niedziela, 27 grudnia 2015

Tort makowy z masą serowo - karmelową

Święta minęły. Menu świąteczne już za nami. A przed nami... Sylwester, karnawał i czas zabaw.
Na moim świątecznym stole pojawiły również dwa torty makowe. Jeden z nich już pokazywałam tutaj.
Dzisiaj mam dla Was kolejny również smaczny, ale inny... tort makowy.
Ten tort zwrócił moją uwagę, kiedy go tutaj zobaczyłam. Już wtedy wiedziałam, że muszę upiec go na święta.  Zrobiłam. Smakował wszystkim.  A ja przyznaję, że warto go było zrobić, bo przede wszystkim był pyszny, delikatny, wilgotny, a masa serowo – karmelowa to mój ulubiony smak w deserach. Tort nawet szybko się robi a smakuje... wybornie
 

(tortownica średnicy 24 cm)
 

Składnik na biszkopt makowy:
200 g zmielonego maku
6  jajek
120 g cukru
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
 

 



Składniki na masę:
3 jajka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
650 g twarogu zmielonego dwa razy, lub z wiaderka (ja użyłam „mój ulubiony”)
510 g masy krówkowej „kajmak”
2 łyżki cukru
100 g masła
 

 
 
 
 
 Wykonanie biszkoptu:
Mak zalałam wrzącą wodą. Wstawiłam na gaz do gotowania na 15 minut.
Przełam na gęste sito, żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam.
 

Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę.
Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, kaszę manną,  proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy.
Ponownie zmiksowałam.
Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej.
Wymieszałam delikatnie  za pomocą łyżki.
 
 
Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg)
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 45 minut.
Piekłam do tzw. suchego patyczka
Po upieczeniu studziłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek na dwa krążki
 
 
Teraz zajęłam się masą:
Masę krówkową wymieszałam razem z serem za pomocą miksera.
 
 
W rondlu z grubym dnem roztopiłam masło.
Masę krówkową przełożyłam do rondla i gotowałam na małym gazie.
 
 
Jajka zmiksowałam z  mąką ziemniaczaną i przelałam do rondla.
Zmniejszyłam gaz. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, zestawiłam rondel z gazu.
W ten sposób otrzymałam pyszną masę serowo-karmelową
 
 
Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca).
Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.
 

 
 
 
 

Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys


Dzisiejszy wpis dołączam do akcji:

 
Świąteczne słodkości! 2015


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz... 

37 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda,nie sposób się nie skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytałem już parę Twoich przepisów i masz bardzo fajny i czytelny sposób przedstawiania produktów, przygotowania. Bardzo mi się to spodobało! A co do tortu to szczerze maku nie lubię, ale może w takim torcie bym ten maczek przemycił. :) Pozdrawiam i zachęcam do udziału w plebiscycie na Podróż Roku na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Oczywiście zajrzę na Twój blog i poczytam nt. plebiscytu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam. Biały mak widziałam przed samymi świętami w sklepie "PIOTR i PAWEŁ" we Wrocławiu. Można też kupić w "Hali targowej" (np. we Wrocławiu). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, u Ciebie tak apetycznie od samego ranka pracusiu, serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i po świętach ale okazji na taki tort jeszcze kilka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, taki tort na każdą okazję będzie dobry :)

      Usuń
  6. Wspaniały:) p.s. zrobiłam przyprawę do piernika wg.Twojego przepisu-bardzo fajny efekt,z tym,że ja dałam nieco mniej cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przed świętami zawsze szykuję duży słoik , bo ta przyprawa wychodzi nie wiadomo kiedy. Do pierniczków, pierników... :)

      Usuń
  7. U Krysi jak zwykle pysznie:)Z chęcią upiekę taki torcik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, właśnie zrobię go ponownie na Nowy Rok :)

      Usuń
  8. Ależ kusząco wygląda, zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wyśmienity :) połączenie z makiem musi być pyszne. Piekłem sernik krówkowy na święta, więc smak masy w torcie musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam mak, ser i karmel!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, to już jest powód, żeby takie ciasto zrobić :)

      Usuń
  11. Mistrzowski tort, Krysiu :).

    OdpowiedzUsuń
  12. jak juz pisałam tort makowy brzmi pysznie i też tak wygląda:D
    pozdrawiam juz poświątecznie ale równie serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Reniu, masz rację. Tak właśnie jest z tortem makowym :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Krysiu, u ciebie jest zawsze to czego trzeba. Pysznie, elegancko i z pomysłem. Super babka z ciebie, dziękuję że jesteś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakże mi miło czytać taki komentarz Avo. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Tort wygląda fantastycznie. Ta masa serowo-kajmakowa musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Krysiu ten torcik wygląda wspaniale, z pewnością jest pyszny :-) pozdrawiam poświątecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Torciki makowe to ja uwielbiam. I właśnie mi uzmysłowiłaś, że wieki nie jadłam. Bardzo fajne ciasto zrobiłaś i do tego niezwykle dekoracyjne :)
    Podoba mi się masa między biszkoptami makowymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić ten tort, zwłaszcza, że naprawdę szybko się go robi :)

      Usuń
  17. dla fanów maku rewelacyjny, ja niestety nie mogę się do niego przekonać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ci którzy lubią mak, to wiedzą jak smakują desery z makiem :)

      Usuń
  18. Uwielbiam makowca, więc ten ten tort na pewno by mi posmakował:) Prezentuje się wykwintnie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny tort :) Zapisuję przepis, uwielbiam mak, więc może wkrótce wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ,wszystko co z makiem w tym roku było hitem na świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszny musiał być ten tort! ;) Krysiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Wielu pysznych inspiracji, choć Tobie ich nigdy chyba nie brakuje! ;)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń