piątek, 4 grudnia 2015

Ryżowe racuszki

Jeśli lubicie placki, czy też mączne racuszki,  to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza
 
Składniki:
100 g ryżu
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 duże lub 2 średnie jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 g mąki pszennej
sól
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
 
 
Wykonanie:
Ryż, po opłukaniu przełożyłam gotującego się mleka. Dodałam sól i masło. Wymieszałam i zagotowałam. Zostawiłam na małym gazie. Dobrze jest czasami zamieszać, żeby się nie przypaliło. Po około 15 minutach zestawiłam z gazu. Wystudziłam.
 
 
Jabłko obrałam i starłam do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dołozyłam ryż, dodałam przecier pomidorowy, jajka, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec wyspałam mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
 

Na dużej patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam porcję ciasta. Na średnim gazie smażyłam racuszki z obu stron na złoty kolor.
 
 
Po przełożeniu na półmisek można upudrować je cukrem pudrem.
 

Najbardziej smakują podane jeszcze ciepłe z różnymi ulubionymi dodatkami, z dżemem, śmietaną lub jogurtem
 
 


 

Usmażyłam racuszki na życzenie moich wnuczek. Dla nich to było uzupełnienie do obiadu. Bardzo im smakowały.  Jeśli zdecydujecie się zrobić te racuszki, życzę SMACZNEGO! Krys

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz...

 

26 komentarzy:

  1. Takie racuszki czesto robie, ale nie dodaje ryzu, ani koncentratu pomidorowego, a jablka drobno kroje, bo smak ich jest bardziej wyczuwalny, niz scierane na tarce. Smakuja wysmienicie i szybko znikaja :)
    Teraz wyprobuje z ryzem i koncentratem pomidorowym, to cos nowego ! Ciekawa jestem jak smakuja ? Na pewno beda pyszne! :)

    Pozdrawiam Cie serdecznie i dziekuje za nowy przepis, Krysiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) Przyznam, że wyglądają smacznie, ale ja akurat nie lubię ryżu, to nie zdzierżę :)
    Pozdrawiam cieplutko Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem co zrobię na obiad. Zupę mam, więc takie racuszki będą fajnym dopełnieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, aż tutaj czuję ich zapach i prawie smak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich placuszków z ryżem jeszcze nie jadłam, robię natomiast z kaszy manny oraz płatków owsianych albo tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobne i cała rodzina się nimi zajada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe placki, intryguje mnie ten dodatek przecieru pomidorowego. Poza tym jest to fajna odmiana od zapiekanego ryżu z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, uwielbiam takie placuszki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pysznie wyglądają aż chce się je od razu schrupać. Ja zapraszam do siebie na www.smacznie-w-kuchni.blogpsot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie racuszki muszą być pyszne, mają wspaniały kolor. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i racuchy jednak ryżowych jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne.Takich jeszcze nie znałam,wygladają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki, racuszki i inne smażone lubię. Ciągle mnie zaskakujesz. Tym razem ryżem i koncentratem pomidorowym :)) Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Krysiu znowu mnie zaskoczyłaś, dokradnie o ten przecier połączony z jabłkami mi chodzi:D
    a racuszki lubimy i bardzo często robię gdu jestem tylko z małą, reszta ich nie tyka- zupełnie nie rozumiem dlaczego:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł Krysiu, jeszcze takich placuszków nie jadłam. Zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. O :) Uwielbiam! A im bardziej nietypowo, tym mniejsza szansa, że takie smażone się kiedyś znudzą.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj tak uwieeelbiam! Bardzo!
    Miłego weekendu Krysiu.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie smaczliwości, oj proszę o kilka placuszków...

    OdpowiedzUsuń
  18. Racuszki często robię ale ryżowych nie robiłam, świetny pomysł...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ bym sobie teraz takiego pachnącego, pysznego racuszka zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  20. mam ochote sprobowac dzis ten przepis, ale czy ten koncentrat pomidorowy to nie pomylka w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dodanie przecieru pomidorowego to nie pomyłka. Użyłam go świadomie. Dodaje ciekawego smaku racuszkom. Pozdrawiam :)

      Usuń