Święta minęły. Menu świąteczne już za nami. A przed nami... Sylwester, karnawał i czas zabaw.
Na moim świątecznym stole pojawiły również dwa torty makowe. Jeden z nich już pokazywałam tutaj.
Dzisiaj mam dla Was kolejny również smaczny, ale inny... tort makowy.
Ten tort zwrócił moją uwagę, kiedy go tutaj zobaczyłam. Już wtedy wiedziałam, że muszę upiec go na święta. Zrobiłam. Smakował wszystkim. A ja przyznaję, że warto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie
Na moim świątecznym stole pojawiły również dwa torty makowe. Jeden z nich już pokazywałam tutaj.
Dzisiaj mam dla Was kolejny również smaczny, ale inny... tort makowy.
Ten tort zwrócił moją uwagę, kiedy go tutaj zobaczyłam. Już wtedy wiedziałam, że muszę upiec go na święta. Zrobiłam. Smakował wszystkim. A ja przyznaję, że warto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie
Składnik na biszkopt makowy:
200 g zmielonego maku
6 jajek
120 g cukru
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu
migdałowego
Składniki na masę:
3 jajka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
650 g twarogu zmielonego dwa
razy, lub z wiaderka (ja użyłam „mój ulubiony”)
510 g masy krówkowej „kajmak”
2 łyżki cukru
100 g masła
Mak zalałam wrzącą wodą.
Wstawiłam na gaz do gotowania na 15 minut.
Przełam na gęste sito, żeby
odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam.
Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam
do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę.
Do masy jajecznej dodałam mak,
bułkę tartą, kaszę manną, proszek do
pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy.
Ponownie zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywna pianę
i dodałam do masy makowej.
Wymieszałam delikatnie za pomocą łyżki.
Piekarnik włączyłam na 180 °C
(termoobieg)
Dno tortownicy wyłożyłam papierem
do pieczenia.
Masę makową przelałam do
tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 45 minut.
Piekłam do tzw. suchego
patyczka
Po upieczeniu studziłam w
wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu przekroiłam w
poprzek na dwa krążki
Teraz zajęłam się masą:
Masę krówkową wymieszałam razem
z serem za pomocą miksera.
W rondlu z grubym dnem roztopiłam
masło.
Masę krówkową przełożyłam do
rondla i gotowałam na małym gazie.
Jajka zmiksowałam z mąką ziemniaczaną i przelałam do rondla.
Zmniejszyłam gaz. Kiedy masa
zaczęła gęstnieć, zestawiłam rondel z gazu.
W ten sposób otrzymałam pyszną
masę serowo-karmelową
Jeden krążek biszkoptu
położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może
być nawet gorąca).
Przykryłam drugim krążkiem
ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do
zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor
wstawiłam do lodówki.
Byłam zadowolona z tego
wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie
da się ukryć. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys
Dzisiejszy wpis dołączam do akcji:
Dzisiejszy wpis dołączam do akcji:
Pysznie wygląda,nie sposób się nie skusić:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszny :)
UsuńCzytałem już parę Twoich przepisów i masz bardzo fajny i czytelny sposób przedstawiania produktów, przygotowania. Bardzo mi się to spodobało! A co do tortu to szczerze maku nie lubię, ale może w takim torcie bym ten maczek przemycił. :) Pozdrawiam i zachęcam do udziału w plebiscycie na Podróż Roku na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Oczywiście zajrzę na Twój blog i poczytam nt. plebiscytu. Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Biały mak widziałam przed samymi świętami w sklepie "PIOTR i PAWEŁ" we Wrocławiu. Można też kupić w "Hali targowej" (np. we Wrocławiu). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, u Ciebie tak apetycznie od samego ranka pracusiu, serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNa taki tort zawsze jest apetyt :)
UsuńMoże i po świętach ale okazji na taki tort jeszcze kilka !
OdpowiedzUsuńMasz rację, taki tort na każdą okazję będzie dobry :)
UsuńWspaniały:) p.s. zrobiłam przyprawę do piernika wg.Twojego przepisu-bardzo fajny efekt,z tym,że ja dałam nieco mniej cynamonu:)
OdpowiedzUsuńJa przed świętami zawsze szykuję duży słoik , bo ta przyprawa wychodzi nie wiadomo kiedy. Do pierniczków, pierników... :)
UsuńU Krysi jak zwykle pysznie:)Z chęcią upiekę taki torcik.
OdpowiedzUsuńPolecam, właśnie zrobię go ponownie na Nowy Rok :)
UsuńAleż kusząco wygląda, zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńMajeczko, zapraszam. Częstuj się :)
UsuńTort wyśmienity :) połączenie z makiem musi być pyszne. Piekłem sernik krówkowy na święta, więc smak masy w torcie musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńOj, tak. Jest naprawdę pyszny :)
UsuńUwielbiam mak, ser i karmel!!!
OdpowiedzUsuńBasiu, to już jest powód, żeby takie ciasto zrobić :)
UsuńMistrzowski tort, Krysiu :).
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńjak juz pisałam tort makowy brzmi pysznie i też tak wygląda:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam juz poświątecznie ale równie serdecznie:)
Tak, Reniu, masz rację. Tak właśnie jest z tortem makowym :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńKrysiu, u ciebie jest zawsze to czego trzeba. Pysznie, elegancko i z pomysłem. Super babka z ciebie, dziękuję że jesteś.
OdpowiedzUsuńJakże mi miło czytać taki komentarz Avo. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
UsuńTort wygląda fantastycznie. Ta masa serowo-kajmakowa musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńCały tort jest pyszny. Warto go zrobić :)
UsuńKrysiu ten torcik wygląda wspaniale, z pewnością jest pyszny :-) pozdrawiam poświątecznie :-)
OdpowiedzUsuńTak Marzenko, ten tort jest naprawdę pyszny :)
UsuńTorciki makowe to ja uwielbiam. I właśnie mi uzmysłowiłaś, że wieki nie jadłam. Bardzo fajne ciasto zrobiłaś i do tego niezwykle dekoracyjne :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się masa między biszkoptami makowymi.
Warto zrobić ten tort, zwłaszcza, że naprawdę szybko się go robi :)
Usuńdla fanów maku rewelacyjny, ja niestety nie mogę się do niego przekonać.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ci którzy lubią mak, to wiedzą jak smakują desery z makiem :)
UsuńUwielbiam makowca, więc ten ten tort na pewno by mi posmakował:) Prezentuje się wykwintnie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort :) Zapisuję przepis, uwielbiam mak, więc może wkrótce wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,wszystko co z makiem w tym roku było hitem na świątecznym stole:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny musiał być ten tort! ;) Krysiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Wielu pysznych inspiracji, choć Tobie ich nigdy chyba nie brakuje! ;)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń