Uwzględniając prośbę czytelniczek bloga o podanie przepisu na zupę-krem dla dzieci, postanowiłam zaprezentować specjalnie dla naszych maluchów (i nie tylko) - wspaniały krem z białych warzyw:
3 ziemniaki
cebulamarchewka
pietruszka
kawałek selera
por (biała część)
natka pietruszki
rozmaryn
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 ½ l wywaru z rosołu
sól i pieprz
Wykonanie:
Należy przygotować wywar z rosołu. Można
wykorzystać rosół z dnia poprzedniego, wówczas zadanie mamy ułatwione.
Wszystkie warzywa obrałam i umyłam, kalafiora podzieliłam na różyczki, ziemniaki pokroiłam w kosteczkę,
por w talarki. Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam. Natkę, szczypiorek i tymianek umyłam i posiekałam.
Cebulę, czosnek i por
zeszkliłam na roztopionym maśle.
Następnie dodałam pozostałe warzywa oprócz kalafiora i gotowało się około 5
minut.
Rosołem zalałam warzywa i
wstawiłam na gaz na 10 minut do gotowania. Po tym czasie dodałam rozmaryn i kalafior.
Gotowało się następne 10 minut.
SMACZNEGO! Krys
Wspaniały krem z warzyw, ujęło mnie prostota dania no i te zdjęcia nie mówiąc o smaku..U Ciebie tak pięknie zrobione i podane :))Aż się chce to zrobić!!! Jak się patrzy na poszczególne zdjęcia i czyta jak co zrobić to od razu przychodzi ochota udać się do kuchni.Piszesz tak pięknie i przekonywująco i bardzo apetycznie......Z wielką przyjemnościa wchodzę na Twój Blog. Serdecznie pozdrawiam ..Margaretka
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa. Zależy mi na tym, aby przepisy w moim blogu były przez Was czytane, wykorzystane w Waszych kuchniach i smakowały waszym gościom. Bo o to przecież chodzi. Wasze komentarze są dla mnie inspiracją. Pozdrawiam, Krys
UsuńBardzo dziękuję za ten krem. Jutro go przygotuję i razem z moją córcią zjemy. Nie spodziewałam się, że tak szybko doczekam się przepisu. Dziękuję raz jeszcze, Lena
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia. Myślę, że krem też smakował, bo tak pysznie wygląda. Monia
OdpowiedzUsuńProste i szybkie do zrobienia. A tak by się wydawało, że to wielka filozofia. Nie zgłębiałam się nad przepisem na kremy-zupy. Ale chyba zacznę serwować w domu, Asia
OdpowiedzUsuńpo świętach czas się odchudzić. Taki krem to akurat to czego szukam. Zasyci a nie utuczy. MAGDA
OdpowiedzUsuńKremy jem od dawna. Moim ulubionym jest krem ze szparagów. Czekam na sezon i będę się zajadać. Ładne zdjęcia :) Bea
OdpowiedzUsuńNie doceniałam kremów, dopóki nie zjadłam pierwszy raz. To był "włoski krem czosnkowy". Do dziś pamietam ten smak. Iwa
OdpowiedzUsuńW końcu ktoś mądry wymiślił te kremy, zupy i tak miksujemy co się da. Eliza
OdpowiedzUsuńPrawie każdy krem jest doskonały na elegancki obiad. Serwuję moim przyjaciołom, kiedy ich zapraszam. Skrzystam również z Twoich przepisów (2). Zaletą Twojego bloga jest dokładny opis i sugestywne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń~Ola ~ Mam ochotę na ten krem z białych warzyw :)
OdpowiedzUsuń