Składniki:
6 filetów z mintaja
4 cebule
8 marchewek
1 średni seler
3 pietruszki
1 pęczek natki pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Ponadto potrzebne będą:
Do panierowania:
2 – 3 łyżki mąki
3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki i seler
obrałam, umyłam i starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroiłam w półplasterki. W rondlu rozgrzałam 4
łyżki oleju, wrzuciłam cebulę i
podsmażyłam. Następnie dodałam przygotowane warzywa.
Przykryłam. Podlałam 3 łyżkami wody i niech się dusi około 20 minut, od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Przykryłam. Podlałam 3 łyżkami wody i niech się dusi około 20 minut, od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Filety po umyciu i osuszeniu
pokroiłam na 3 części, posypałam
solą, pieprzem, na końcu mąką.
W miseczce roztrzepałam jajka,
na talerzu przygotowałam bułkę tartą.
Rozgrzałam na patelni 4 łyżki oleju.
Panierowanie ryby
Najpierw lekko oprószyłam filety mąką (żeby potem jajko się dobrze trzymało i nie spływało), następnie obtoczyłam filety w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelnię wlałam olej.
Filety przekładałam na rozgrzaną patelnię i niech się smażą na
złoty kolor z obu stron.
Podlałam 2 łyżkami wody, przykryłam i zostawiłam na małym ogniu
na około 10 minut.
W tym czasie drobno posiekałam umytą, osuszoną natkę pietruszki. Łyżkę natki pozostawiłam do dekoracji.
Pozostałą natkę i wymieszałam z koncentratem pomidorowym i dodałam
do jarzyn. Lekko zamieszałam przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
A teraz już czas na dekorację,
A teraz już czas na dekorację,
...podanie na stół i.... zajadanie się pysznym daniem z ryby. Ja układam na półmisku rybę i na wierzch farsz warzywny. Ładnie wygląda na liściach sałaty
Całość posypuję pozostałą natką. Smacznego, Krys
Ja dodaję por zamiast cebuli i dodaję jeszcze utarte jabłko. Basia
OdpowiedzUsuńMoja ryba po grecku jest z dorsza, ale Twoja ładniej się prezentuje. Kto wie czy jutro nie zrobię. Mniam, mniam. Max
OdpowiedzUsuńCzy można taką rybę zamrozić? Gosia
OdpowiedzUsuńMożna, z tym żeby osobno zamrozić farsz w pojemniczku i osobno zawinąć rybę. Najważniejsze, żeby były to produkty świeżo przygotowane. Pozdrawiam, Krys
UsuńNie wiem czy chodzi o rybę czy o farsz. Ja zawsze robię więcej farszu (jest super pyszny) i wkładam gorący do słoika, chwilę pasteryzuję (jak kompot) i mam na póżniej. Potem tylko jak najdzie mnie ochota na taka rybę to już mam farsz gotowy. A smażenie rybki to szybciutko. Oj chyba zrobię dzisiaj na obiad. ANA
Usuńapetycznie wygląda ta Twoja rybka. Ja robię na szybko. Kupuję mrożone warzywa (nie muszę już kroić). Jest to pójście na skróty. W domu rodziców mój tato zajmuje sie rybami i kiedy jadę do nich, to pałaszuję wszystko a po grecku najwięcej. Domi
OdpowiedzUsuńPrzepis niby stary jak świat, a ciągle aktualny. Dziękuję za przypomnienie o rybie w takiej postaci. Ryba >po grecku< zazwyczaj kojarzy się ze świętami. Niesłusznie. Ładnie wygląda na tych zdjęciach. Kasia
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam rybkę wg twojego przpisu, jarzynki "dochodzą", rybka usmażona, palce lizać, Iza.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybę po grecku w każdej wersji. Twoja na zdjęciach wyglada bardzo apetycznie. Aż mam ochotę.... "niania"
OdpowiedzUsuńA u nas zawsze była ryba tylko w mące. Bez panierki. I w małych kawałeczkach wymieszana z sosem. W ten sposób każdy trafi zawsze jakiś kawałek. A ja wciągam każdą ilość sosu solo. A czasami nawet profanuję go z makaronem albo ryżem albo i na kanapkę... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś też jadłam rybę panierowaną tylko w mące. Ale odkąd teściowa uraczyła mnie taką z panierki i w jaku i bułce to się na taką przestawiłam, bo chyba nawet bardziej mi "podchodzi". Twój przepis jest ok. ~Zula ~
OdpowiedzUsuńPotrawa jest smaczna .Robię to podobnie to tego przepisu.Nic dodać ,nic ująć.Poezja smaku.Ryba po grecku jest suuuuperr. POLECAM. Margaretka
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń