czwartek, 21 marca 2013

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Na naszych stołach coraz częściej goszczą bardziej urozmaicone kompozycyjnie bezmięsne sałatki. Do takich  należy min. sałatka ryżowa z tuńczykiem


Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
20 dag  ugotowanego ryżu
po 1/2 strąka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
 marynowane cebulki
świeże zioła
sól i pieprz
 
 
Wykonanie:
Ryż rozłożyłam  wokół półmiska. Na środku ułożyłam osączonego z zalewy tuńczyka. Papryki umyłam, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam na kawałki i przełożyłam na półmisek pomiędzy ryżem a tuńczykiem. Dodałam osączone z zalewy cebulki. Przyprawiłam solą i pieprzem, posypałam suszoną bazylią a świeżą bazylią udekorowałam.
Sałatka smakuje znakomicie. Jest lekka a jednocześnie bardzo sycąca. Polecam i życzę smacznego;) Krys 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tuńczyka w każdej postaci. Jadłem już pomidory nadziewane tuńczykiem wg Twojego przepisu. Myślę, że ta sałatka będzie również mi smkować

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładnie wygląda. No proszę, trochę produktów poukładać jak puzle i można się chwalić surówką. A nie tylko tylko wymieszać. Trzeba też oko nacieszyć. Ma-rze-na

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna i bardzo popularna,dawno nie jadłam,zgłodniałam patrząc na to zdjęcie.Taka sałatka rozjaśni każdy dzień. Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda, jak na wystawę. Podoba mi się. Jeszcze nie jadłem. Mam nadzieję, że jak zrobię to będzie mi smakowała, Max

    OdpowiedzUsuń