środa, 17 lipca 2013

Kruche babeczki

Kiedy zastanawiałam się nad upieczeniem czegoś słodkiego, lekkiego, delikatnego...przyszedł mi do głowy pomysł, żeby upiec kruche babeczki do których będę mogła zrobić krem, masę czy mus. W końcu jest teraz sezon na fantastyczne owoce, które można połączyć właśnie z jakimś kremem. Babeczki można przechować w szczelnym pudełeczku i kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, wystarczy odrobina fantazji i mamy pyszny deser na bazie babeczek np. z owocami. Kruche babeczki świetnie sprawdzają się właśnie do nadziewania na słodko... :)
 
 
(wychodzi  około 20 sztuk)
użyłam foremki: 8,5x6x2 cm (7 szt.)
i 7x3,5x2,5 cm (6 szt.)
 
Składniki na ciasto:
proporcje: 30/20/10:
30 dag  mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
sól
  
Wykonanie:
Na deskę przesiałam mąkę, sól , wyłożyłam na  nią zimne masło i posiekałam nożem do uzyskania kaszkowatej konsystencji.  Dosypałam cukier a na końcu dodałam żółtka.
 
 

Szybko zagniotłam ciasto. Nie należy długo wyrabiać ciasta, ponieważ ogrzewa się i zaczyna kleić do rąk. Uformowałam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
 
 
Piekarnik nastawiłam na 190 °C. Foremki  wysmarowałam roztopionym masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki  położyłam na desce pomiędzy dwiema foliami spożywczymi i rozwałkowałam.  W ten sposób ciasto nie przykleja się ani do blatu ani do wałka.
 
 
Odkrawałam plastry ciasta  i przekładałam do foremek  ugniatając palcami, aby dobrze przyległy do ich powierzchni. Wyrównałam brzegi foremek, a ciasto nakłułam widelcem, żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
Z folii aluminiowej wykroiłam kółka porównywalnej wielkości do foremek i ułożyłam na dno każdej foremki z ciastem, na którą wsypałam kaszę, wówczas powierzchnia ciasta podczas pieczenia nie odkształci się.  
 

 

 
Foremki z babeczkami wstawiłam do piekarnika na 10 – 12 minut   w temp. 200° C, sprawdzając  żeby upiekły się na złoty kolor. Po ostudzeniu, delikatnie wyjęłam babeczki z foremek.
 
 









Upiekły się doskonale. Teraz już można nakładać do nich  różne słodkości.







Bardzo łatwe do pieczenia. A jakie pyszne, nawet bez nadzienia :) SMACZNEGO! Krys
(Inspirację  zaczerpnęłam od p. Renaty z art.Kulinaria.pl)
 

10 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na takie babeczki. Wykorzystam do nadziania malinami. Ale najpierw musze je upiec, Sonia

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że przedstawiłaś takie babeczki "saute". Monia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł z przechowaniem babeczek jest świetny. Tylko nie wiem, czy u mnie w domu się uchowają :) Wyglądają tak smacznie, wystarczy nawet nasypać drobnych owoców i już po babeczkach :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis ,który podałaś na babeczki jest suuperr - wyszły idealnie ,zrobiłam wg przepisu,wyszły śliczne z foremki i są pyszne w smaku. Wiedziałam ,że jak od Ciebie przepis to się sprawdzi.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i wyszły przepyszne .Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udało. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  7. Upiekłam babeczki i wyszły genialnie. Bałam się, że się nie uda. Dzięki za fajny przepis. A potem to już z górki. Nakładałam i serek i bitą śmietanę i owoce. Pyszny deser.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłem babeczki i wyszły genialnie. Bałem się, że się nie uda. Dzięki za fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczki udały się super, ale nie dałam cukru bo przeznaczę do pikantnego nadzienia, Ulla

    OdpowiedzUsuń