czwartek, 18 września 2014

Tarta figowa z ricottą, polana miodem

Tarta to idealne kruche ciasto, które ma nieograniczone możliwości na zrobienie słodkiego deseru lub wytrawnej przystawki.
Tartę z grzybami już upiekłam i tutaj pokazałam. Teraz czas na coś słodkiego, z sezonowymi figami, które na dobre zagościły w sklepach i to w bardzo niskiej cenie. Więc póki są korzystajmy z tych smacznych owoców i pieczmy pyszne desery. Dzisiaj czeka na Was tarta z figami ...

 (forma do tarty średn. 24 cm)
Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki zmielonych migdałów
szczypta soli
 
 



Farsz:
6 sztuk fig
100 g cukru
ok 600 ml wody
500 g sera ricotta
4 żółtka
ekstrakt waniliowy
4 łyżki miodu
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
Składniki na ciasto posiekałam i kiedy osiągnęły konsystencję piasku szybko zagniotłam. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30 minut do lodówki.


Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty. Ponownie wstawiłam do lodówki na około 10 minut żeby się schłodziło.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 °C.
Ciasto wyłożyłam srebrną folią i wysypałam suchą fasolkę, żeby obciążyć dzięki temu spód tary nie wyrośnie. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
Po wyjęciu foremki zdjęłam folię z fasolką i ponownie wstawiłam ciasto do piekarnika na  około 5-6 minut.
Przygotowałam farsz
Do rondla włożyłam figi, wsypałam połowę cukru, wlałam wodę i wstawiłam do gotowania. Kiedy zawrzało, zmniejszyłam gaz i zostawiłam na około 10 minut.
Figi wyjęłam z wody, ostudziłam i przekroiłam na połówki
Ser, pozostały cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i 2 łyżki miodu wymieszałam na gładką masę. Przełożyłam na podpieczony spód tarty, wygładziłam  i wstawiłam do pieczenia na około 30 minut.


Kiedy wierzch tarty nabrał złocistego koloru, wyjęłam z piekarnika. Na wierzchu ułożyłam połówki fig i całość zalałam miodem.
 


 
  
Pyszna tarta. Smakuje na ciepło i na zimno. Doskonały deser. Doskonała jako przystawka. Spróbujcie J Życzę SMACZNEGO! Krys

Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys 

49 komentarzy:

  1. Ciekawie wygląda :-)
    Z figami jeszcze nie jadłam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu, nie robię nawet dziesiątej części z tego co Ty a i tak tyję na potęgę!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, piecz dla rodziny i znajomych a sama tylko próbuj :)

      Usuń
  3. obłędnie wygląda ta tarta, cudowna!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda ta Twoja tarta. Uwielbiam figi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu ale pyszny pomysł na tartę. Rewelacja :-) lubię smak fig :-) porywam kawałek. Miłego dnia :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż za pyszności. Robiłam podobną tartę na Wielkanoc, ale bez ricotty-zwykły twaróg i bez miodu. Muszę zrobić takę wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda !! Poproszę kawałeczek !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie zajadam figowy jogurt, ale kawałkiem takiej tarty bym nie pogardziła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna propozycja, jaka szkoda że do Ciebie daleko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, szkoda :( Do Ciebie też mi daleko, jak widzę pyszności u Ciebie :)

      Usuń
  10. Czy został jaszcze kawałeczek dla spóźnialskich...? Pyszności :) Miłego dnia :))

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja właśnie piję kawę i brakuje mi do niej towarzystwa w postaci ciasteczka,a tarta tak pysznie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Krys, właśnie podziwiam Twoje arcydzieło. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo!!! Figi uwielbiam, więc porywam kawałeczek :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko :) A kawałek możesz porywać, nawet dwa:)

      Usuń
  13. rewelacyjnie wygląda, smakowicie, po prostu mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, chętnie wproszę się na taką tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Krysiu, ja już nie mam sił... Kolejne pyszności, a u mnie tylko budyń... Taka ze mnie kucharka:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam, oj, tam :) Basiu, na pewno pyszności są u Ciebie tylko w innym smaku :)

      Usuń
    2. Rosołek, pomidorówka, ogórkowa... ej ciężko... U mnie w domu raczej mąż gotuje przysmaki...

      Usuń
  16. Krysiu, tarta wygląda pysznie i może w takiej formie przekonałabym sie do fig? pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym spróbowała, wygląda na pyszne! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ona pięknie wygląda! I jak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ta tarta to miód lany na me podniebienie! Bajeczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Krysiu do Ciebie zawsze można wpaść na coś niesamowitego, ta tarta prezentuje się po prostu przecudnie. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wygląda, już sama tarta, a jeszcze do tego figi!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniała tarta, piękne zdjęcia, brawo! Chętnie bym się wprosiła, ale pewnie zostały już tylko okruszki :(
    Przepis zapisuję, bo w spiżarni mam kilka litrów prawdziwego, pysznego miodu i grzechem byłoby go nie wykorzystać :D Jutro pojadę po figi i serek i juz w sobotę będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie piekłam ciasta z figami, a to taki wdzięczny owoc , zapamiętam i zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  24. oj Krysiu, jakie Ty wspaniałe rzeczy robisz! I znasz tyle fantastycznych przepisów, powinnaś książkę napisać ;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda wspaniale! Mojej figowej już dawno nie ma, dlatego chętnie skusiłabym się na taką :)

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobię taką na mące kukurydzianej:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, mniam, mniam, kocham tarty, z figami wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bosko! Nie mogę się na nią napatrzeć, i tylko sobie wyobrażam, ja musiała być pyszna... :)

    OdpowiedzUsuń
  29. mmmm...uwielbiam figi :) zabieram kawalek i uciekam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jest obłędna, ach wyobrażam sobie boski smak tej tarty! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. mniam! figi & miód komponują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  32. kocham tarty pod każdą postacią!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam figi, szkoda że są takie drogie bo jadłabym je codziennie :), tarta wygląda wspaniale :D.

    OdpowiedzUsuń
  34. Piękna tarta, cudowne połączenie :) Muszę w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  35. łał ale pyszności i moje ulubione figi poproszę o kawałeczek plisss

    OdpowiedzUsuń