niedziela, 14 lipca 2013

Papryka faszerowana

Warzywa faszerowane  mięsnym  farszem są w pewnym sensie  wersją gołąbków. Mogą stanowić danie obiadowe. Mogą też być podane na kolację. Są lekkostrawne i bardzo smaczne. Przekonajcie się i przygotujcie paprykę faszerowaną wg mojego przepisu


 
Składniki:
6 dużych strąków papryki
35 dag wieprzowiny (np. łopatka wieprzowa)
15 dag wołowiny
20 dag ryżu
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz
oliwa
 
Wykonanie:
Papryki  umyłam, odcięłam górne części (kapelusiki) i wycięłam gniazda nasienne. 

 
 
Mięso umyłam i zmieliłam. Cebulę zeszkliłam na oliwie.  Natkę  opłukałam i posiekałam. Do mięsa dodałam, ugotowany ryż, cebulę,  czosnek i natkę, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
 

Farsz  wymieszałam i nałożyłam  lekko ugniatając do wydrążonych strąków papryki.


 

Naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą i ułożyłam w nim papryki, a następnie...

 

...wstawiłam do piekarnika w temperaturze 180 °C na 45 minut. Po około 10 minutach podlałam wodą. Podałam, kiedy lekko ostygły.



 
 
 
Papryki nadziewane takim farszem zawsze smakują. Więc życzę i Wam SMACZNEGO! Krys
 

17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię faszerowane warzywa. Moja mama robi taka paprykę, ale dusi ja na parze. Podpowiem, żeby zrobiła taka zapiekaną. Ładnie i smacznie wygląda, DEVI

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo to są moje klimaty, robię w identyczny sposób. Dawno nie jadałam , dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałam zrobić takie faszerowane papryki - wyglądają świetnie! Muszę je zrobić na obiad czy kolację w jakiś dzień :). Pani Krysiu, dziękuję za ciepłe słowa na moim blogu! :) Zawsze tak miło czyta się Pani komentarze ;). Bałam się, że nie spodobają się Pani te głupiutkie filmiki, ale to wszystko jest na żarty i dla dobrej zabawy ;). Pozdrawiam serdecznie, goszadesign

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Życzę dalszych udanych pomysłów na dobrą zabawę. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  4. Bardzo ładne papryczki i myślę, że smaczne. Zachęciła mnie Pani, żebym takie zrobiła. Będzie frajda dla moich znajomych, Julita

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię gołąbki i od dawna miałam na nie ochotę, ale oczywiście wolę takie papryki faszerowane. Jutro zrobię i to chyba podwójną porcję

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha:))podobnie jak inni - bardzo lubię faszerowane papryki.Farsz robię najprostszy gołąbkowy - że tak się wyrażę.Zachęciłaś mnie do zrobienia papryki nadziewanej,jest to okres robienia papryki na różne sposoby - ale tania i najlepsza jest w sierpniu .

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak przygotowana papryka jest znakomita, delikatna. Smak wyśmienity. Myślę, że często będzie gościć u nas na stole

    OdpowiedzUsuń
  8. dlazego papryka wychodzi mi twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie wiem dlaczego wychodzi twarda. Jeśli będziesz robić wg przepisu, papryka na pewno będzie miękka. Zamieszczam dodatkowo jeszcze jedno zdjęcie przekrojonej papryki. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  9. Zrobiłam paprykę, ale prażyłam ją w garnku na siatce, bo piekarnik nie dopieka. Też wyszła pyszna. W.A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Faszerowana papryka mmmmm uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Krystyno, bez sosiku ? Wiem, że niezdrowo, ale dla mnie gołąbki, papryka faszerowana itp dopiero z sosem są pyszne, chociaż troszkę musi być. Pani danie wygląda pięknie, ale mam wrażenie, że jest suche, zapychające. Zrobię na pewno według Pani przepisu, ale dodam jakiś sos, pewnie pomidorowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wystarczy papryki zapiekać, każdą osobno zawiniętą w folię aluminiową,zostaje wywar, papryki są bardziej "soczyste" no i nie będą twarde, bo folia utrzymuje wyższa temperaturę bez przypalenia, Majka

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczny przepis, robiłam pierwszy raz i wyszło idealnie. Domownicy byli zachwyceni a ja najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekę właśnie już godzinę i nadal surowe.Jeszcze z 15 min poczekam...

    OdpowiedzUsuń