Jeśli lubicie placki, czy też mączne
racuszki, to ten przepis jest dla Was.
Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na
kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza
Składniki:
100 g ryżu
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 duże lub 2 średnie jabłka
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
200 ml śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 jajka
100 g mąki pszennej
sól
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż, po opłukaniu przełożyłam
gotującego się mleka. Dodałam sól i masło. Wymieszałam i zagotowałam. Zostawiłam
na małym gazie. Dobrze jest czasami zamieszać, żeby się nie przypaliło. Po około 15 minutach zestawiłam z gazu. Wystudziłam.
Jabłko obrałam i starłam do miski na
tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dołozyłam ryż, dodałam przecier pomidorowy, jajka, proszek
do pieczenia i śmietanę. Na koniec wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie
wymieszałam.
Na dużej patelni rozgrzałam
olej i na gorący wykładałam porcję ciasta. Na średnim gazie
smażyłam racuszki z obu stron na złoty kolor.
Po przełożeniu na półmisek można
upudrować je cukrem pudrem.
Najbardziej smakują podane jeszcze
ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną lub jogurtem
Takie racuszki czesto robie, ale nie dodaje ryzu, ani koncentratu pomidorowego, a jablka drobno kroje, bo smak ich jest bardziej wyczuwalny, niz scierane na tarce. Smakuja wysmienicie i szybko znikaja :)
OdpowiedzUsuńTeraz wyprobuje z ryzem i koncentratem pomidorowym, to cos nowego ! Ciekawa jestem jak smakuja ? Na pewno beda pyszne! :)
Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za nowy przepis, Krysiu:)
Witaj :) Przyznam, że wyglądają smacznie, ale ja akurat nie lubię ryżu, to nie zdzierżę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko Krysiu.
To już wiem co zrobię na obiad. Zupę mam, więc takie racuszki będą fajnym dopełnieniem :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńHmm, aż tutaj czuję ich zapach i prawie smak :D
OdpowiedzUsuńTakich placuszków z ryżem jeszcze nie jadłam, robię natomiast z kaszy manny oraz płatków owsianych albo tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami;)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne i cała rodzina się nimi zajada:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe placki, intryguje mnie ten dodatek przecieru pomidorowego. Poza tym jest to fajna odmiana od zapiekanego ryżu z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam takie placuszki :D
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wyglądają aż chce się je od razu schrupać. Ja zapraszam do siebie na www.smacznie-w-kuchni.blogpsot.com :)
OdpowiedzUsuńTakie racuszki muszą być pyszne, mają wspaniały kolor. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i racuchy jednak ryżowych jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńFajne.Takich jeszcze nie znałam,wygladają pysznie
OdpowiedzUsuńPlacuszki, racuszki i inne smażone lubię. Ciągle mnie zaskakujesz. Tym razem ryżem i koncentratem pomidorowym :)) Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńKrysiu znowu mnie zaskoczyłaś, dokradnie o ten przecier połączony z jabłkami mi chodzi:D
OdpowiedzUsuńa racuszki lubimy i bardzo często robię gdu jestem tylko z małą, reszta ich nie tyka- zupełnie nie rozumiem dlaczego:)
pozdrawiam cieplutko:)
Świetny pomysł Krysiu, jeszcze takich placuszków nie jadłam. Zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńLubię,aż za bardzo.
OdpowiedzUsuńSmakowite te placuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńO :) Uwielbiam! A im bardziej nietypowo, tym mniejsza szansa, że takie smażone się kiedyś znudzą.
OdpowiedzUsuńOj tak uwieeelbiam! Bardzo!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Krysiu.
Takie smaczliwości, oj proszę o kilka placuszków...
OdpowiedzUsuńRacuszki często robię ale ryżowych nie robiłam, świetny pomysł...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie teraz takiego pachnącego, pysznego racuszka zjadła.
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmam ochote sprobowac dzis ten przepis, ale czy ten koncentrat pomidorowy to nie pomylka w przepisie?
OdpowiedzUsuńWitam. Dodanie przecieru pomidorowego to nie pomyłka. Użyłam go świadomie. Dodaje ciekawego smaku racuszkom. Pozdrawiam :)
Usuń