W potrawach faszerowanych jest
coś szczególnego. Bez względu na to czym i co nadziewamy, czy są to pierogi,
czy naleśniki zawsze mamy na nie nieodparty apetyt . Dlatego zapraszam, nadziewajmy co się da.
Dzisiaj... pyszna rolada naleśnikowa
Składniki na ciasto:
20 dag(niepełna szklanka) mąki (preferowana gryczana)
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól do smaku
Z podanych składników
przyrządziłam gładkie ciasto naleśnikowe. Mąki należy wsypać tyle, by ciasto
miało konsystencję kefiru. Gotowe odstawiłam na 30 minut. Następnie usmażyłam naleśniki.
Składniki na farsz:
średnia cukinia
10 dag wędzonki
łyżka bazylii
15 dag ostrego startego sera
jajko
żółtko
100 ml gęstej śmietany
oliwa lub masło do smażenia
sól i pieprz
Naleśniki ułożyłam w taki
sposób aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt.
Na środku ułożyłam farsz,
rozsmarowałam na powierzchni pozostawiając około 4 cm z boków i ciasno zwinęłam
w rulon.
Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki do schłodzenia.
Rozgrzałam tłuszcz na patelni,
roladę odwinęłam z folii, pokroiłam na 2-3 cm kawałki. Każdy ostrożnie
przełożyłam na patelnię i obsmażyłam z obu stron.
Ta rolada jest wyjątkowa. U mnie w domu jest chętnie zjadana. W związku z tym, że nie wszyscy domownicy/goście
jedzą mięso, nie zawsze dodaję wędzonkę do farszu. Ale i tak rolada nie traci na wartościach
smakowych. Przekonajcie się. Spróbujcie, a będziecie się nią zajadać :). Życzę
SMACZNEGO! Krys
A wiesz, że ja nigdy nie wpadłam na pomysł coby faszerować więcej niż jedego naleśnika naraz?! Człowiek uczy się całe życie! Muszę zweryfikować mój sposób faszerowania :)
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą :). Pozdrawiam, Krys
UsuńMiędzy patelnią a talerzem wszystko zdarzyć się może. I tu zdarzył sie doskonały pomysł na niebanlne danie z naleśnikami w roli głownej. Brawoooo! Magda
OdpowiedzUsuńA jednak można inaczej, a nie tylko: naleśniki z serem, dżemem, albo z pieczarkami, Monia
OdpowiedzUsuńMam pytanie, ile naleśników wyszło z tej porcji na ciasto? Aga
OdpowiedzUsuńWitam. Z podanej ilości składników na ciasto nalesnikowe wyszło 10 sztuk. Pozdrawiam, Krys
Usuń~Ola ~ Wczoraj zrobiłam tą roladę, ale zamiast wędzonki dodałam podsmażone pieczarki. Wyszło fantastycznie.
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam roladę dzisiaj i zwinęłam w folię. Zostawiłam do jutra w lodówce. Dobry pomysł z tą roladą. Jutro pokroję, odgrzeję i obiad gotowy :),
OdpowiedzUsuńJakie twórcze wykorzystanie tych naleśników i farszu! Tylko od Ciebie można się uczyć!Fajny pomysł ,zrobię to następnym razem..... Margaretka
OdpowiedzUsuń