czwartek, 10 października 2013

Ciasto ze śliwkami

Zachęcona podpowiedzią Kasi ("wKratkę") w komentarzu do szarlotki-pychotki, żeby zrobić na tej bazie ciasto śliwkowe, postanowiłam je upiec. Ale, żeby tej pyszności nie było za mało upiekłam w duuużej blaszce. Ilość składników podaję na tradycyjną foremkę.
 


(na blaszkę 25x36 cm)
 
Składniki:
1 kostka (200 g) zmrożonego masła
3 szklanki mąki
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru
4 jajka
1/3 szklanki cukru (do ubicia piany)
1,5 kg śliwek wegierek
cynamon
 
Wykonanie:
Opłukałam śliwki i pozbyłam ich pestek. Piekarnik nastawiłam na 180 °C (termoobieg).
Masło pokroiłam w kostkę (ok. 1 cm). Dodałam przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie cukier (1/2 szklanki) z cukrem waniliowym. Rozcierałam palcami rozgniatając kulki masła, mieszałam z suchymi składnikami. Na końcu dodałam żółtka. W dalszym ciągu rozcierając palcami uzyskałam  drobną kruszonkę.
 
 
Połowę  wysypałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. A na nią poukładałam śliwki.
Oprószyłam cynamonem. Ubiłam pianę z białek z 1/3 szklanki cukru i przełożyłam na śliwki. Na wierzch wysypałam drugą warstwę ciasta (kruszonki), wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do piekarnika  na 50 minut.
 
 
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
 
 
 
Jak myślicie, jak się upiekło? Znów pychotka. Tym razem śliwkowa. Koniecznie upieczcie. Okazuje się, że baza ciasta jest rewelacyjna. Z każdymi owocami zda egzamin. Dla mnie „niebo w gębie”.
 
 
 
 
 
Spróbujcie. A ja życzę SMACZNEGO! Krys
 
P.s. Kasiu, dzięki za podpowiedź. Czekam na dalsze  Wasze podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam, Krys

28 komentarzy:

  1. Mam bardzo podobną tortownicę :) Ciasta ze śliwkami uwielbiam! Przepięknie podane - aż chce się po nie sięgnąć przez monitor :)
    P.S. Do przepisu wkradł się chochlik - zamiast śliwek, ciągle są tam jabłka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups... Dziękuję. Już poprawiłam. Brawa za spostrzegawczość. Pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Ale smacznie wygląda ta kruszonka na cieście. Musze upiec to ciasto, bo mi język ucieknie. Pozdrawiam, Klara

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbował bym, ale przez dwa dni jestem zajęty.Może namówię Panią żonę i upiecze to ciasto na sobotę.Pozdrawiam Christopher.PS bardzo lubię węgierki,a to już niedługo koniec tych wspaniałych śliwek.Dobrze,że parę kilogramów zamroziłem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale traf. Właśnie wczoraj kupiłam węgierki. Dzisiaj upiekę. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Pozdrawiam, Zofia

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis juz zapisałam, niebawem taka pyszność zagości i u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłaś piękne zdjęcia. Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno spróbuję!wyglada bardzo apetycznie i uwielbiam śliwki:))

    OdpowiedzUsuń
  8. No to wiem co upiekę na niedziele:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taką kruszonkę wyjadam zanim ciasto zdąży ostygnąć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, że zrobiłaś wersję śliwkową :) A zdjęcia są przepiękne. Ja w tym roku ze śliwkami tylko "ciasto z chlustem" robiłam ( http://wkratke.com.pl/2013/09/ciasto-ze-sliwkami/ ) -wszyscy na diecie i nie ma kto tyle ciast zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto jest mega pyszne. Znika z talerza szybciej niż się upiecze. Ale zdążyliśmy się nim rozkoszować, mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę wreszcie upiec coś śliwkowego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękneee, wow, jem oczami!
    może jeszcze jutro znajdę śliwki na ryneczku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to ciasto, bo jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  14. Na pewno pyszne! I tak ślicznie podane :)
    Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz. Pozdrawiam ciepło. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  15. Ajjjjj uwielbiam kruszonkę, ona zawsze znika najszybciej. Tak się naoglądałam zdjęć tych pyszności, że skorzystam z przepisu i upiekę śliwkowe ciasto w niedzielę;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dziękuję Kochani za odwiedziny i za miłe komentarze. Pozdrawiam serdecznie, Krys

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezastąpione ciasto jesienne, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne ciasto, kochamy takie w domu! Ja piekę śliwkowe na kruszonce z wiórkami kokosowymi, piekny zapach w domu sie wtedy roznosi! Jesienią jest tyle wspaniałości do przerobienia w kuchni. Pozdrowienia dla ciebie Krystyno!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto śliwkowe jesienią - Twoje wygląda tak pysznie ,że musiałam je zrobić. Najbardziej smakujące składniki to: owoce i kruszonka , a Twoje składa się tylko z takich elementów. Ciasto - pychota :))) Nie minęła doba i ciasta nie ma :))) Wszystkim co jedli bardzo , bardzo smakowało. Gratuluję przepisu ! Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  20. Witam.Mam zamrożone śliwki z takich też mogę zrobić ? jeżeli tak to mam je rozmrozić przed nałożeniem na ciasto ?
    Ps.
    Już kiedyś robiłam robiłam to ciasto z Pani przepisu i przyznaję że jest najlepsze jakie kiedykolwiek
    Pozrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście, można piec ciasta z dodatkiem zamrożonych śliwek. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, jedynie wystarczy obtoczyć je lekko w mące ziemniaczanej a dalej postępować jak w przepisie. Jedynie należy trochę dłużej piec w piekarniku. Sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję z odpowiedź a wcześniej miało być "Kiedykolwiek jadłam" :p Pozdrawiam.

      Usuń
  21. Istnieje wielkie niebezpieczeństwo- zjem całą!!!!!!! naprawdę- po kawałeczku:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam drugi raz w tym zestawieniu i jest obłędne!!!!! Od następnego razu zacznę eksperymentować z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń