypałam łyżkę cukru. Dodałam starte jabłko, polałam sokiem z cytryny. Po chwili wszystko wymieszałam. I koniec. Prawda, że łatwe?




 
Surówkę przekładamy do salaterki i na wierzch posypujemy obficie zielonym koperkiem, Smacznego :) Krys

14 komentarzy:

  1. Trafne wyczucie smaku. Miód i papryka pikantna i czosnek. Wiem coś o tym. Sama gatuję i szukam też różnych przepisów. A ten.... jest fantastyczny!!! Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam podobny przepis z udkami. Ale nie to jest ważne. Najważniejszy jest sos, ktory się wytwarza. Pyszne to jest. Polecam, Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis ogólnie odbieram jako ciekawy. Mam tylko pytanie: czy z tego mleka nie zrobi się kożuch? U mnie w domu nikt "go" nie toleruje. I stąd moje pytanie...
    Pozdrawiam Ciekawska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ~do Ciekawskiej ~ Witaj. Kożuch się nie zrobi. Podczas duszenia wytworzy się fantastytczny sos, który zmniejsza swoją objętość w zależności od tego jak długo rondel stoi na gazie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  4. Alicja, ponownie ~ Zrobiłam te filety. Są przepyszne. Zajadaliśmy się wprost. Będzie to teraz moje ulubione danie. Warto zaglądać do ...Twojej kuchni. Alicja

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze się, że mam podpowiedź co na obiad zrobić. Tylko surówkę zastąpię buraczkami (z mojej spiżarni), Wiola

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten przepis jest tak znakomity, że w sumie już nie raz go przygotowaliśmy i zasługuje na miano PYSZNE DANIE NA OBIAD. Dzisiaj zjedliśmy również, dlatego pomyślałem, że warto polecić tego fileta w miodowym sosie.

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam i wyszły wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Czytajac tak duzo pochwal, mam ochote wyprobowac to danie.

    OdpowiedzUsuń
  9. sos kipi niezależnie od tego na jak niskim ogniu się go podstawi, kurczak smakuje jak wyjęty z wody a w środku jest łykowaty, dodatkowo nie chce zmniejszać objętości pod przykryciem. Przepis słabiutki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie wiem z jakiego źródła jest mięso, które Pani użyła do tego przepisu, żeby kurczak smakował jak z wody. Może nie przyprawiła go Pani?
      W przepisie nie podawałam, że kurczak zmniejsza objętość. Skąd ten pomysł? W odpowiedzi na jeden z komentarzy napisałam natomiast, że sos zmniejsza objętość a nie kurczak. Proszę dokładniej czytać przepis a potem gotować i się wypowiadać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. mi się wszystko zwarzyło niestety ale to moja wina, następnym razem powinno się udać

    OdpowiedzUsuń