niedziela, 10 marca 2013

Tort kokosowo-makowy

Bardzo chciałam ten tort upiec i czekałam na odpowiednią okazję. I doczekałam się do urodzin mojego zięcia Oktawiana (100 LAT!!!).  On bardzo lubi moje wypieki, chwali mnie za moją kuchnię, a ja mam motywację, żeby za każdym razem przyjechać do nich z nowym wypiekiem. Tak więc dzisiaj prezentuję:

 
 
 
 (użyłam tortownicy sześciokątnej 25x27x8)
 
Tort kokosowo – makowy
Tort jest wykonany w tortownicy sześciokątnej, dlatego na zdjęciach zachowują się kąty a nie okrąg.
 

 
Składniki na biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki tortowej (przesianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
 
 Wykonanie:
Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam cukier i nie przerywając ubijania dodawałam po jednym żółtku.
Wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam tłuszczem i przelałam do niej ciasto.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do  temp. 180°C  na 40 minut.
 
 

 
 Składniki na biszkopt makowy:
 5 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
10 dag wiórków kokosowych

 
 
 
 
 
Wykonanie:
Białka ubiłam z cukrem na sztywno, wymieszałam z makiem i wiórkami.
Przelałam masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy  i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do  temp. 180°C na ok. 30 minut.
 
 
 
 
 
 
 
Składniki na biszkopt kokosowy:
5 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
 
  
 

 
 
Wykonanie:
Białka ubiłam na sztywno z cukrem, dodałam wiórki kokosowe.
Przelałam masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do  temp. 180°C na ok. 30 minut.

 
Biszkopty upiekłam dzień przed dekorowaniem tortu. 
 
 
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
3 żółtka
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki tortowej
3 łyżki cukru
aromat pomarańczowy
2 łyżeczki kakao
1/4 kostki (z 20 dag) masła
50 dag serka mascarpone
słoik dżemu brzoskwiniowego  (około 40 dag)
 
 
Wykonanie masy:
Do połowy ilości  mleka wsypałam budyń, mąkę i cukier. Następnie dodałam żółtka i wymieszałam. Pozostałe mleko zagotowałam i wlałam mieszankę budyniową. Mieszałam aż się zagotowało. Odstawiłam  do wystudzenia potem utarłam z masłem. Dodałam serek mascarpone i wymieszałam.
Odłożyłam 3 łyżki masy i dodałam do niej rozpuszczone kakao (2 łyżeczki) w odrobinie gorącej wody. Wymieszałam i dodałam kilka kropli aromatu pomarańczowego. Masa nabiera wówczas smaku czekolady. W ten sposób uzyskałam masę czekoladową.



 

Wykonanie tortu:

Biszkopt  wyszedł mi wysoki, więc przekroiłam go na połowę i w ten sposób otrzymałam 2 krążki. W sumie miałam 4 krążki do wykonania tortu.
Pierwszy blat biszkoptowy posmarowałam połową dżemu  i  trzema łyżkami białej masy.
 
 
Następnie położyłam krążek makowy. Wyłożyłam na niego resztę dżemu  i posmarowałam masą kakaową.  Następny był krążek  biszkoptowy i znów masa. Kolej na ostatni blat - makowy.
Całość wysmarowałam pozostałą masą. Boki obsypałam rozgniecionymi biszkoptami. Ja wierzch udekorowałam w trójkąciki ;).
 

....i jeszcze przysłowiowa wisienka na torcie;)

 
 
Tutaj niech już Wasza wyobraźnia zdziała cuda.
Tort wykonany przeze mnie smakował (jak zawsze) i to dało mi znów  motywację do wykonania kolejnych....
 
 
 
Ja życzę Wam  udanego wypieku i .... smacznego J Krys.



 

13 komentarzy:

  1. Jadłam, polecam. Przepis pracochłonny ale wart zachodu. I zawsze to coś nowego: tort z trzech różnych placków a nie tylko z tradycyjnego biszkopta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda imponująco i przepysznie. Sama chętnie bym zjadła. Trochę pracy przy nim jest, jak to zwykle przy tortach. Mniam, mniam, Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jaki okazały tort. Jak przyjdzie okazja to skorzystam z propozycji i upiekę taki (mam nadzieję), bo radzę sobie z pieczeniem nieźle. Ma-rze-na

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię masy na bazie serka mascarpone. Na szczęście odchodzi się już od tych masłowych mas do tortów, które są tłuste i niesmaczne. Ciekawy przepis. Dziękuję Nina :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W istocie, kształt sześciokątny wygląda nieco inaczej niż w okrągłej tortownicy, ale to jest coś!. Kupuję temat i zabiorę się do dzieła. Też mam okazję do zrobienia tortu (nie powiem jaką ;)).

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, czy zrobić ten tort, czy poczekać na coś jeszcze? Takie smakołyki zamieszczasz, że chce się jeść. Ja potrzebuję "zaszaleć" w niedzielę przed znajomymi, więc chcę zrobić coś extra. Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aga. Cieszę się, że przepisy z mojego bloga przypadły Ci do gustu. Mam nadzieję, że będziesz z nich korzystać i zasmakują Twoim gościom. Wkrótce następne moje propozycje kulinarne na słodko, kwaśno, czekoladowo.... Będą dania pojedyncze i zestawy. Zapraszam, pozdrawiam i życzę udanych wypieków, Krys

      Usuń
  7. Weszłam na Twojego bloga przez przypadek. Nie żałuję. Przepisy dobre, pokazane elegancko (takie prosto na stół). Będę tu zaglądać, Anka

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać można w różnych tortownicach piec. Ładnie też wygląda tort w "serduszku". Na szczególne okazje. Już robiłam na walentynki. IGA

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. .Czy mak ma być zmielony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Mak ma być suchy i niemielony. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. rozpieszczasz swojego zięcia wszystkiego najlepszego alicja

    OdpowiedzUsuń