Pomysł na to, żeby zrobić tą pyszną zupę podpowiedzieliście mi Wy Kochani. To na Waszą prośbę tę zupę zrobiłam i zamieszczam dzisiejszy post. Zupa jest jeszcze ciepła, bardzo smaczna, delikatna.
Składniki:
0,5 kg dyni pokrojonej
1 pomidor
chili (wg uznania)
kawałek tartego korzenia imbiru
1 posiekany ząbek czosnku’
4 łyżki masła
sos sojowy
¾ l rosołu
pieprz do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzane masło w rondlu
wrzuciłam pokrojoną w kostkę dynię. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki,
pokroiłam w kostkę i dodałam z
pozostałymi składnikami do rondla. Zalałam rosołem i wstawiłam na gaz. Gotowało
się do czasu aż dynia zmiękła (około 20 minut).
Kiedy zupa lekko przestygła
zmiksowałam blenderem , doprawiłam pieprzem i sosem sojowym.
Na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi. Ależ pyszny krem wyszedł J
Teraz można podać na stół i myślę, że nie trzeba nikogo specjalnie zapraszać.
Ten kolor i aromat są doskonałym zaproszeniem do
stołu. Życzę SMACZNEGO! Krys
zupę z dyni uwielbiam! Twoja ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńA ten garnek jest świetny!
Dziękuję. Zupa jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam, Krys
UsuńDyniowe szaleństwo trwa. Ja do tej pory robiłam dynię do słoików, a na zupę nie miałam ochoty. Ale tak ładnie ją pokazałaś i zapewniasz, że jest smaczna, więc dzisiaj zrobię. Kupiłam hokkaido, bo nie trzeba obierać. Aga
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, i moje smaki :) Uwielbiam rozgrzewające zupy, zwłaszcza kremowe. Imbir jest doskonałym dodatkiem do dyni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tak, kolor jest niesamowity. A smak? Trzeba spróbować. Imbir to prawdziwy czarodziej. Bardzo poprawia smak nie tylko zup. Pozdrawiam :)
UsuńPodobno dyniowa z imbirem jest najlepsza:) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zupy z dyni. Pierwszy raz ją zrobiłam dokładnie wg Twego przepisu i żałuję, że tak zwlekałam. Jest niesamowicie pyszna i delikatna. O kolorze nie wspomnę, bo widać, że ślicznie wygląda:) Pozdrawiam i zachęcam
OdpowiedzUsuńNie napiszę nic innego tylko POLECAM!!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia , cudowny ,wyrazisty kolor oczy cieszy , a i dynia teraz w modzie. Zdrowe i pyszne jesienne smaki.Na tę rozgrzewającą zupę codziennie znalazłabym czas.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zawsze mi się kojarzy z jesienią :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi mdła wychodzi zupka z dyni, dlatego ten imbir to może być dobry pomysł Krysiu, ostatnio koleżanka dodawała pomarańcze też moze być ciekawie! Pozdrowinka
OdpowiedzUsuńTak, imbir to doskonały dodatek do zupy z dyni. Bardzo zaostrza smak zupy, a nie jest wyczuwalny. Z pomarańczami nie próbowałam. Pozdrawiam :)
UsuńWszędzie dynie ;) Zupa prezentuje się wyśmienicie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń