Kurczak zawsze smakuje.
Przygotowany na wiele sposobów z pewnością znajdzie zwolenników aby skosztowali
te różnorodne dania. Wystarczy odrobina fantazji a danie może okazać się niepowtarzalne, a co najważniejsze
zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
Składniki:
4 filety z kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki
mielonej
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki soli
1 szklanka mleka
4 łyżki miodu (płynnego)
oliwa
4 ząbki czosnku
mąka do panierowania
Wykonanie:
Wymieszałam paprykę, pieprz i
sól i taką mieszanką natarłam umyte i osuszone filety. Przełożyłam do
miseczki, odstawiłam do lodówki na około 15 minut.
W międzyczasie do mleka dodałam miód i porządnie wymieszałam, żeby się dobrze połączyło.
Filety po wyjęciu z
lodówki obsypałam mąką.
Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam czosnek,
który da fantastyczny zapach i smak.
Kiedy czosnek się tylko
zrumieni należy go wyjąć i wyrzucić .
Teraz już na rozgrzaną i
pachnącą czosnkiem patelnię kładziemy filety
i smażymy na rumiano z obu stron.
Zmniejszamy gaz i zalewamy mlekiem z miodem.
Wstawiamy na gaz i dusimy pod
przykryciem 20 minut.
Zapach i smak naszej
potrawy jest niesamowity a sos pyszny....
Ma lekko pikantny smak z nutką słodyczy
hmmm ;)
Gotowe danie podajemy np. z
ryżem i ulubioną surówką . Ja podaję z surówką z kapusty pekińskiej:
Surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska w naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań.
Składniki
Surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska w naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań.
Ja często podaję ją do mięsa, albo jako lekką przekąskę zamiast.... Jest lekko strawna, niskokaloryczna, zawiera witaminy (A, B1, B2, C) i mikroelementy (cynk, wapń potas, magnez).
Składniki
½średniej kapusty
marchewka
jabłko
łyżka cukru
sól
sok z cytryny
łyżka oliwy
koperek do posypania
Wykonanie:
...bardzo proste
Kapustę drobno posiekałam, posoliłam, wymieszałam. Następnie starłam marchewkę na tarce o dużych oczkach, wlałam oliwę i wsypałam łyżkę cukru. Dodałam starte jabłko, polałam sokiem z cytryny. Po chwili wszystko wymieszałam. I koniec. Prawda, że łatwe?
Surówkę przekładamy do salaterki i na wierzch posypujemy obficie zielonym koperkiem, Smacznego :) Krys
Trafne wyczucie smaku. Miód i papryka pikantna i czosnek. Wiem coś o tym. Sama gatuję i szukam też różnych przepisów. A ten.... jest fantastyczny!!! Alicja
OdpowiedzUsuńZnam podobny przepis z udkami. Ale nie to jest ważne. Najważniejszy jest sos, ktory się wytwarza. Pyszne to jest. Polecam, Renata
OdpowiedzUsuńPrzepis ogólnie odbieram jako ciekawy. Mam tylko pytanie: czy z tego mleka nie zrobi się kożuch? U mnie w domu nikt "go" nie toleruje. I stąd moje pytanie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ciekawska
~do Ciekawskiej ~ Witaj. Kożuch się nie zrobi. Podczas duszenia wytworzy się fantastytczny sos, który zmniejsza swoją objętość w zależności od tego jak długo rondel stoi na gazie. Pozdrawiam, Krys
UsuńAlicja, ponownie ~ Zrobiłam te filety. Są przepyszne. Zajadaliśmy się wprost. Będzie to teraz moje ulubione danie. Warto zaglądać do ...Twojej kuchni. Alicja
OdpowiedzUsuńCiesze się, że mam podpowiedź co na obiad zrobić. Tylko surówkę zastąpię buraczkami (z mojej spiżarni), Wiola
OdpowiedzUsuńTen przepis jest tak znakomity, że w sumie już nie raz go przygotowaliśmy i zasługuje na miano PYSZNE DANIE NA OBIAD. Dzisiaj zjedliśmy również, dlatego pomyślałem, że warto polecić tego fileta w miodowym sosie.
OdpowiedzUsuńrobiłam i wyszły wybornie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały. Życzę smacznego i pozdrawiam :)
UsuńBędę jadła- w całości:-)
OdpowiedzUsuńCzytajac tak duzo pochwal, mam ochote wyprobowac to danie.
OdpowiedzUsuńsos kipi niezależnie od tego na jak niskim ogniu się go podstawi, kurczak smakuje jak wyjęty z wody a w środku jest łykowaty, dodatkowo nie chce zmniejszać objętości pod przykryciem. Przepis słabiutki!
OdpowiedzUsuńWitam. Nie wiem z jakiego źródła jest mięso, które Pani użyła do tego przepisu, żeby kurczak smakował jak z wody. Może nie przyprawiła go Pani?
UsuńW przepisie nie podawałam, że kurczak zmniejsza objętość. Skąd ten pomysł? W odpowiedzi na jeden z komentarzy napisałam natomiast, że sos zmniejsza objętość a nie kurczak. Proszę dokładniej czytać przepis a potem gotować i się wypowiadać. Pozdrawiam :)
mi się wszystko zwarzyło niestety ale to moja wina, następnym razem powinno się udać
OdpowiedzUsuń