wtorek, 23 lipca 2013

Chłodnik ogórkowy

Za oknem gorąco. Marzy mi się coś chłodnego na stole. Właściwie nie miałam w planie tego chłodnika. Zrobiłam go ot tak, szybko, z tego co miałam w lodówce. Mam nadzieję, że Wam też nie sprawi kłopotu przygotowanie zupy w zielonym chłodnym kolorze, która jest alternatywą wobec tradycyjnej zupy ogórkowej. Dzisiaj zapraszam na pyszny chłodnik ogórkowy
  
 
 
Składniki:
500 ml zimnego bulionu warzywnego
(ugotowanego z 1 marchewki, 1 pietruszki, kawałka selera i 1/2 pora)
1 duży ogórek wężowy
1 pęczek szalotki
2 łyżki świeżej kolendry
1 łyżeczka musztardy
200 ml śmietany (30%)
2 łyżki oliwy
sól
2 łyżeczki skórki  otartej z cytryny
sok z cytryny
listki kolendry
10 dag szynki z indyka
½ pęczka koperku
ząbek czosnku
 
Wykonanie:
Warzywa oczyściłam, umyłam i ugotowałam bulion. Pozostawiłam do wystudzenia.
 
 
Ogórek  obrałam i po przekrojeniu pozbyłam się nasionek. Miąższ pokroiłam w grubą kostkę i dodałam pokrojoną szalotkę. Posiekałam koperek i czosnek. Przełożyłam wszystko do miski. Na koniec dodałam również  posiekaną kolendrę.
 
 
 

 
Zmiksowałam  blenderem, dodałam  musztardę, sok z cytryny,  śmietanę i oliwę. Wlałam ostudzony bulion.  Przyprawiłam do smaku, wymieszałam i wstawiłam do lodówki.

 
 
 
Przed podaniem zamieszałam.  Przelałam do miseczek, włożyłam paseczki szynki. Chłodnik podałam posypany listkami kolendry  i skórką cytrynową.  Listki kolendry dodałam przed samym podaniem zupy, żeby jej aromat  nie uleciał.
 
 

 
Mogę dodać, że zjedliśmy z apetytem. Chłodnik akurat na dzisiejszą pogodę. Polecam szybki, smaczny a przede wszystkim chłodny  chłodnik. SMACZNEGO! Krys

16 komentarzy:

  1. Z botwinki często robię, z ogórków jeszcze nie robiłam. Smacznie wygląda. Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie przyprawiony. Uwielbiam dużo ziół. Jutro go zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórkowy? On się pyszny powinien nazywać. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chłodników nie jadam. Ale chętnie pooglądam ładne zdjęcia i poczytam. Anika

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodatek musztardy? To musi być ciekawe. Dzisiaj wypróbuję, właśnie zaczęłam robić. No i czy śmietana musi być 30 proc.? Zrobię "cieńszą" wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz śmietanę zastąpić np. jogurtem. Do tego chłodnika użyłam wywar warzywny a nie mięsny, więc dla zrównoważenia dodałam śmietanę. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  6. Chłodnik bardzo nam smakował. Nie jadłam takiego ogórkowego. Na upał super. Zrobiłam na dwa dni. Mam nadzieję, że mi nie wyjedzą do jutra :) La-mia

    OdpowiedzUsuń
  7. chłodnika takiego w życiu nie jadłam :)ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  8. Chłodniki różne -Baardzoo lubię.Czasami robię ,ale muszę przyznać, że rzadko. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Oglądam właśnie Twe zdjęcia,podczytuję przepisy - bardzo podoba mi się to,że wszystko jest lekkie i nie wymaga wiele czasu,jeżeli chodzi o przygotowanie .Zdjęcia chłodnika - rewelacyjne :)) Młoda kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba i dziękuję za miłe słowa, Krys

      Usuń
  10. Suuperr przepis !! Łatwy i smaczny.K-inga

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba przyślę na tę stronę moją mamę i babcię i niech mi takie cuda gotują, bo ja niestety nie mam czasu - ciągle studia albo praca a teraz jeszcze urlop sobie wymyśliłam ;). Jak tu wchodzę to zawsze mam dwie myśli - pierwsza to: "ale pycha" a druga: "kiedyś będę mieć tyle czasu, że ugotuję to WSZYSTKO!" :) Pozdrawiam serdecznie Pani Krysiu, dobranoc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję za miły komentarz. Do czytania bloga zapraszam i mamę i babcię.
      Jesteś tak uzdolnioną osobą, że doskonale prezentujesz swoje pace, również kulinarne. A czas? zawsze się znajdzie.
      Jeśli chodzi o urlop, to też muszę o nim pomyśleć. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  12. Krysiu, uwielbiam chłodniki. O takim nie słyszałam. Chętnie spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń