Zainteresował mnie przepis Pana Roberta Sowy na krem ze świeżych pomidorów. Zmodyfikowałam trochę ten przepis, ugotowałam zupę, zjedliśmy w domu z mężem i bardzo chętnie przedstawiam Wam moją wersję tej pysznej zupy krem z pomidorów z serem rokpol.
Składniki:
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pomidory bez
skóry
300 ml bulionu drobiowego
100 g sera rokpol
½ łyżeczki sosu "sambal
oelek"
½ szklanki śmietany kremówki
36%
sól, świeżo zmielony czarny
pieprz, cukier
łyżka pestek z dyni
tymianek do smaku
Wykonanie:
Cebulę obrałam, pokroiłam w
drobną kostkę, podsmażyłam na gorącej oliwie. Dodałam pomidory, chwilę
podgotowałam, wlałam bulion i jeszcze gotowało się na dużym ogniu około 5
minut. Ser rokpol pokroiłam na małe kosteczki i
¾ ilości tego sera dodałam do
wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą sambal oelek.
Zmiksowałam cały krem.
Pod koniec dodałam śmietanę.
Przed podaniem ułożyłam na wierzchu pozostały ser i prażone pestki dyni,
posypałam roztartym tymiankiem.
Zupa krem jest wyśmienita, ma
ostry, ale delikatny smak przełamany nutką
goryczki powstałej z uprażonych pestek dyni. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Lubię zupy-krem. Niby lekkie, ale nie rzadkie. Można zmiksować prawie wszystko i dodać co się lubi. Jest trochę zabawy, ale jak się chce zjeść coś innego zamiast popularnej pomidorowej to trzeba sie pobawić. ANA
OdpowiedzUsuńNie nadążam za Tobą i Twoimi przepisami. Wczoraj rolada, dzisiaj zupa krem. Super. No i mam gotowy obiad, Gosia
OdpowiedzUsuńPani Krystyno, kiedyś gotowało się wszystkie zupy na wywarze z jakąś wkładką. A teraz zupełnie inaczej. Ale ja też korzystam z tych nowości i wprowadzam niektóre przepisy do mojej kuchni. A tą zupę- krem chyba dzisiaj zrobię na obiad. Tylko nie wiem co to za przyprawa „sambal oelek” ? Bo jeśli to coś ostrego, to czy można pominąć w tym przepisie? Zofia
OdpowiedzUsuńSos „sambal oelek” jest egzotyczną przyprawą, która ma zastosowanie w kuchni orientalnej jak i tradycyjnej. Głównym składnikiem tego sosu (w 70%) jest czerwona papryczka chilli, co daje potrawom wyśmienity pikantny smak. Oczywiście, że można modyfikować przepis w zależności od upodobań smakowych i można niektóre przyprawy zastąpić innymi, bardziej dostosowanymi do naszych smaków. Pozdrawiam, Krys
Usuń"Sambal oelek" dodaje pikanterii. Sugeruje dodać malutkimi porcjami i próbować. Lepiej dołożyć niż uznać, że dodało się zbyt dużo.
OdpowiedzUsuńAle lubię ten dodatek w szczególności do spaghetti arrabiata - nieodwołalnie.
Pozdrawiam Nina
Dziękuję za informacje na temat tej przyprawy. Chyba się tym razem wstrzymam i zastąpię czymś innym, Zofia
OdpowiedzUsuńZupa krem jest akurat dla mnie. Mam w domu sos Sambal oelek, ser rokpol w lodówce i pozostałe produkty, więc nie zastanawiając się zrobiłem ten krem. Ale...przesadziłem trochę z sosem i wyszedł mi jakby krem "diabelski" co nieco, ale co tam. I tak jest doskonały w smaku.
OdpowiedzUsuńSer rokpol jest doskonały do kremów. Świetnie się rozpuszcza, zagęszczając zupę. Trafny wybór połączeń składników. Ina
OdpowiedzUsuńJestem mamą czteroletniej córeczki i wkrótce znów zostanę mamą. Chciałabym zjeść też zupę-krem, ale przystosowaną dla mnie i mojej córeczki. Czy możemy liczyć na jakąś propozycję? Pozdrawiam, Lena
OdpowiedzUsuńJa też chętnie podałabym mojej czeredce w ilości (małych) osób dwóch jakiś krem, który chętnie zjedzą dzieci, Anka
OdpowiedzUsuńWitam. Wasze komentarze na łamach bloga i w e-mailach inspirują mnie do dalszych pomysłów na pyszne dania. Tak więc spełnię Waszą prośbę i przedstawię smaczną zupę-krem dla naszych milusińskich, ich mam i... nie tylko. Każdy będzie mógł zrobić i spóbować zupę-krem. Pozdrawiam, Krys
UsuńWspaniały krem z pomidorów.Zjadłabym Twojej zupy na pewno miseczkę,a może i dwie miseczki:))).Bardzo lubię zupy krem a w towarzystwie pestek dyni smakuje pewnie wspaniale.Wygląda tak rewelacyjnie,że zjadłabym taką tu i teraz... Pozdrawiam ,Margaretka
OdpowiedzUsuń