środa, 10 kwietnia 2013

Zupa krem z białych warzyw

Uwzględniając prośbę czytelniczek bloga o podanie przepisu na zupę-krem dla dzieci, postanowiłam zaprezentować specjalnie dla naszych maluchów (i nie tylko) - wspaniały krem z białych warzyw:
 
 
Wykonanie tego pysznego kremu jest proste i zajmuje niewiele czasu.


Składniki:
 ½ kalafiora

3 ziemniaki
cebula
marchewka
pietruszka
kawałek selera
por (biała część)
natka pietruszki
rozmaryn

2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 ½ l wywaru z rosołu
sól i pieprz

Wykonanie:
Należy przygotować wywar z rosołu. Można wykorzystać rosół z dnia poprzedniego, wówczas zadanie mamy ułatwione.
Wszystkie warzywa obrałam i  umyłam, kalafiora podzieliłam  na różyczki, ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, por w talarki.  Cebulę i czosnek  obrałam i drobno posiekałam.  Natkę, szczypiorek i tymianek  umyłam i posiekałam.
Cebulę, czosnek i por zeszkliłam  na roztopionym maśle. Następnie dodałam pozostałe warzywa oprócz kalafiora i gotowało się około 5 minut.  
 

Rosołem zalałam warzywa i wstawiłam na gaz na 10 minut do gotowania.  Po tym czasie dodałam rozmaryn i kalafior. Gotowało się następne 10 minut. 
 



Odstawiłam zupę do wystudzenia. Zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą pieprzem . Teraz wystarczy dodać  śmietanę, wymieszać, podgrzać  i....zaproście Wasze maluchy na pyszny krem z białych warzyw. Nalewamy  do miseczek,  posypujemy szczypiorkiem,  natką i można już zaspokoić apetyt na pyszną zupę-krem.
 
  
SMACZNEGO! Krys 

11 komentarzy:

  1. Wspaniały krem z warzyw, ujęło mnie prostota dania no i te zdjęcia nie mówiąc o smaku..U Ciebie tak pięknie zrobione i podane :))Aż się chce to zrobić!!! Jak się patrzy na poszczególne zdjęcia i czyta jak co zrobić to od razu przychodzi ochota udać się do kuchni.Piszesz tak pięknie i przekonywująco i bardzo apetycznie......Z wielką przyjemnościa wchodzę na Twój Blog. Serdecznie pozdrawiam ..Margaretka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Zależy mi na tym, aby przepisy w moim blogu były przez Was czytane, wykorzystane w Waszych kuchniach i smakowały waszym gościom. Bo o to przecież chodzi. Wasze komentarze są dla mnie inspiracją. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za ten krem. Jutro go przygotuję i razem z moją córcią zjemy. Nie spodziewałam się, że tak szybko doczekam się przepisu. Dziękuję raz jeszcze, Lena

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne zdjęcia. Myślę, że krem też smakował, bo tak pysznie wygląda. Monia

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i szybkie do zrobienia. A tak by się wydawało, że to wielka filozofia. Nie zgłębiałam się nad przepisem na kremy-zupy. Ale chyba zacznę serwować w domu, Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. po świętach czas się odchudzić. Taki krem to akurat to czego szukam. Zasyci a nie utuczy. MAGDA

    OdpowiedzUsuń
  6. Kremy jem od dawna. Moim ulubionym jest krem ze szparagów. Czekam na sezon i będę się zajadać. Ładne zdjęcia :) Bea

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie doceniałam kremów, dopóki nie zjadłam pierwszy raz. To był "włoski krem czosnkowy". Do dziś pamietam ten smak. Iwa

    OdpowiedzUsuń
  8. W końcu ktoś mądry wymiślił te kremy, zupy i tak miksujemy co się da. Eliza

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawie każdy krem jest doskonały na elegancki obiad. Serwuję moim przyjaciołom, kiedy ich zapraszam. Skrzystam również z Twoich przepisów (2). Zaletą Twojego bloga jest dokładny opis i sugestywne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  10. ~Ola ~ Mam ochotę na ten krem z białych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń