Z porcji wychodzi około 20 sztuk
Ja użyłam 2 rodzaje foremek:
8,5x6x2 cm - 14 szt.
Składniki na ciasto: Składniki na mus:
proporcje: 30/20/10: 20 dag jagód
30 dag mąki 150 g serka mascarpone
20 dag masła 2 łyżeczki cukru pudru
10 dag cukru pudru 150 ml śmietanki kremówki (30%) + 100 ml do dekoracji
2 żółtka 1 opakowanie śmietan-fix
sól
Wykonanie:
Na deskę przesiałam mąkę, sól , wyłożyłam na nią zimne masło i posiekałam nożem do uzyskania kaszkowatej konsystencji. Dosypałam cukier a na końcu dodałam żółtka.
Szybko zagniotłam ciasto. Nie należy długo wyrabiać ciasta, ponieważ ogrzewa się i zaczyna kleić do rąk. Uformowałam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiłam na 190 °C. Foremki wysmarowałam roztopionym masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki położyłam na desce pomiędzy dwiema foliami spożywczymi i rozwałkowałam. W ten sposób ciasto nie przykleja się ani do blatu ani do wałka.
Odkrawałam plastry ciasta i przekładałam do foremek ugniatając palcami, aby dobrze przyległy do ich powierzchni. Wyrównałam brzegi foremek, a ciasto nakłułam widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Z folii aluminiowej wykroiłam kółka porównywalnej wielkości do foremek i włożyłam do każdej foremki z ciastem, na którą wsypałam kaszę (można wsypać np. groch...), wówczas powierzchnia ciasta podczas pieczenia nie odkształci się.
Foremki z babeczkami wstawiłam do piekarnika na 10 – 12 minut w temp. 200° C, sprawdzając żeby upiekły się na złoty kolor. Po ostudzeniu, delikatnie wyjęłam babeczki z foremek.
Upiekły się doskonale. Teraz już można nakładać na nie różne słodkości.
Wykonanie musu:
Jagody opłukałam i osączyłam, odłożyłam kilka sztuk do ozdobienia tartaletek a resztę zmiksowałam blenderem. Ubiłam śmietanę (150 ml), dodając cukier. Ser zmiksowałam i połączyłam z ubitą śmietaną i jagodami. Wymieszałam i wyłożyłam na przygotowane tartaletki.
Pozostałą śmietanę (100 ml) ubiłam mikserem, dodając śmietan-fix. Przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam śmietankę na mus dowolnie ozdabiając. Na wierzchu posypałam jagodami.
Moje tartaletki były bardzo smaczne. Piszę "były" bo szybko zniknęły z talerza. Wam też życzę udanego wypieku i SMACZNEGO ! Krys
Przepis dodaję do akcji:
Ależ pyszne. Już teraz wiem jak zrobić taki mus. Ale ja zrobię z malinami, bo akurat mam. Sonia
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńAleż pychota. Schrupałabym taką :)
OdpowiedzUsuńKupiłam dzisiaj jagody i zrobię dużą tartaletkę ;) i chyba się z nikim nie podzielę... wyglądają smakowicie...
OdpowiedzUsuńNina
Nie można przejść obojętnie obok tych tartaletek. Jak zrobię to też znikną szybko z talerza, bo mam w domu łakomczucha :)
OdpowiedzUsuńTakie tartaletki obowiązkowo muszą być u mnie. Ślinka mi leci na sam ich widok.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńsą przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńPięknie ,kolorowo i bardzo apetycznie :) ślicznotki ,cudowne maleństwa...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podobają się Wam moje tartaletki. Dziękuję za miłe komentarze. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDla moich dzisiejszych gości zrobiłam te śliczne tartaletki. Dobrze, że zrobiłam więcej bo mi domownicy podkradają. Nie dość że ładne to i pyszne :))
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wyglądają. Poproszę o jedną :)
OdpowiedzUsuń