czwartek, 25 lipca 2013

Sernik jagodowy

Serniki na zimno przygotowuje się łatwo i szybko. Wprawdzie trochę czasu zajmuje upieczenie biszkoptowego spodu,  ale można też zrobić spód z 20 dag herbatników pokruszonych i wymieszanych z 6  łyżkami roztopionego masła. Potem po schłodzeniu można wyłożyć dno tortownicy. Ja wybrałam wariant tradycyjny i  sama upiekłam spód. A Wy, jak zrobicie? Zapewniam, że każda wersja jest dobra. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z  „Przepisów... Pani domu”. Trochę go zmodyfikowałam, a teraz prezentuję Wam - pyszny sernik jagodowy
 



(Na tortownicę o średn. 24 cm)
Składniki
na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
½ kostki masła
¼ szklanki cukru pudru
 
na masę:
3,5 szklanki zmiksowanych jagód
0,5 kg sera mielonego (z wiaderka)
2 szklanki śmietany kremówki (30%)
¾ szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
½ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
ponadto:
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki  jagód
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagniotłam  ciasto. Wylepiłam  dno (wyścielonej papierem do pieczenia) tortownicy.  Nakłułam widelcem. Wstawiłam do piekarnika w 200 °C na 15 minut. Po upieczeniu pozostawiłam do ostudzenia.
 


 
Śmietanę ubiłam mikserem.  Ser utarłam z ½ szklanki cukru. Połączyłam ser ze śmietaną i delikatnie wymieszałam.
 
 
Do jagód wsypałam  pozostałą ilość  cukru. Zmiksowałam blenderem.
 
 
5 łyżeczek żelatyny wsypałam do wina. Miseczkę wstawiłam do rondelka z gorącą wodą, tworząc kąpiel wodną. Mieszałam żelatynę do  rozpuszczenia się jej  w winie.  Po wystudzeniu dodałam do masy jagodowej. Masę wyłożyłam na ostudzone ciasto.
Resztę żelatyny rozpuściłam w ¼ szklanki wody i podgrzałam również w kąpieli wodnej. Następnie połączyłam z masą serową. Masę rozłożyłam na musie jagodowym.
Wstawiłam do lodówki na 3 godziny.
 
 
Ubiłam pozostałą śmietankę na sztywno i udekorowałam sernik. Obsypałam pozostałymi jagodami.
 
 

 
Jeśli zdecydujecie się na zrobienie tego pysznego sernika, niech zadziała Wasz wyobraźnia podczas dekorowania tego deseru. Ja zrobiłam to tak...
 
 
 
Ale, co tam dekoracja :) Najważniejsze że był bardzo smaczny i docenili to moi znajomi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nie dajcie się prosić, spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
 
 
 
 
 
 
   
Embed_06tgfzxy4lt2pvnjnghwvkgn7cxbtazz

 

21 komentarzy:

  1. sernik jagodowy brzmi wspaniale :) i wspaniale też wygląda! aż mam ochotę na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale jagodowo i smacznie. Ja też poczęstowałabym się kawałkiem tego sernika

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną i owocami. Już oczami bym zjadła ten śliczny serniczek :) Iwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest co podziwiać patrząc na zdjęcia, więc skusiłam się i zrobiłam ten śliczny serniczek, ale bez pieczenia spodu (z ciasteczkami). Wszystko smakowało (przy próbowaniu :)) teraz się chłodzi w lodówce. Nie możemy się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Krysiu, ślicznie wygląda ten serniczek. Jestem na wakacjach, nie gotuję, ale bloga czytam, oglądam i się oblizuję na widok tych zdjęć. Pozdrawiam,Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i życzę miłych wakacji, Krys

      Usuń
  6. Wygląda jak poezja :)) Cudowny ten sernik :)) Miałam robić szarlotkę ,ale chyba zmienię zdanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik świetny ,masa serowa wyszła lekka i puszysta,dołożyłam jagody,wyszło pysznie,ale takiej pięknej dekoracji jak u Pani na zdjęciu to nie udało mi się zrobić...ale ogólnie ...mniam ,mniam, pycha. Ignaasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że sernik się udał i najważniejsze, żeby smakował. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  8. Patrząc na Pani zdjęcia -są to istne cudeńka,a ślinka leci ,że hej.....więc ciasto zagniotę dzisiaj ,jutro kupię ser,jagody i zrobię.Dzięki za wspaniały przepis... Młoda kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia i smacznego. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  9. Obłędny sernik,obłędne zdjęcia,ślinka cieknie.....Puszysta

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto bardzo apetyczne.Połączenie sera i soczystych jagód musi być bezbłędne.Teraz akurat sezon na jagody,szkoda,że trwa tak krótko.....Ga-ga

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto w wakacje-jeszcze jak ktoś zrobi-rewelacja.Tyle owoców...Pięknie się Twój wypiek prezentuje :))Ryszard

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik na zimno - w sam raz na upalny weekend. Chyba go zrobie ale dam mniej bitej smietany. Lato w pelni i musze sie wbic w kostium kapielowy :-) pozdrawiam goraco Nina

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie ten serniczek zrobię na weekend. Pięknie wygląda. Pokazałaś, że nie jest trudno go tak udekorować. Myślę, że mi się uda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie zjadłbym taką porcję, ale moja dziewczyna pilnuje mojej wagi. Więc ten tydzień musze sobie odpuścić jeśli chodzi o słodkości. Aż żal nie zjeść takiej pyszności jaką tutaj widzę. Jaśko

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale tu smacznie i kolorowo u ciebie Krysiu, zagoszczą na dłużej! Twoje zdjęcia sa dopracowane i piekne a za czytanie przepisów zaraz sie zabieram i napewno któryś wypróbuje , pozdrawia
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Asiu za miły komentarz i zapraszam do ...mojej Kuchni... Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  16. Dziś pierwszy raz trafiłam na ten blog i żałuję, że tak późno. Tutaj każdy przepis jest taki prosty i to dzięki opisanym szczegółom kolejnych prac i zdjęciom. Taka jest kuchnia, własnie te detale są ważne, tu się czuje serce autora bloga. Teraz planując listę zakupów będę myślała już o zaplanowanych pracach kuchennych a o efektach napisze w krótce.
    Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń