Domowa wędlina zawsze się
sprawdza. Wystarczy kupić dowolne mięso, odpowiednio przyprawić i upiec. W ten
sposób można w jednym czasie upiec w piekarniku kilka rodzajów mięsa
przeznaczonego jako zamiennik kupowanej wędliny. Ja piekę boczek rolowany,
karczek, schab. Część przeznaczam od razu do jedzenia a część zamrażam. Zawsze
mam po ręką dla domowników i dla niespodziewanych gości... świeżą, smaczną,
domową wędlinę.
Ostatnio zrobiłam eksperymentalnie,
pieczeń ognistą.... I wiecie, że zdała egzamin. Bardzo smaczna
Składniki:
1300 g schabu bez kości
gałązki świeżego rozmarynu
1 papryczka chili
czosnek marynowany
sól
świeżo zmielony pieprz
olej
Ponadto:
bawełniany sznurek
rękaw do pieczenia
Wykonanie:
Schab umyłam i osuszyłam
papierowym ręcznikiem.
Papryczkę umyłam przecięłam
wzdłuż i usunęłam pikantne nasionka, a
paprykę drobno posiekałam.
Igiełki rozmarynu posiekałam.
Kilka igiełek zostawiłam.
Schab ponacinałam ostrym nożem
dosyć gęsto i w te miejsca wkładałam czosnek i igiełki rozmarynu. W ten sposób
naszpikowałam schab z obu stron.
Piekarnik włączyłam na 180 °C.
Schab posmarowałam olejem za
pomocą pędzelka i obsypałam posiekanym rozmarynem, papryczką, posoliłam i
oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.
Całość obwiązałam bawełnianym
sznureczkiem i włożyłam do rękawa.
Włożyłam do foremki do
zapiekania i wstawiłam do piekarnika na ok.
1,5 godziny.
20 minut przed końcem
pieczenia rozcięłam rękaw wzdłuż, żeby para wyszła i wstawiłam ponownie do
piekarnika, żeby mięso podpiekło się na wierzchu.
Upieczone mięso wyjęłam z
piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z rękawa.
Po wystudzeniu zdjęłam sznurek
i schab pokroiłam w plastry.
Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę:
Szynka pieczona w rękawie
Boczek rolowany pieczony w folii
Pieczeń cielęca podana zimno
Rolada z trzech rodzajów mięsa
Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem
.... a po resztę przepisów odsyłam do zakładki MENU.... DANIA MIĘSME
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Widać po zdjęciu,że egzamin zdany na 5+ :))) wspaniały kawał domowego mięska:)
OdpowiedzUsuńPieczone mięsa uwielbiamy za ich niepowtarzalny smak. Jeśli przygotowujemy sami - to wiemy co jemy:)
OdpowiedzUsuńJuż czujemy smak takiego plastra pieczonego schabu z dobrze dobranymi przyprawami...pyszota!
Nie kupuję wędliny. Zawsze robię. Kilka już zrobiłam z Pani przepisu, np. boczek rolowany i pieczeń cielęca. Jak znam siebie to z tego przepisu też zrobię schab. Pozdrawiam, Ewa :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna domowa pieczeń. Pieczenie w rękawie i u mnie zdało egzamin. Ale wypróbuję ten ognisty smak :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje i na pewno wspaniale smakuje. Pozdrawiam Krysiu :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto zamiast tych pełnych chemii i wody wędlin podaję pieczone mięsa. To najlepszy sposób na pyszne jedzenie. Pozdrawiam Cię Krysiu.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Wiadomo, ze domowe są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńZ ognistego smaku muszę zrezygnować, ale z pieczeni - nigdy
Pozdrawiam weekendowo:)
O tak, to coś dla mnie! Domowe wędlinki, mniaaam!
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest taka domowa wedlina, pyszna pikantna wersja Krysiu :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, wspaniale przyprawiona :*
OdpowiedzUsuńKrysiu na kanapki super, mój mąż uwielbia takie pikantne smaki :-)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest tymianek, a w opisie rozmaryn... ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, już poprawiłam :)
UsuńKrysiu w skladnikach wkradl Ci sie blad ,myslalas pewnie o rozmarynie a napisalas tymianek :)
OdpowiedzUsuńMasz rację. Tak lubię zioła, że chętnie używałabym je na okrągło. Już poprawiłam :)
UsuńTwoje przepisy Krysiu są wyśmienite i chętnie z nich korzystam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Basiu, że smakuje Ci moja ...kuchnia :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńMusi być pyszna :) Bardzo lubię domową wędlinę :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super a i mięsko wygląda smakowicie !!
OdpowiedzUsuńKrysiu mięsko wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu. Tak jak wygląda, tak też smakuje. Polecam :)
Usuń