Każdego roku mniej więcej o
tej porze robię dżemy. Właśnie zaczynam od rabarbaru. Rabarbar jest trochę cierpki w smaku, więc dodaję do niego słodkie truskawki. Ale... żeby zaostrzyć nieco smak, okraszam wszystko porcją soku
wyciśniętego z połówki cytryny. Z takiej mieszanki składników wychodzi pyszny
dżem. Kiedy sezon truskawkowy będzie w pełni, oczywiście zrobię tych dżemów więcej.
Na potrzeby bloga zrobiłam na razie dwa słoiczki, które pewnie niebawem
znikną ze spiżarni, bo smaczny i trochę go mało....
Składniki:
1,5 kg rabarbaru (po
oczyszczeniu 1,2 kg)
600 g truskawek
250 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Rabarbar oczyściłam, umyłam i
pokroiłam na kawałki. Truskawki
opłukałam i pozbyłam szypułek i przekroiłam na połówki.
Do dużego garnka z grubym dnem
wsypałam rabarbar, przełożyłam truskawki, zasypałam cukrem i cukrem waniliowym.
Dodałam sok z cytryny i wstawiłam go gotowania.
Proces gotowania trwa długo
(około 6 godzin). Najlepiej zrobić to w ciągu dwóch dni. Trzeba mieszać, żeby się nie przypaliło.
Kiedy konsystencja dżemu była
już odpowiednia, gorący przełożyłam do dwóch (po 250 ml) wyparzonych słoiczków.
Zakręciłam słoiki i odstawiłam do
wystudzenia.
Nie jest zbyt słodki a to za
sprawą dodanego soku z cytryny. Taki dżem doskonale nadaje się nie tylko do
naleśników. Jest chętnie wyjadany bezpośrednio ze słoika J
lato w słoiczku, muszę zrobić taki dżem ;)
OdpowiedzUsuńsłyszałam, że to świetne połączenie! Sama jeszcze nie miałam okazji go próbować, ale bardzo mnie ciekawi:)
OdpowiedzUsuńKrysiu uwielbiam takie dżemiki. Też robię takie połączenie :-)
OdpowiedzUsuńChyba muszę się wziąć za robotę ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dżemy :)
OdpowiedzUsuńpyszności przygotowałaś Krysiu:)
Robię dżemy /morelowe, śliwkowe,wiśniowe/, truskawki nie, bo mąż nie przepada ale z rabarbarem może mu posmakuje...pozdrawiam Krysiu...
OdpowiedzUsuńZwykle z domowych przetworów mam tylko klasyczny dżem truskawkowy ;) Rabarbarowego, ani tym bardziej rabarbaru z truskaweczką jeszcze nigdy nie jadłam. Musi być dobry. Wygląda smakowicie. Tak teraz do kanapeczek na rano by mi się przydał :) :) Pozdrowiońka :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze zrobic taki dzem, na pewno bedzie smakowal calej rodzince, szczegolnie mezowi, bo przepada za dzemem. Twoj przepis Krysiu wydaje sie prosty, wiec z checia go wyprobuje. Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe przetwory. Zamknięte lato w słoikach :)
OdpowiedzUsuńPyszny, ale brak mi cierpliwości co do czasu smażenia!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :) rabarbarowy z wanilią, który robiłam do ciasteczek tak mi posmakował ,że koniecznie muszę zrobić wiekszą porcję, z truskawek będę robić z kwiatkami bzu ;) ale połączenie tych dwóch składników też mi się podoba i chętnie,, pomieszam,, :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo tak, już przyszła pora na wypełnianie słoiczków sezonowymi wspomnieniami. Pięknie pokazujesz jak robisz te pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOjejku, już dżemiki! A u mnie truskawki to kwiatki dopiero mają :) Musze jeszcze poczekać, aż jakieś przetwory zacznę robić :)
OdpowiedzUsuńDomowy dżemik jest najlepszy :) Szkoda, że ja nie mam gdzie trzymać :(
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie Krysiu.
OdpowiedzUsuńCudowne smaki :)
OdpowiedzUsuńteż sie przymierzam do dżemu o tym smaku :) domowe przetwory są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńRabarbar i truskawki pasują do siebie idealnie :D
OdpowiedzUsuńcudowne smaki, idealne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że palce tylko oblizywać ;)
OdpowiedzUsuńDomowy dżem to jest to co lubię. Pyszne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńNa pewno samo zdrowie. Takie dżemiki to lubimy... :)
OdpowiedzUsuń