Gdy za oknem upał, a my nie mamy ochoty na gorący posiłek, zastąpmy go kolorową przekąską. Niech będzie zdrowa, treściwa i chłodna. Możemy również zaproponować ją naszym gościom jako małe co nieco na zachętę przed
uroczystym obiadem. Dzisiaj przedstawiam przepis na przekąskę
z buraczkami (w roli głównej), z ogórkami...
Składniki:
2 buraki
1 mała cukinia
por
2 kiszone ogórki
2 jajka
1 łyżka oleju
sól i pieprz
koperek i natka
Wykonanie:
Buraki umyłam i ugotowałam. Po
wystudzeniu obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Cukinię umyłam, obrałam i
również starłam na tarce, dodałam do buraków i razem podsmażyłam na na
oleju.
Białą część pora pokroiłam w
talarki, ogórki ukośnie na plasterki, jajka po obraniu pokroiłam w ósemki.
Przygotowałam półmisek na
którym ułożyłam wszystkie składniki tworząc kolorową kompozycję.
Całość oprószyłam solą i
pieprzem oraz posypałam posiekaną natką
i koperkiem.
Sałatka może być dodatkiem
do dania mięsnego lub stanowić osobną przekąskę. Doskonale sprawdzi się również
jako przystawka do potraw z grilla. Życzę SMACZNEGO! Krys
Twoja przekąska to jak talerz rozmaitości. Świetna na taki upał, Iza-bell
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię tą kolorową przekąskę. Widać jest bardzo pożywna i może zastąpić obiad, zwłaszcza w taki upał.
OdpowiedzUsuńNie jest to mój "klimat" (nie lubię buraczków). Ale pochwalę kompozycję i zdjęcia, Ela
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przystawka:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie? Czy przy podsmażaniu buraków z cukinią to nic nie przyprawiasz ? Dopiero na końcu po ułożeniu wszystkich składników ? A por? Czy on jest wmieszany do buraków czy leży pod jajkami ? My - cała rodzina bardzo lubimy buraczki ale najlepiej na ciepło są tolerowane.Chętnie zrobię ten Twój smakołyk -jestem ciekawa smaku ! :)
OdpowiedzUsuńWitaj Margaretka. Przyprawianie potraw jest indywidualną kwestią. Ja jestem ostrożna w przyprawach. Oczywiście możesz doprawić do smaku buraczki z cukinią podczas smażenia. Por leży obok jajek. Ale ta kompozycja jest przykładowa. Wszystko można dowolnie łączyć. Pozdrawiam, Krys
UsuńZrobiłam tą przekąskę, ale buraczki z cukinią doprawiłam wcześniej, tak raczej na ostro. Wyszło pysznie
OdpowiedzUsuńUważam że buraczki sa troche niedocenione przez nas, a twój pomysł zachęca! Ja odkryłem buraki na nowo gdy zrobiłam carpacio z pieczonych z pomaranczami i feta super!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Warto spróbować. Pozdrawiam, Krys
Usuń