czwartek, 11 kwietnia 2013

Ryba po grecku

Ryby  powinny często gościć na naszych stołach. Ryba smakuje na ciepło i zimno. Dzisiaj  filet z mintaja  w jarzynach zwany...„rybą  po grecku

 
Składniki:
6 filetów z mintaja
4 cebule
8 marchewek
1 średni seler
3 pietruszki
1 pęczek natki pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
 
Ponadto potrzebne będą:
 
Do panierowania:
2 – 3 łyżki mąki
3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
 
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki i seler obrałam, umyłam  i starłam  na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroiłam  w pół plasterki. W rondlu rozgrzałam  4  łyżki oleju,  wrzuciłam cebulę i podsmażyłam. Następnie dodałam przygotowane warzywa.

 

Przykryłam. Podlałam 3  łyżkami wody i niech się dusi około 20 minut, od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Filety po umyciu i osuszeniu pokroiłam na 3 części,  posypałam solą,  pieprzem, na końcu  mąką.
W miseczce roztrzepałam jajka, na talerzu  przygotowałam bułkę tartą.
Rozgrzałam na patelni 4  łyżki oleju.
Panierowanie ryby
Najpierw obtoczyłam  filety w jajku, następnie w bułce.
Przełożyłam  na rozgrzaną patelnię i niech się smażą na złoty kolor z obu stron.

 
Podlałam  2  łyżkami  wody, przykryłam i zostawiłam na małym ogniu na 10 minut.
W tym czasie drobno posiekałam umytą, osuszoną natkę pietruszki. Łyżkę natki pozostawiłam do dekoracji. Pozostałą natkę i wymieszałam z koncentratem pomidorowym i  dodałam do jarzyn. Lekko zamieszałam przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
A teraz już czas na dekorację,
 
 
 .....podanie  na stół i.... zajadanie się pysznym daniem z ryby. Ja układam na półmisku rybę i na wierzch farsz warzywny. Ładnie wygląda na liściach sałaty
  

 
  Całość posypuję pozostałą natką. Smacznego, Krys
 

12 komentarzy:

  1. Ja dodaję por zamiast cebuli i dodaję jeszcze utarte jabłko. Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ryba po grecku jest z dorsza, ale Twoja ładniej się prezentuje. Kto wie czy jutro nie zrobię. Mniam, mniam. Max

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można taką rybę zamrozić? Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, z tym żeby osobno zamrozić farsz w pojemniczku i osobno zawinąć rybę. Najważniejsze, żeby były to produkty świeżo przygotowane. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
    2. Nie wiem czy chodzi o rybę czy o farsz. Ja zawsze robię więcej farszu (jest super pyszny) i wkładam gorący do słoika, chwilę pasteryzuję (jak kompot) i mam na póżniej. Potem tylko jak najdzie mnie ochota na taka rybę to już mam farsz gotowy. A smażenie rybki to szybciutko. Oj chyba zrobię dzisiaj na obiad. ANA

      Usuń
  4. apetycznie wygląda ta Twoja rybka. Ja robię na szybko. Kupuję mrożone warzywa (nie muszę już kroić). Jest to pójście na skróty. W domu rodziców mój tato zajmuje sie rybami i kiedy jadę do nich, to pałaszuję wszystko a po grecku najwięcej. Domi

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis niby stary jak świat, a ciągle aktualny. Dziękuję za przypomnienie o rybie w takiej postaci. Ryba >po grecku< zazwyczaj kojarzy się ze świętami. Niesłusznie. Ładnie wygląda na tych zdjęciach. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam rybkę wg twojego przpisu, jarzynki "dochodzą", rybka usmażona, palce lizać, Iza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rybę po grecku w każdej wersji. Twoja na zdjęciach wyglada bardzo apetycznie. Aż mam ochotę.... "niania"

    OdpowiedzUsuń
  8. A u nas zawsze była ryba tylko w mące. Bez panierki. I w małych kawałeczkach wymieszana z sosem. W ten sposób każdy trafi zawsze jakiś kawałek. A ja wciągam każdą ilość sosu solo. A czasami nawet profanuję go z makaronem albo ryżem albo i na kanapkę... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś też jadłam rybę panierowaną tylko w mące. Ale odkąd teściowa uraczyła mnie taką z panierki i w jaku i bułce to się na taką przestawiłam, bo chyba nawet bardziej mi "podchodzi". Twój przepis jest ok. ~Zula ~

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrawa jest smaczna .Robię to podobnie to tego przepisu.Nic dodać ,nic ująć.Poezja smaku.Ryba po grecku jest suuuuperr. POLECAM. Margaretka

    OdpowiedzUsuń