Składniki:
1 cykoria
200 g świeżego sera robiola *
(można zastąpić fetą)
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki
kilka gałązek szczypiorku
2 łyżki octu jabłkowego
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
Wykonanie:
Liście cykorii umyłam, odsączyłam
z wody na papierowym ręczniku. Posiekałam natkę pietruszki, bazylię i
szczypiorek.
Przygotowałam krem serowy. W
miseczce utarłam na pulchną masę ser, dodając odrobinę oliwy. Pod koniec ucierania
dodałam ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek. Tak wyrobiony i
wymieszany serek wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki, mus przełożyłam do rękawa cukierniczego (można
przełożyć do foliowego woreczka i odciąć koniuszek na jednym rogu) i wyciskałam
na przygotowane liście cykorii. Liście cykorii ułożyłam promieniście na talerzu i udekorowałam
pomidorem oraz bazylią.
Bardzo smaczne połączenie delikatnego smaku sera, cykorii
oraz posiekanych ziół. Pyszne. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys
* Robiola
to włoski ser dojrzewający, miękki, śmietankowy. Najczęściej robiony z
krowiego mleka, czasami z koziego.
Fajny przepis z moim ulubionym serem. Ostatnio jadłam Robiola Nostrana. Zrobię koniecznie tą przystawkę :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przystawki - pięknie wyglądają i są przepyszne. Zwykle robiłam podobne w makaronowych muszlach, ale o cykorii nigdy nie pomyślałam. Dziękuję za świetny przepis - w najbliższym czasie wykorzystam. Niedługo będę wyprawiać małe przyjęcie, więc będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Polecam tą przystawkę właśnie z cykorią. Świetne połączenie smaków. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki za fantastyczną przystawkę. Szukałam czegoś oryginalnego. Zaskoczę moich gości.
OdpowiedzUsuńP.s. Fajny talerz. Fajnie współgra z tą cykorią.
Ale genialna przystawka. Super pomysł na cykorię i tak ładnie podane. Wykorzystam ten pomysł na mojej imprezie. Pati :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie, elegancko, kolorowo. Ślicznie. Postaram się, żeby u mnie też tak było. Zapisuję i skorzystam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i ładnie podana cykoria.Niestety z fetą,a już szczególnie z jej polską podróbą nie będzie to,to samo.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńMasz rację. Najlepszy jest oryginał. Podałam jednak alternatywę dla tych, którzy nie mogliby kupić takiego sera. Pozdrawiam :)
UsuńRewelacyjna, szybka i prosta przystawka:)
OdpowiedzUsuńKrysiu przystawka wygląda prześlicznie, wybornie i bardzo elegancko!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Bardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam, Krys
UsuńAle masz ładny talerz - i to co na nim oczywiście też , wygląda jak przystawka podana w ekskluzywnej restauracji. Zdrowo i kolorowo.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) A talerz to mój nowy zakup. Specjalnie dla tej przystawki. Pozdrawiam :)
UsuńPięknie i pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zakąski i przystawki to one sprawiają mi najwięcej przyjemności na przyjęciach! Są przcochłonne ale warto, cykorię robie ale z innym mięsem ten jest smakowitymi, wypróbuję! Buziaki
OdpowiedzUsuń