Gęsta, pożywna, pikantna zupa
w której soczewica gra pierwsze skrzypce, a pozostałe składniki są tylko
doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycję
Składniki:
40 g masła (niesolonego)
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
około 350 g obranego pora
250 g czerwonej soczewicy
2 papryczki chili
300 g pomidorów
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
½ łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
natka pietruszki
Raita:
1 duża główka czosnku
5 łyżek jogurtu greckiego
Najpierw zrobiłam raitę *:
* Raita jest to przysmak
kuchni indyjskiej. Powstaje z połączenia gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku,
soli, oliwy...
Piekarnik włączyłam na 180 °C
(termoobieg)
Odcięłam górną część główki czosnku.
Zawinęłam w srebrną folię i włożyłam do piekarnika na około 25 minut żeby się
upiekł.
Po wystudzeniu, odwinęłam czosnek z folii....
.... i wycisnęłam miąższ do miseczki.
Dodałam jogurt, doprawiłam do smaku solą, wymieszałam i ... gotowe.
Dodałam jogurt, doprawiłam do smaku solą, wymieszałam i ... gotowe.
Teraz zajęłam się zupą:
Por, po oczyszczeniu pokroiłam
w krążki.
Z pomidorów zdjęłam skórkę
zanurzając je w gorącej wodzie, a następnie pokroiłam w kostkę.
Kminek i kolendrę zmieliłam.
Można w młynku, można w moździerzu,
Z cytryny wycisnęłam sok.
Imbir i czosnek po obraniu bardzo
drobno posiekałam.
Wlałam sok z limonki (z
cytryny), wyjęłam papryczki i doprawiłam do smaku.
Gorącą zupę rozlałam na talerze.
Do każdego włożyłam porcję czosnkowej raity...
Co za smak... ummm,
niesamowity, niepowtarzalny. Zupa z raitą to najlepsze połączenie smaków
ostrej, pikantnej zupy z aksamitnym, lekko wyczuwalnym akcentem czosnku.
Jeśli spróbujecie ( a naprawdę
warto), to.... życzę SMACZNEGO! Krys
Przepis znalazłam w książce Annie Bell - Zupy
Dzisiejszy post dołączam do akcji:
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...
Bardzo smakowita:)
OdpowiedzUsuńSoczewica jakoś nie do końca do mnie trafia. Ale takiej zupki chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zupka wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńmiłego dnia, pozdrawiam cieplutko:)
Bardzo ciekawa, treściwa zupa, idealna na zimę. Przyznaję, że nigdy nie jadłam soczewicy:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie gotowałam , ba nawet nie jadłam soczewicy...:-)
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa zupa :)
OdpowiedzUsuńKrysiu rewelacyjna zupka, uwielbiam takie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka. Jestem wielką fanką zupek :-)
OdpowiedzUsuńPikantne zupy są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńsyci i rozgrzewa, lubię takie propozycje o tej porze roku :) do zupy z soczewicy zbieram się już jakiś czas.
OdpowiedzUsuńAle fajna ta rajta. Tyle smaku i aromatu się w niej kryje. Uwielbiam czosnek w potrawach. Zupa idealna na zimne dni :)
OdpowiedzUsuńo takiej zupie nie słyszałam! Zaskakująca i intrygująca :)
OdpowiedzUsuńPysznie rozgrzewająca zupa :)
OdpowiedzUsuńAż zjadłbym taką, teraz! :D
OdpowiedzUsuńCzęsto robię podobną, może trochę mniej pikantną, dodatek raity super pomysł! Pycha!
OdpowiedzUsuń