piątek, 25 października 2013

Cykoria z musem serowym

Kiedy na kolację miałam przygotować ciekawą przystawkę przypomniał mi się zapomniany przepis, który kiedyś znalazłam w książce "Kolekcja kuchni włoskiej"Jest to doskonała przystawka, która znajdzie amatorów wśród smakoszy zarówno cykorii, jak i serów włoskich. Całość  może stanowić eleganckie danie na elegancką kolację :)

 
  
 
 
Składniki:
1 cykoria
200 g świeżego sera robiola * (można zastąpić fetą)
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki
kilka gałązek szczypiorku
2 łyżki octu jabłkowego
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
 
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Liście cykorii umyłam, odsączyłam z wody na papierowym ręczniku. Posiekałam natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek.
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowałam krem serowy. W miseczce utarłam na pulchną masę ser, dodając odrobinę oliwy. Pod koniec ucierania dodałam ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam.  Na koniec wsypałam  posiekaną natkę pietruszki,  bazylię i szczypiorek. Tak wyrobiony i wymieszany serek wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
 
 
Po wyjęciu z lodówki,  mus przełożyłam do rękawa cukierniczego (można przełożyć do foliowego woreczka i odciąć koniuszek na jednym rogu) i wyciskałam na przygotowane liście cykorii. Liście cykorii  ułożyłam promieniście na talerzu i udekorowałam pomidorem oraz bazylią.
 

Bardzo smaczne połączenie delikatnego smaku sera, cykorii oraz posiekanych ziół. Pyszne. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO!  Krys

 
*  Robiola to włoski ser dojrzewający, miękki, śmietankowy. Najczęściej robiony z krowiego mleka, czasami z koziego.
 

15 komentarzy:

  1. Fajny przepis z moim ulubionym serem. Ostatnio jadłam Robiola Nostrana. Zrobię koniecznie tą przystawkę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przystawki - pięknie wyglądają i są przepyszne. Zwykle robiłam podobne w makaronowych muszlach, ale o cykorii nigdy nie pomyślałam. Dziękuję za świetny przepis - w najbliższym czasie wykorzystam. Niedługo będę wyprawiać małe przyjęcie, więc będzie jak znalazł :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tą przystawkę właśnie z cykorią. Świetne połączenie smaków. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dzięki za fantastyczną przystawkę. Szukałam czegoś oryginalnego. Zaskoczę moich gości.
    P.s. Fajny talerz. Fajnie współgra z tą cykorią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale genialna przystawka. Super pomysł na cykorię i tak ładnie podane. Wykorzystam ten pomysł na mojej imprezie. Pati :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienicie, elegancko, kolorowo. Ślicznie. Postaram się, żeby u mnie też tak było. Zapisuję i skorzystam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczna i ładnie podana cykoria.Niestety z fetą,a już szczególnie z jej polską podróbą nie będzie to,to samo.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Najlepszy jest oryginał. Podałam jednak alternatywę dla tych, którzy nie mogliby kupić takiego sera. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Rewelacyjna, szybka i prosta przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu przystawka wygląda prześlicznie, wybornie i bardzo elegancko!!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale masz ładny talerz - i to co na nim oczywiście też , wygląda jak przystawka podana w ekskluzywnej restauracji. Zdrowo i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) A talerz to mój nowy zakup. Specjalnie dla tej przystawki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Uwielbiam zakąski i przystawki to one sprawiają mi najwięcej przyjemności na przyjęciach! Są przcochłonne ale warto, cykorię robie ale z innym mięsem ten jest smakowitymi, wypróbuję! Buziaki

    OdpowiedzUsuń