wtorek, 2 czerwca 2015

Dżem z rabarbaru i truskawek

Każdego roku mniej więcej o tej porze robię dżemy. Właśnie zaczynam od rabarbaru. Rabarbar jest trochę cierpki w smaku, więc dodaję do niego słodkie truskawki. Ale... żeby zaostrzyć nieco smak, okraszam wszystko porcją soku wyciśniętego z połówki cytryny. Z takiej mieszanki składników wychodzi pyszny dżem. Kiedy sezon truskawkowy będzie w pełni, oczywiście zrobię tych dżemów więcej. Na potrzeby bloga zrobiłam na razie dwa słoiczki, które pewnie niebawem znikną ze spiżarni, bo smaczny i trochę go mało....
 

 

 
 
 
Składniki:
1,5 kg rabarbaru (po oczyszczeniu 1,2 kg)
600 g truskawek
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
 
 
 
  
Wykonanie:
Rabarbar oczyściłam, umyłam i pokroiłam na kawałki. Truskawki  opłukałam i pozbyłam szypułek i przekroiłam na połówki.
Do dużego garnka z grubym dnem wsypałam rabarbar, przełożyłam truskawki, zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam sok z cytryny i wstawiłam go gotowania.
 
 
Proces gotowania trwa długo (około 6 godzin). Najlepiej zrobić to w ciągu dwóch dni.  Trzeba mieszać, żeby się nie przypaliło.
 

Kiedy konsystencja dżemu była już odpowiednia, gorący przełożyłam do dwóch (po 250 ml) wyparzonych słoiczków. Zakręciłam słoiki  i odstawiłam do wystudzenia.
 

Nie jest zbyt słodki a to za sprawą dodanego soku z cytryny. Taki dżem doskonale nadaje się nie tylko do naleśników. Jest chętnie wyjadany bezpośrednio ze słoika J
 
 

 
 
Zróbcie i cieszcie się smakiem dobrego, domowego dżemu. Życzę SMACZNEGO! Krys
 
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

 

22 komentarze:

  1. lato w słoiczku, muszę zrobić taki dżem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam, że to świetne połączenie! Sama jeszcze nie miałam okazji go próbować, ale bardzo mnie ciekawi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krysiu uwielbiam takie dżemiki. Też robię takie połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba muszę się wziąć za robotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie dżemy :)
    pyszności przygotowałaś Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię dżemy /morelowe, śliwkowe,wiśniowe/, truskawki nie, bo mąż nie przepada ale z rabarbarem może mu posmakuje...pozdrawiam Krysiu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zwykle z domowych przetworów mam tylko klasyczny dżem truskawkowy ;) Rabarbarowego, ani tym bardziej rabarbaru z truskaweczką jeszcze nigdy nie jadłam. Musi być dobry. Wygląda smakowicie. Tak teraz do kanapeczek na rano by mi się przydał :) :) Pozdrowiońka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie musze zrobic taki dzem, na pewno bedzie smakowal calej rodzince, szczegolnie mezowi, bo przepada za dzemem. Twoj przepis Krysiu wydaje sie prosty, wiec z checia go wyprobuje. Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie domowe przetwory. Zamknięte lato w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny, ale brak mi cierpliwości co do czasu smażenia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne połączenie :) rabarbarowy z wanilią, który robiłam do ciasteczek tak mi posmakował ,że koniecznie muszę zrobić wiekszą porcję, z truskawek będę robić z kwiatkami bzu ;) ale połączenie tych dwóch składników też mi się podoba i chętnie,, pomieszam,, :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. No tak, już przyszła pora na wypełnianie słoiczków sezonowymi wspomnieniami. Pięknie pokazujesz jak robisz te pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojejku, już dżemiki! A u mnie truskawki to kwiatki dopiero mają :) Musze jeszcze poczekać, aż jakieś przetwory zacznę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowy dżemik jest najlepszy :) Szkoda, że ja nie mam gdzie trzymać :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne połączenie Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  16. też sie przymierzam do dżemu o tym smaku :) domowe przetwory są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rabarbar i truskawki pasują do siebie idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. cudowne smaki, idealne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda tak, że palce tylko oblizywać ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Domowy dżem to jest to co lubię. Pyszne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno samo zdrowie. Takie dżemiki to lubimy... :)

    OdpowiedzUsuń