wtorek, 22 października 2013

Zupa - krem z dyni z nutą imbiru

Pomysł na to, żeby zrobić tą pyszną zupę podpowiedzieliście mi  Wy Kochani. To na Waszą prośbę tę zupę zrobiłam i zamieszczam dzisiejszy post. Zupa jest jeszcze ciepła, bardzo smaczna, delikatna.  
 
 
Jedząc ją odniosłam wrażenie, że jem zupę wielu smaków. Spróbujcie zrobić i rozkoszujcie się tym niesamowitym aksamitnym smakiem.
 

 
Składniki:
0,5 kg dyni pokrojonej
1 pomidor
chili (wg uznania)
kawałek tartego korzenia  imbiru
1 posiekany ząbek czosnku’
4 łyżki masła
sos sojowy
¾ l rosołu
pieprz do smaku
 


 
 
Wykonanie:
Na rozgrzane masło w rondlu wrzuciłam pokrojoną w kostkę dynię. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i  dodałam z pozostałymi składnikami do rondla. Zalałam rosołem i wstawiłam na gaz. Gotowało się do czasu aż dynia zmiękła (około 20 minut).
 
 
  
Kiedy zupa lekko przestygła zmiksowałam blenderem , doprawiłam pieprzem i sosem sojowym.
 
 
 
Na wierzchu  posypałam płatkami migdałowymi. Ależ pyszny krem wyszedł J
Teraz można podać na stół i myślę, że  nie trzeba nikogo specjalnie zapraszać.

  
 
Ten  kolor i aromat są doskonałym zaproszeniem do stołu. Życzę SMACZNEGO! Krys
 

14 komentarzy:

  1. zupę z dyni uwielbiam! Twoja ma piękny kolor:)
    A ten garnek jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zupa jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  2. Dyniowe szaleństwo trwa. Ja do tej pory robiłam dynię do słoików, a na zupę nie miałam ochoty. Ale tak ładnie ją pokazałaś i zapewniasz, że jest smaczna, więc dzisiaj zrobię. Kupiłam hokkaido, bo nie trzeba obierać. Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor, i moje smaki :) Uwielbiam rozgrzewające zupy, zwłaszcza kremowe. Imbir jest doskonałym dodatkiem do dyni :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kolor jest niesamowity. A smak? Trzeba spróbować. Imbir to prawdziwy czarodziej. Bardzo poprawia smak nie tylko zup. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Podobno dyniowa z imbirem jest najlepsza:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam zupy z dyni. Pierwszy raz ją zrobiłam dokładnie wg Twego przepisu i żałuję, że tak zwlekałam. Jest niesamowicie pyszna i delikatna. O kolorze nie wspomnę, bo widać, że ślicznie wygląda:) Pozdrawiam i zachęcam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie napiszę nic innego tylko POLECAM!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia , cudowny ,wyrazisty kolor oczy cieszy , a i dynia teraz w modzie. Zdrowe i pyszne jesienne smaki.Na tę rozgrzewającą zupę codziennie znalazłabym czas.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze mi się kojarzy z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze mi mdła wychodzi zupka z dyni, dlatego ten imbir to może być dobry pomysł Krysiu, ostatnio koleżanka dodawała pomarańcze też moze być ciekawie! Pozdrowinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, imbir to doskonały dodatek do zupy z dyni. Bardzo zaostrza smak zupy, a nie jest wyczuwalny. Z pomarańczami nie próbowałam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wszędzie dynie ;) Zupa prezentuje się wyśmienicie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń