Pomyślicie że dziwnie nazwałam
moje ciasto. Otóż ostatnio tyle ciast ze śliwkami pojawiło się na blogach a różnorodność
przepisów zachwyca i sposobem wykonania i zdjęciami, że nawet nie pomyślałam,
żeby piec kolejne śliwkowe ciasto. Ale w końcu postanowiłam podzielić się również moim
wypiekiem na blogu.
Niedawno znajomi na umówioną
wizytę przywieźli nam wiadro ekologicznych śliwek (z własnego sadu ze wsi). Moja koleżanka wraz ze śliwkami wręczyła mi
przepis na szybkie do zrobienia i pyszne
do zjedzenia ciasto ze śliwkami i kruszonką. Zanim podałam obiad, ciasto było
już w piekarniku. A po skończonym obiedzie mogliśmy już osładzać sobie deser
wspaniałym ciastem ze śliwkami.
Uważam, że jest to
łatwe do zrobienia ciasto z owocami. Uda się każdemu. A i smakować
każdemu będzie.
Składniki(blaszka 25x36 cm) :
400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
2,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki soli
125 g cukru (drobnego
kryształu) (1/2 szklanki)
125 ml oleju (1/2 szklanki)
250 ml maślanki (1 szklanka)
2 jajka
1,2 śliwek węgierek
Na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
10 dag zimnego masła
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia
i solą przesiałam do miski, dodałam cukier i pozostałe składniki. Wymieszałam.
Śliwki umyłam, wypestkowałam.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam śliwki przekrojoną stroną do
wierzchu.
Składniki kruszonki posiekałam
i kiedy już się połączyły obsypałam kruszonką na śliwki i wstawiłam do
piekarnika na około 50 minut.
Po wystudzeniu ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam.
Wspaniałe słodkie ciasto z
pyszną słodką kruszonką. W sam raz do kawy, herbaty. Skuście się na zrobienie
takiego łatwego ciasta, póki śliwki są... Życzę SMACZNEGO! Krys
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys
miłego dnia :) jedno z moich ulubionych ciach! pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie i tez robie je czesto, ale drozdzowe lub proszkowe. Jednak Twoj Krysiu jest bardzociekawy!! Po dodaniu oleju, zamiast malsa lub margaryny i maslanki, bedzie na pewno bardziej wilgotne i soczyste. Koniecznie musze to wyprobowac, z ekologicznymi oczywiscie sliwkami. Na moim tarasie rozkladaja sie wielkimi galezimi galezie od sliwy sasiada i te sliwki az sie prosza, aby je zerwac. Skoro sasiad sie godzi, zrywamy i zamrazamy, bo jest ich sporo. Tym razem zrobie wedlug Twojego przepisu, na pewno rodzina bedzie zachwycona!! Dziekuje za przepis i pozdrawiam Cie Krysiu serdecznie:):)
OdpowiedzUsuńMasz fajnego sąsiada :) Korzystaj więc z tego dobrodziejstwa :) Pozdrawiam Cię Elu :)
Usuńa ja jeszcze w tym roku nie zrobiłam żadnego ze śliwkami, wstyd się aż przyznać:)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie z porzeczkami i kruszonką. Pyszne jest, proste, miękkie i pulchne :) Muszę zrobić wersję ze śliwkami ;)
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami jest zawsze dobre i chyba nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńKrysiu,
OdpowiedzUsuńMasz rację, że jest pełno przepisów na te same potrawy, ale jak tylko zobaczyłam u Ciebie słówko ŁATWY, to od razu bardzo się tym przepisem zainteresowałam:))))))). Śliwek u mnie dostatek, tak więc w nadchodzący weekend chyba się pokuszę o upieczenie Twojego ciasta.
Miłego dzionka życzę
Ania
Uwielbiam takie ciasta :) U mnie ciasto ze śliwkami gościło w niedzielę, ale w wersji bez kruszonki ;)
OdpowiedzUsuńKrysiu, dziś karkóweczka z Twojego przepisu dla Gości:-))))
OdpowiedzUsuńCieszę się :) A który przepis wybrałaś? Jest ich kilka . Ja mam swoje ulubione :)
UsuńTen z cebulką obkładaną , a na weekend będą żeberka od Ciebie też z cebulką!!!!
UsuńU Ciebie wszystko cudowne!!!!! Ale moja waga mnie denerwuje:-))))))
Jak u mamy,domowe,pysznie owocowe:)
OdpowiedzUsuńCiasto super, wypróbuję, ale czy używać miksera i dokładnie utrzeć, czy można tylko wymieszać drewnianą łyżką?
OdpowiedzUsuńMożna wymieszać łyżką. Chodzi o to, żeby składniki dobrze się połączyły. Nie trzeba dokładnie i długo wyrabiać :)
UsuńPyyyyycha, ale bym się poczęstowała, ale monitor przeszkadza :-)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami pychota.
OdpowiedzUsuń♥_(.•´♥...ŻYCZĘ
`*.*´¨)♥WSPANIAŁEGO
¸.•)´♥. POGODNEGO
.•´♥.. DNIA
¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*
Pyszne ,ale same ślikwki też by mi wystarczyły na deser.
OdpowiedzUsuńKrysiu ciacho pysznie wygląda. Fajnie mieć takich znajomych :-) ja się wproszę na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, wpadaj na to ciacho :)
UsuńWłaśnie mam zamiar go upiec tylko muszę jechać po maślankę :), dam znać jak wyszedł :D.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
UsuńMoja babcia często takie robi i jest pyszne;]
OdpowiedzUsuńKrysiu i ja ostatni robiłam ciasto ze śliwkami:)
OdpowiedzUsuńco prawda zupełnie inny pomysł ale nam smakują wszystkie rodzaje zw śliwkami:)
Pozdrawiam bardzo cieplutko:))
Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho!:) też coś podobnego dziś wstawiłam :)
OdpowiedzUsuńmmm.... kocham Twoje przepisy!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja, ciasto wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńkooooochaaaaaam ciasta śliwkowe.... <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńaahhh... cudo!
mmm wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPoezja jesieni, serdeczności dla Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJest niezwykłe :) i niezwykle pięknie podane :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami!
to smak mojego dzieciństwa :))
OdpowiedzUsuńŚliwki, kruszonka... mniam! :) Chętnie zjem kawałek :)
OdpowiedzUsuńAch ta kruszonka! Biorę do mojej kawy kawałek :))
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są wspaniałe!!! uwielbiam do herbatki i do kawki:)
OdpowiedzUsuńO tej porze takie owocowe ciasta smakuja najbardziej:) Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńW sobotę mam piec placki, i ze śliwkami też. Mam równie prost przepis, ale odrobinę inny, może skuszę się na Twoją wersję:))
OdpowiedzUsuńTakie ciasta szybko się robi i jeszcze szybciej zjada...pyszota :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńYummy! To juz wiem jakie ciasto upieke w Niedziele, hehe:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:D
Kuszące ciacho :)
OdpowiedzUsuńMocno aromatyczne, pycha :)
Krysiu, jesteś niesamowita! Pysznie jak zawsze! A ja dziś też śliwkowo, tylko moje ciasto jest na jogurcie greckim i śliwki "tańczą" w nim z mango;) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńNo to masz balet :) Świetnie i też pewnie pysznie :)
Usuń
OdpowiedzUsuńWidzę Krysiu, że jesteś niesamowitą Panią domu - obiad podany, ciasto w piekarniku, no to się uwinęłaś - ja bym się nie wyrobiła, nawet jeśli to prosty przepis, to przecież jest trochę zachodu z każdym ciastem. Myślę, że Twoi goście byli zachwyceni - ja na pewno byłabym usatysfakcjonowana, ponieważ lubię ciepłe ciasta - pozdrawiam :-)
Halinko, to jest naprawdę szybkie ciasto bez długiego wrabiania. Prawie samo robi :) Koleżanka pomogła wypestkować śliwki i ... gotowe :) Pozdrawiam Cię :)
UsuńBardzo smakowicie, jak z kruszonką to już w ogóle musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, ta kruszonka to jak przysłowiowa wisienka na torcie. Podnosi smak ciasta :)
UsuńBardzo smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńZ ciast, najbardziej lubię ciasto ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami! Dobrze, że tak daleko mieszkasz Krysiu:-) haha Pozdrawiam Cię gorąco!
OdpowiedzUsuń