Święta za pasem. Czas przygotowań sie rozpoczął. Zasugerowałam się Waszymi prośbami (w e-mailach i na blogu) o podanie przepisu min. na zupę na obiad świąteczny, więc spełniam jedną z nich. Dziś zupa rozgrzewająca... bo z chrzanem, ale delikatna w
smaku i tak doskonała by móc celebrować
się nią podczas uroczystego świątecznego obiadu – zupa
chrzanowa
Składniki:
por (biała część)
kawałek selera
cebula
ziemniak
10 dag. startego chrzanu
2 łyżki masła
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 l bulionu
2 szklanki śmietany 22%
łyżeczka mąki ziemniaczanej
żółtko
35 dag chudego boczku w plasterkach
natka pietruszki
sól i pieprz
Wykonanie:
Chrzan starłam na tarce o
drobnych oczkach. Jarzyny umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Jarzyny wyłożyłam do rondla w którym stopiłam masło i smażyłam tak, aby nie dopuścić do ich zrumienienia.
Dolałam wino i na małym gazie
warzywa się dusiły.
Boczek pokroiłam w cienkie
paski, obsmażyłam aby były chrupiące.
Zdjęłam zupę z ognia. Kilka
łyżek zupy zmiksowałam z żółtkiem, wlałam do garnka i wymieszałam. Całość przyprawiłam do
smaku solą i pieprzem. Podałam w bulionówce. Do każdej porcji włożyłam trochę boczku i udekorowałam
listkami pietruszki.
Zupa jest smaczna i z pewnością zadowoli gusta smakowe Waszych gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego, Krys
Bardzo dziękuję za ten przepis. Zawsze to coś innego niż żurek. Pozdrawiam, ANA
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy bez boczku można podać i czy będzie też taka smaczna, jak piszesz. A może z grzankami? Co o tym zamiennieku myślisz?
OdpowiedzUsuńMój przepis zawiera boczek, można go zamienić na bekon. Ale również możesz zamienić na grzanki, upieczone np. w tosterze, lub tak jak lubisz. Najważniejsze, żeby zupa smakowała. Boczek podnosi specyficzny smak tej zupy, jesli ktoś lubi... Pozdrawiam,. Krys
UsuńZupa wyśmienita. Kiedyś ją jadłam. Na święta jadę do rodziców, a tam bedzie żurek z kiełbasą i jajkami. Uwielbiam święta. Aneta
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że z tych wszystkich rodzjaów zup serwowanych na święta z okazji wielkanocnych świąt najbardziej przypadła mi do gustu zupa żurek na zakwasie własnego wyrobu. Tak robi moja mama. Robi zakawas. A potem jak już wyjeżdżamy z domu to zawsze z siostrą jesteśmy wyposażone w smakołyki od mamy no i oczywiście w żurek. Wesołych Świąt życzę ja - Aneta
OdpowiedzUsuń~minio ~ A ja lubie każdą zupę. I żurek i barszcz biały i chrzanową. Każda ma niepowtarzalny smak. Smak wielkanocny. Tak samo smakuje barszcz czerwony na Wigilię. To jest zawsze raz w roku. Potem już nic nie jest takie samo
OdpowiedzUsuńZrobiłam i zjadłam.Wspaniała zupa ,idealnie chrzanowa,lekka i taka Wielkanocna.....Pozdrawiam Margaretka
OdpowiedzUsuń