środa, 10 września 2014

(Nie)zwykłe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pomyślicie że dziwnie nazwałam moje ciasto. Otóż ostatnio tyle ciast ze śliwkami pojawiło się na blogach a różnorodność przepisów zachwyca i sposobem wykonania i zdjęciami, że nawet nie pomyślałam, żeby piec kolejne śliwkowe ciasto. Ale w końcu postanowiłam podzielić się również moim wypiekiem na blogu.
Niedawno znajomi na umówioną wizytę przywieźli nam wiadro ekologicznych śliwek (z własnego sadu ze wsi).  Moja koleżanka wraz ze śliwkami wręczyła mi przepis na szybkie do zrobienia i pyszne do zjedzenia ciasto ze śliwkami i kruszonką. Zanim podałam obiad, ciasto było już w piekarniku. A po skończonym obiedzie mogliśmy już osładzać sobie deser wspaniałym ciastem ze śliwkami.
Uważam, że jest to łatwe do zrobienia ciasto z owocami. Uda się każdemu. A i smakować każdemu będzie.
 

 
 
 
Składniki(blaszka 25x36 cm) :
400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
¼  łyżeczki soli
¼  łyżeczki soli
125 g cukru (drobnego kryształu) (1/2 szklanki)
125 ml oleju (1/2 szklanki)
250 ml maślanki (1 szklanka)
2 jajka
1,2 śliwek węgierek
 
 
 
 
  
Na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
10 dag zimnego masła
 cukier puder do oprószenia
 
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiałam do miski, dodałam  cukier i pozostałe składniki. Wymieszałam.
 
 

Śliwki umyłam, wypestkowałam.
Piekarnik nastawiłam na 180 °C.
Ciasto przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam śliwki przekrojoną stroną do wierzchu.
Składniki kruszonki posiekałam i kiedy już się połączyły obsypałam kruszonką na śliwki i wstawiłam do piekarnika na około 50 minut.
 

Po wystudzeniu ciasto oprószyłam cukrem pudrem i pokroiłam.
 

 

 
Wspaniałe słodkie ciasto z pyszną słodką kruszonką. W sam raz do kawy, herbaty. Skuście się na zrobienie takiego łatwego ciasta, póki śliwki są... Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Witaj! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, Krys  

52 komentarze:

  1. miłego dnia :) jedno z moich ulubionych ciach! pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie i tez robie je czesto, ale drozdzowe lub proszkowe. Jednak Twoj Krysiu jest bardzociekawy!! Po dodaniu oleju, zamiast malsa lub margaryny i maslanki, bedzie na pewno bardziej wilgotne i soczyste. Koniecznie musze to wyprobowac, z ekologicznymi oczywiscie sliwkami. Na moim tarasie rozkladaja sie wielkimi galezimi galezie od sliwy sasiada i te sliwki az sie prosza, aby je zerwac. Skoro sasiad sie godzi, zrywamy i zamrazamy, bo jest ich sporo. Tym razem zrobie wedlug Twojego przepisu, na pewno rodzina bedzie zachwycona!! Dziekuje za przepis i pozdrawiam Cie Krysiu serdecznie:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz fajnego sąsiada :) Korzystaj więc z tego dobrodziejstwa :) Pozdrawiam Cię Elu :)

      Usuń
  3. a ja jeszcze w tym roku nie zrobiłam żadnego ze śliwkami, wstyd się aż przyznać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam takie z porzeczkami i kruszonką. Pyszne jest, proste, miękkie i pulchne :) Muszę zrobić wersję ze śliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ze śliwkami jest zawsze dobre i chyba nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krysiu,

    Masz rację, że jest pełno przepisów na te same potrawy, ale jak tylko zobaczyłam u Ciebie słówko ŁATWY, to od razu bardzo się tym przepisem zainteresowałam:))))))). Śliwek u mnie dostatek, tak więc w nadchodzący weekend chyba się pokuszę o upieczenie Twojego ciasta.

    Miłego dzionka życzę

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta :) U mnie ciasto ze śliwkami gościło w niedzielę, ale w wersji bez kruszonki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krysiu, dziś karkóweczka z Twojego przepisu dla Gości:-))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) A który przepis wybrałaś? Jest ich kilka . Ja mam swoje ulubione :)

      Usuń
    2. Ten z cebulką obkładaną , a na weekend będą żeberka od Ciebie też z cebulką!!!!
      U Ciebie wszystko cudowne!!!!! Ale moja waga mnie denerwuje:-))))))

      Usuń
  9. Ciasto super, wypróbuję, ale czy używać miksera i dokładnie utrzeć, czy można tylko wymieszać drewnianą łyżką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wymieszać łyżką. Chodzi o to, żeby składniki dobrze się połączyły. Nie trzeba dokładnie i długo wyrabiać :)

      Usuń
  10. Pyyyyycha, ale bym się poczęstowała, ale monitor przeszkadza :-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta ze śliwkami pychota.

    ♥_(.•´♥...ŻYCZĘ
    `*.*´¨)♥WSPANIAŁEGO
    ¸.•)´♥. POGODNEGO
    .•´♥.. DNIA
    ¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ,ale same ślikwki też by mi wystarczyły na deser.

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu ciacho pysznie wygląda. Fajnie mieć takich znajomych :-) ja się wproszę na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie mam zamiar go upiec tylko muszę jechać po maślankę :), dam znać jak wyszedł :D.

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja babcia często takie robi i jest pyszne;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Krysiu i ja ostatni robiłam ciasto ze śliwkami:)
    co prawda zupełnie inny pomysł ale nam smakują wszystkie rodzaje zw śliwkami:)
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszne ciacho!:) też coś podobnego dziś wstawiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm.... kocham Twoje przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smaczna propozycja, ciasto wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. kooooochaaaaaam ciasta śliwkowe.... <3 <3 <3
    aahhh... cudo!

    OdpowiedzUsuń
  22. Poezja jesieni, serdeczności dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jest niezwykłe :) i niezwykle pięknie podane :).
    Uwielbiam ciasta ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  24. Śliwki, kruszonka... mniam! :) Chętnie zjem kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ach ta kruszonka! Biorę do mojej kawy kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie ciasta są wspaniałe!!! uwielbiam do herbatki i do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  27. O tej porze takie owocowe ciasta smakuja najbardziej:) Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. W sobotę mam piec placki, i ze śliwkami też. Mam równie prost przepis, ale odrobinę inny, może skuszę się na Twoją wersję:))

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie ciasta szybko się robi i jeszcze szybciej zjada...pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda przepysznie!!! Przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Yummy! To juz wiem jakie ciasto upieke w Niedziele, hehe:)
    Pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń
  32. Kuszące ciacho :)
    Mocno aromatyczne, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Krysiu, jesteś niesamowita! Pysznie jak zawsze! A ja dziś też śliwkowo, tylko moje ciasto jest na jogurcie greckim i śliwki "tańczą" w nim z mango;) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to masz balet :) Świetnie i też pewnie pysznie :)

      Usuń

  34. Widzę Krysiu, że jesteś niesamowitą Panią domu - obiad podany, ciasto w piekarniku, no to się uwinęłaś - ja bym się nie wyrobiła, nawet jeśli to prosty przepis, to przecież jest trochę zachodu z każdym ciastem. Myślę, że Twoi goście byli zachwyceni - ja na pewno byłabym usatysfakcjonowana, ponieważ lubię ciepłe ciasta - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko, to jest naprawdę szybkie ciasto bez długiego wrabiania. Prawie samo robi :) Koleżanka pomogła wypestkować śliwki i ... gotowe :) Pozdrawiam Cię :)

      Usuń
  35. Bardzo smakowicie, jak z kruszonką to już w ogóle musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta kruszonka to jak przysłowiowa wisienka na torcie. Podnosi smak ciasta :)

      Usuń
  36. Z ciast, najbardziej lubię ciasto ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam ciasta ze śliwkami! Dobrze, że tak daleko mieszkasz Krysiu:-) haha Pozdrawiam Cię gorąco!

    OdpowiedzUsuń