Zmiksowane i zapieczone
warzywa z różnymi dodatkami to doskonały pomysł na przekąskę. Mam nadzieję, że suflet brokułowo-kalafiorowy jako przekąska zadowoli Wasz smak.
Oczywiście wszystko zależy od efektu końcowego, tzn. przyprawienia potrawy.
(użyłam 4 szt. naczynek do zapiekania
o średn. 10 cm i wys. 6 cm)
(użyłam 4 szt. naczynek do zapiekania
o średn. 10 cm i wys. 6 cm)
Składniki:
(na 4 duże porcje)
1 brokuł
1 kalafior
4 jajka
białko z jednego jajka
sól, pieprz
odrobina startej gałki
muszkatołowej
olej
buła tostowa do grzanek
ulubiony starty ser do posypania grzanek
Wykonanie:
Brokuł i kalafior oczyściłam ,
podzieliłam na różyczki, opłukałam i ugotowałam w osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Odcedziłam i wystudziłam.
Przełożyłam do jednego garnka.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzeba dosyć mocno doprawić ze względu na specyficzny smak kalafiora w połączeniu z brokułem. Najlepiej próbować, żeby nie przesadzić z którąś z przypraw. Całość zmiksowałam blenderem. Białko
ubiłam na sztywną pianę przełożyłam do warzywnego puree i delikatnie
wymieszałam.
Puree przełożyłam do naczynek
do zapiekania. Wstawiłam do piekarnika w 180 °C na 15 minut. Jeśli suflety mają stanowić przekąskę a nie danie obiadowe, to lepiej użyć mniejszych naczynek i zrobić mniejsze porcje.
Suflety podałam z grzankami oprószonymi
parmezanem, startym na tarce. Uwielbiam ten ser.
Są bardzo smaczne, jeśli nie wierzycie, wypróbujcie przepis. Jeśli się zdecydujecie na moją propozycję i przygotujecie sufleciki z brokułów, pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO! Krys
Suflety są bardzo delikatne, ale w tym zestawie lepiej mocniej je doprawić gałką i pieprzem. Wyjdą pysznie. Bardzo ładne te Twoje suflety.
OdpowiedzUsuńAle wspaniałości. Brokuł należy do moich ulubionych warzyw. No, proszę co można z niego wyczarować. I pięknie i pewnie smacznie. Zrobię koniecznie, Monia
OdpowiedzUsuńjeju, o takim suflecie marzyłam! wspaniały, warzywny i lekki. zapisane! do zrobienia, koniecznie!
OdpowiedzUsuńNa przekąskę akurat. I smacznie i ozdobnie na stole:) . mała-czarna
OdpowiedzUsuńSuper lekka przekąska i jak ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDla moich znajomych jak znalazł. Będę miała dla nich świetną przekąskę. Ja pocieszę się czymś innym. Pewnie znajdę coś dla siebie, jak już nie raz
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie sufletu zabiera trochę czasu i uwagi,chyba trzeba go obserwować,kiedy się piecze? Nie wiem - tak mi się wydaje.Suflet nie jest prostym daniem,panuje opinia ,że rzadko się udaje,dlatego nie robię.Twoje są śliczne i apetyczne - chyba się wproszę do Ciebie - oczywiście z dobrym winem ?? Chyba można sobie pożartować.....ale trzeba przyznać po raz enty "ŚWIETNE SĄ TWOJE PRZEPISY".Szacun dla Ciebie i Twojej pracy:))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za uznanie :) Te suflety piecze się bardzo prosto. Możesz bez obawy je zrobić kierując się przepisem. Powodzenia. Pozdrawiam, Krys
UsuńOzdobnie i kusząco na stole z tymi sufletami.
OdpowiedzUsuńPiekne i smaczne danie ale boje sie bo słyszałam że suflet nigdy po raz pierwszy sie nie udaje!
OdpowiedzUsuńJoasiu! Więcej wiary w siebie. Na pewno się uda. Mnie wyszyły za pierwszym razem. Powodzenia. Pozdrawiam, Krys
UsuńJa się chyba przeprowadzę do Wrocławia. No bo kto Wam te wszystkie warzywne pyszności pozjada? No kto?
OdpowiedzUsuńZapraszam nie tylko na te warzywne, ale i pozostałe pyszności bezmięsne :) Pozdrawiam, Krys
Usuń